I denna första del lär du dig två tekniker som du senare ska använda till Simple Lines sjalen. Jag guidar dig med videor och grundliga förklaringar. Du ska också leta fram virknålen, när du nu ska göra ditt allra första virkprov.


Jippie, du har valt att kasta dig ut i virkningens härliga värld med Hobbiis mysiga virkskola och vår snygga Simple Lines Sjal! Jag längtar efter att få introducera dig för denna mysiga hobby, samtidigt som du gör en fantastisk sjal, maska efter maska.

I denna del lär du dig teknikerna

  • Luftmaska (förkortas lm)
  • Vändmaska (förkortas vm)
  • Stolpe (förkortas st)

Kom ihåg virkprovet

Det första du ska göra är ett virkprov. Ett virkprov är en fyrkant virkad med det garn och den typ av maskor som du ska använda till ditt projekt. Den virkas med den storlek på virknål som mönstret anger. Med ett virkprov kan du mäta om du har korrekt antal maskor på 10x10 cm. Detta gör du för att garantera att du får rätt storlek på ditt färdiga projekt och, inte minst, för att se till så att du har tillräckligt med garn.

Virkfastheten i detta mönster är:

  • 22 stolpar x 9 varv = 10x10 cm

Ett virkprov ska helst vara lite större än de 10x10 cm, för de första och sista maskorna på varvet blir ofta lösare eller hårdare än själva fastheten. Detsamma gäller de första och sista varven på provet. För att undvika fel så brukar jag göra 10 maskor mer än det antal jag ska ha 10x10 cm. Till detta mönster hade jag gjort ett prov på 32 maskor.


Så här gör du ett virkprov

Det första du ska göra är en luftmaskrad som motsvarar det antal maskor ditt prov behöver:

I videon här under kan du se, hur du virkar luftmaskor:

Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att ändra språket på undertexterna. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i ett långsammare tempo.

Du kan läsa mer om luftmaskor här.

TIPS: Gör luftmaskraden med en virknål som är ett halvt nummer större än den du ska använda till själva projektet. Luftmaskraden kan bli väldigt stram och därför svår att virka tillbaka i. När du ska göra själva provet/projektet, byter du till den virknål som du ska använda till projektet.

För att sidorna på ditt virkprov ska bli lika höga som resten av provet så ska garnet “upp på höjden”. Detta gör du genom att lägga till 3 luftmaskor, som motsvarar höjden på en stolpe.

Nu är du redo att virka tillbaka på din luftmaskrad och därmed börja på ditt virkprov. Gör en stolpe i fjärde luftmaskan från virknålen (garnet kring virknålen räknas inte med), fortsätt därefter med en stolpe i varje luftmaska.

I videon här under kan du lära dig hur du virkar stolpar:

Du kan läsa mer om stolpar här.

Vänd nu provet med 3 luftmaskor (dessa maskor kallas för vändmaskor (vm) och görs i början på varje nytt varv) och virka en stolpe i varje maska. Fortsätt så här tills virkprovet är färdigt. Då virkprovet ska vara 9 varv, gör du fyra varv extra, så du virkar totalt 13 varv. Då får du de bästa förutsättningarna för att mäta ditt prov.

Nu mäter du 10x10 cm mitt på provet.

Om din virkfasthet inte stämmer överens med mönstrets, så ska du antingen gå upp, eller gå ner, en storlek på virknålen, tills du har den rätta virkfastheten. 

Har du för få maskor och/eller varv på de 10 cm? Ditt virkprov har blivit för stort, och det beror på att du virkar löst. Därför ska du använda en mindre virknål och prova igen.

Har du för många maskor och/eller varv på de 10 cm? Du virkar hårt och maskorna blir för små. Du ska försöka virka med en större virknål.

Stämmer din virkfasthet? Perfekt!

Du kan läsa mycket mer om fasthet i vårt blogginlägg Virkprovet: Så här mäter du din virkfasthet.

Nu är vi redo att börja på den fina sjalen!

Gå vidare till Del 2 >>