Du har bestämt dig för att göra ditt eget mönster… men har absolut ingen aning om vart du ska börja! Det är helt normalt. Det första du behöver veta är att det inte alls är lika svårt som det låter eller känns.

De flesta mönsterdesigner började själva i sin tid att skriva ner alla de där små stegen som de egentligen inte trodde någon kunde ha intresse i men BOOM! Nu säljer de hundratals av deras mönster.


Är du en av dem som skapar massor av olika designs som andra tycker om, är du helt redo att även skapa och sälja dina egna mönster. Det enda som behövs är papper och penna (eller en dator och tangentbord)! 

Även om du kanske inte så gärna vill sälja dina mönster, är det ändå bra att ha ett permanent ställe där du kan spara dina designs och gå tillbaka och se dem då och då. 

Låt oss dyka ner i hur du skapar ditt eget första mönster!

Vad ska du inkludera i ditt mönster

En bra idé när du ska göra ditt första mönster är såklart att titta på andra mönster. Hobbii har massor av gratis mönster som du kan titta på och se hur de är uppbyggda. 


Från vänster mot höger 👆 Kawaii Baby Napphållare, Sheepy Tröja, Estelle Väska, Systrarna Ada och Kat i Halloweenkostym och Pixie Sjal. Alla kan laddas ner gratis på vår hemsida.


Har du i förväg ett favoritmönster kan du även titta på det och fråga dig själv: ”Varför är jag så galen i detta mönster? Vad var det som var lättare med detta mönster än med andra? Vad fanns med i detta mönster som jag tycker alla mönster borde ha?” 

Jag rekommenderar dock även att du generellt sett inkluderar följande viktiga saker i ditt mönster. 


  • Material — Vad behövs för att virka eller sticka mönstret? Vilket garn? Vilket tillbehör om något? Vilken storlek stickor eller nålar?
  • Stick- och virkfasthet — även om du inte använder det själv kan det vara en stor hjälp för andra att ha en stick- eller virkfasthet att gå efter för att hjälpa dem på rätt väg! I vanliga fall räknas maskor och varv för 10x10 cm


Läs mer om stick- och virkfasthet här


  • Information — allt om hur varven upprepas, om en luftmaska ersätter en maska i mönstret eller om mönstret är för nybörjare eller annat kan du skriva under information
  • Förkortningar — Skriver du ett virkmönster – skriver du amerikanska eller engelska virktermer? Har du förkortningar för några speciella maskor eller tekniker? Hjälp dina kunder att avkoda ditt mönster
  • Instruktioner — detta är den uppenbara delen! Hur virkar eller stickar man efter mönstret? Skriv gärna fler avsnitt för att det ska vara så lätt att förstå som möjligt. Ibland bifogar en designer även extra instruktioner på de ställen där mönstret kanske är lite komplext, för att underlätta processen!
  • Bilder — Det är mycket effektivt att inkludera bilder, speciellt om det är ett mönster riktat till nybörjare. Det hjälper läsaren att se om han eller hon är på rätta väg eller om man har gjort något helt fel. Det är också en hjälp om du ska försöka förklara något i mönstret som bara är lättare att visa på en bild än att skriva med ord
  • Kontaktsätt — Glöm inte att hjälpa dina kunder att komma i kontakt med dig! Ibland kan det hända att någon inte helt förstår ditt mönster eller kanske bara behöver lite extra hjälp. Inkludera din e-postadress, Instagram-länk eller Etsy-länk—eller annat där man bäst kontaktar dig


Hur man skapar ett extra bra mönster

Skillnaden på ett bra och ett helt suveränt mönster handlar om hur bra du lyckas göra läsarens liv lättare! 

Ett vanligt sätt att göra mönstret extra bra på är att se till att din design är mycket begriplig och snygg. Du kan tex. inkludera en coverbild eller en liten kort historia om varför du designade just det mönstret. Du kan även gå utöver det vanliga i ditt mönster. Här är några exempel på vad du kan göra: 

Behåll bilderna på en sida

De som virkar eller sticker efter mönster vill ofta gärna skriva ut dem. Har du bilderna på en sida (gärna markerade med vilka varv de refererar till) gör mönstret enklare att skriva ut. Detta kommer verkligen uppskattas av dina kunder.

Översätt ditt mönster

Jag jobbar fortfarande själv på detta! Har du översättningar klara kan du lätt komma in på nya marknader och glädja ännu fler kunder. De populäraste språk att börja med är engelska, franska, holländska, danska, tyska och spanska. Det finns såklart massor av olika språk att översätta till men dessa är riktigt bra till att börja med!

Inkludera klickbara länkar

Beskriver du en speciell maska? Länka till en video! Vill du kunna kontaktas? Länka till din Instagram profil! Att använda klickbara länkar ger kunden en bättre upplevelse och erbjuder din kund att navigera efter behov. Att inkludera dina sociala medier är även ett bra sätt att få fler följare. 

Skapa instruktionsvideor

Oavsett om du använder YouTube eller länkar till din Instagram profil är videor ett jättebra sätt att få återkommande besök! Gör du mönster till nybörjare är det ett riktigt bra sätt att skapa kundlojalitet och stärka ditt brand eller din shop eftersom du erbjuder hjälp i de första månader i form av videosupport! 


Hur säljer du dina mönster

Nu har du skrivit ditt första mönster och börjar kanske fundera på hur du ska sälja det. Det är inte alls så svårt som du kanske tror! Det finns två viktiga steg att uppmärksamma på: 

Välj marknadsplats

Det finns massor av olika marknadsplatser att sälja mönster på. Ravelry och Etsy är två av de mest populära platserna. Du kan också skapa egen hemsida med en shop (detta kan kanske vara bättre eftersom du slipper mellanhänder som tar en del av kakan). 

Det är vanlig branschstandard att ha sina mönster på antingen Etsy eller Ravelry. Båda jättebra marknadsplatser när man ska visa upp sina mönster. Trots detta är de dock inte de lättaste när det gäller behandling av sina säljare. Kom ihåg att ha tålamod! Oavsett vilken marknadsplats du väljer är det även mycket viktigt att tydliggöra att det inte är en vara du säljer, men ett mönster. 

Marknadsför ditt mönster

Hur vill du att dina kunder ska hitta dig? Det hjäper att ha en Instagram profil, Pinterest eller TikTok. Det kan också vara en hjälp att ha en egen hemsida för att få trafik till din sida via sökmaskiner. 


Kolla in Hobbiis Pinterestprofil här och Of Books & Hooks profilen här.


För tiden är videoklipp på Instagram eller TikTok otroligt kraftfulla sätt att marknadsföra sin produkt. Du kan även använda YouTube videor, Instagrambilder eller skriva blogginlägg som en del av din branding. 

Det jobbigaste är att ta första steget!

Jag hoppas att du tyckte om detta inlägg. Kom ihåg att det jobbigaste du behöver göra är att ta första steget. Sedan faller allt i vanliga fall på plats. Behöver du ytterligare support är du välkommen att kontakta mig eller följa min Instagramprofil @ofbooksandhooksMadeline från  @ofbooksandhooks är en pysslare som kombinerar hennes två stora pssioner: virkning och böcker! Hitta hennes senaste arbeten på hennes Instagram och hitta även hennes mönster hos Etsy


 

Waves Virknål - KnitPro

2 - 12 mm

Från 41 kr.
SPARA 33%