Blåst garn är en unik typ av garn som bara MÅSTE upplevas! Läs mer om blåst garn och varför vårt eget blåsta garn Divina är så fantastiskt att jobba med.


Men vad är blåst garn då ?

Blåst garn heter som det gör i enighet med själva tillverkningsprocessen. De flesta garner tillverkas genom att tvinna ihop fibrerna till trådar. Blåsningsprocessen är något annorlunda. 


Kolla in det underbara blåst garn, Divina 👆 Finns att köpa här.

Det börjar med en mycket finmaskad nättub oftast tillverkad av polyamid. Lösa fibrer som tex. ull eller alpacka blåses in i nättuben. Fibrerna fångas upp i nättuben och skapar garnets tjocklek medan fiberändorna sticker ut genom nätet och skapar den fluffiga ytan.


En närbild av Divina garnet 👆 Om du tittar noga efter ser du nättuben som är garnets centrum och en massa fibrer som sticker ut och gör garnet fluffigt.

Divina’s kombination av tjock tråd med fluffig yta gör att det får den där gosiga men lätta känslan. Jag blev helt paff över nystanets vikt (alltså nästan ingen vikt alls)) första gången jag höll i ett Divina nystan.

Den luftiga men ändå tjocka texturen ger garnet en helt speciell värme, perfekt inför kallare väder och bra till lager på lager plagg som tex. tröjor och koftor.

Garnet funkar bäst till enkla, inte så komplexa mönster. Därför passar garnet även bättre till stickning framför virkning. Det kan dock användas till virkning med enkla stora maskor som tex dubbla maskor i bara ena maskbågen.

Divinas stickfasthet är 14-16 maskor x 24 varv = 10 cm, och vi rekommenderar 4-5,5 mm stickor eller virknål 5,5 mm.


Är du ute efter lite glitter ? Kolla in Metallico och Metallico Fine! Samma tillverkningsmetod men med en glansig nättub som trappar upp det blåsta garnet på en helt annan nivå!


Vill du gärna komma igång med blåst garnet?

I så fall rekommenderar jag det vackra mönstret Ridgeline Duster Långkofta designat av Chantal – även känd som Knitatude. 


Knitatude är en av våra mest populära samarbetspartners och en äkta expert inom design av stickade plagg med vackra snitt och fall. Ett av hennes nyaste mönster är den underbara Ridgeline Duster långkofta, stickad av Divina garnet.

Långkoftan har iögonfallande detaljer som tex. rätstickade ränder runt armbågen och långa slitsar. 


“Jag älskar hur denna kofta kan användas för både vardag och fest. Jag är i vanliga fall ganska casual klädd så jag använder den gärna tillsammans med ett par slitna jeans, ett par converse sneakers och en vanlig t-shirt! Kanske ett par korta stövlar med en liten klack för att lyfta stilen lite!” - Knitatude


Mönstret har en smart design och stickas uppifrån och ner med en halsringning som bildas allteftersom du stickar resten av koftan. Du behöver inte plocka upp 1001 maskor här inte! 🎉 Koftan är faktiskt ganska enkelt konstruerad.


“Knitatude handlar om nybörjarvänliga klädmönster. Jag älskar enkel och klassisk textur för basplagg med rena snitt. Då jag lärde mig sticka i sin tid, ville jag så gärna sticka mina egna tröjor men vågade inte kasta mig över det. Därför är alla mina mönster skapade med tanke på nybörjaren. Det ska ju inte vara skrämmande att sticka sin egen tröja första gången!” - KnitatudeTill denna kofta rekommenderar vi garnet Divina


“Eftersom mönstret är en långkofta är Divina garnet perfekt i och med att det inte tynger ner koftan! Det töjer sig alltså inte efter tyngdkraften. Garnet har en mjuk och len yta och gör plagget så mycket mysigare att ha på sig. Garnet ger plagget ett snyggt fall med oslagbar mjukhet!” - Knitatude


Knitatude använde färgen Cloudy Gray (03), en elegant nyans som lätt går ihop med andra färger från ditt klädskåp. 

Divina finns dock i massor av olika färger att välja mellan. 

Förutom en skarp klassisk vit och en kolsvart finns Divina även i gula, gröna, röda och blå nyanser. Du kan faktiskt välja mellan 7 olika blå nyanser. Från en djup marinblå till en ljus himmelsblå och fina blå nyanser däremellan. 


Redo att påbörja ditt äventyr med blåst garn?

Mönstret Ridgeline Duster Långkofta finns endast hos Hobbii och finns att köpa för endast 65 kr. Alla intäkter från detta mönster går direkt till Knitatude!


Vill du gärna ge ditt stöd till andra talangfulla hårt arbetande designers som Knitatude? Kolla in våra andra plus mönster här!


På samma sida hittar du även materialet som behövs för den underbara långkofta. Kom ihåg att välja rätt storlek från drop down menyn, klicka “Lägg i kundvagn”. Lätt som en plätt, eller hur?

Oj förresten! Har du inte kollat in mönstret än ska du veta att det finns i många storlekar, från storlek XS till 5XL ❤

Underlätta ditt arbete

Att byta nystan med blåst garn kan vara lite lurigt. Garnets tjocklek ger några rejäla knutar om man knyter ihop fler nystan. Klipper du garnet kan nättuben få en skarp kant som trasslar upp sig om man inte fäster det ordentligt.

Undvik detta genom att använda tekniken “russian join”. Tekniken går ut på att sy in garnet omlott i sig själv så att säga för att undvika trassel och helt utan att knyta knutar. HUR MAN GÖR 👇


1️⃣ Den ena änden träs in genom en nål och förs in i mitten av garnet.

2️⃣ Nålen förs in minst 5 cm igenom garnet. Du borde nu ha en ögla.

3️⃣ Trä nu den andra änden, som förs genom öglan och sen tillbaka in i mitten. Du borde nu ha 2 öglor som är sammankopplade.

4️⃣ Sedan drar du i ändarna för att strama åt öglorna, och slutligen ska ändarna klippas ✂️Vill du veta mer om Knitatude?


"Hej, jag heter Chantal och är designern med lila hår och lite ful i mun som står bakom Knitatude. Jag började sticka i 2012 och blev upptagen av att designa egna stickade plagg i 2016. Jag älskar enkla klassiska mönster och att skapa med mina egna händer. Jag bor i Calgary i Canada – där det är iskallt nästan året runt – tillsammans med min man, två taxar och en stor hög med garn." - KnitatudeKolla in Knitatude’s Instagram och läs mer om henne och hennes häftiga designs. 


Vilken Divina färg vill du sticka Ridgeline Duster långkoftan i? Berätta gärna i kommentarrutan nedan 👇


 

Divina - Hobbii

65% Alpacka, 25% Polyamid, 10% Ull

113 kr
SPARA 12%