Välkommen till vår steg-för-steg guide till hur man virkar ribbmönster! Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren virkare, så hjälper denna handledning dig att öka på dina kunskaper och skapa vackra och stretchiga ribbmönster på nolltid.Om du fortfarande inte har bemästrat virkat ribb, bör denna teknik definitivt vara den nästa på din lista! Virkad ribb är inte bara en vacker struktur, det ger också extra elasticitet till dina virkprojekt. Ribb Maskor är med andra ord perfekta oavsett om du gör en mössa, en tröja eller virkar en halsduk.

I denna steg-för-steg handledning, hjälper vi dig att behärska konsten att virka ribbmönster. Vi lovar, det är enklare än det ser ut! Så, leta fram garn och virknål – och gör dig redo för att utöka dina kunskaper! 

Innan vi börjar denna guide, låt oss förklara varför denna teknik verkligen är en nästa nivå maska ✨


Vad är Virkade Ribb Maskor?

Virkade Ribbmaskor är en mångsidig och unik teknik känd för sin förmåga att skapa ett stretchigt och räfflat mönster, vilket gör den till ett idealiskt val för projekt som kräver en elastisk struktur och en åtsittande passform. Ribbmaskor är speciellt perfekta för att virka kragar och muddar på plagg, eftersom den ger både flexibilitet och en bekväm passform.

Om du funderar på ett virkprojekt som kräver ett töjbart tyg med en strukturerad look, som tröjor, mössor eller till och med mysiga strumpor, är den virkade ribben ett perfekt alternativ att upptäcka.


Anpassa Din Virkade Ribb

Virkad ribb kan skapas med olika typer av maskor, men den vanligaste maskan som används är fastmaskan (vilket också är den maska vi använder i denna handledning).

Men du kan också experimentera med andra maskor som Halvstolpe, Stolpe, eller Reliefstolpe framifrån/bakifrån för att få olika ribbmönster. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren virkare, att lära sig hur man virkar ribb öppnar upp en helt ny värld av möjligheter för att tillföra textur och dimension till dina kreationer.


Handledning till Virkad Ribb

Är du redo att börja virka ribb? Du kommer att älska det stretchiga resultatet!

Nivå: Nybörjare.

Material: Garn och virknål!


Virktekniker att känna till först

Virkad Ribb är ett väldigt enkelt virkmönster. Men innan du börjar denna handledning behöver du känna till dessa vanliga tekniker:

 • Luftmaska (lm): Gör ett omslag, dra virknålen genom öglan för att skapa en luftmaska.
 • Fastmaska (fm): Sätt in virknålen i angiven maska eller mellanrum, gör ett omslag, dra öglan genom maskan, gör ett omslag, dra ögla genom båda öglorna på virknålen. 
 • Virka i Bakre maskbågen (bmb): Sätt i virknålen endast i den bakre maskbågen. 


Video Guide: Hur du virkar Ribb Maskor

I videon här under visar vi hur man virkar ribbkanten i fastmaskor som används i Ivy Beanie mönstret. Du kommer att bemästra detta mönster på nolltid!
Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att byta undertexter och språk. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i långsamt tempo.


NOTERA: I videon börjar vi med att göra 10 lm. Detta är för storlek XS/S. För storlek M/L, görs det 11 lm.


Steg för Steg: Hur man Virkar en Ribb 

 1. Börja med att göra 10 luftmaskor (lm), vänd.
 2. Sätt in virknålen i 2.a m från virknålen och gör en fastmaska (fm).
 3. Fortsätt virka en fm i varje maska varvet ut (9 m totalt).
 4. När du kommer till slutet på varvet, gör 1 lm och vänd arbetet.
 5. Sätt in virknålen i den bakre maskbågen (bmb) på maskan och virka en fm, upprepa varvet ut.
 6. Fortsätt att virka i den bakre maskbågen fram och tillbaka. Varje varv vänds med en lm.

Fortsätt virka på detta sätt tills du har önskad längd på din ribbkant. 


3 Tips när du Virkar Ribb

 1. Träna på att kontrollera din virkfasthet:  Genom att bibehålla konsekvent spänning genom hela arbetet säkerställer du att din ribb ser jämn och snygg ut.
 2. Experimentera med olika maskkombinationer: Fastmaskor är den vanligaste maskan för ribbvirkning, du kan också prova Halvstolpar eller Reliefstolpe framifrån/bakifrån för att skapa olika ribbmönster.
 3. Använd rätt storlek på virknål: Att använda den storlek på virknål som rekommenderas på garnets etikett hjälper dig att få önskad virkfasthet och ger ribbkanten den rätta stretchen.


Så enkelt är det! Du är nu redo att lägga till en snygg och stretchig ribb till dina projekt. Lycka till med virkningen!