Stickfebern är här. 2020 har inneburit mera tid för de flesta. Många har därför skaffat sig en ny hobby, stickning bland annat. Men hur börjar man egentligen och sätter igång att sticka på bästa sätt? Detta kommer jag att försöka hjälpa dig med genom detta blogginlägg.

Kom igång på ett bra sätt

När man är helt ny i garnvärlden är det nog bäst att börja med 4 mm, 4,5 mm eller 5 mm stickor. Stickorna är lätta at hantera, maskorna är ganska stora vilket gör det lite lättare att se vad man gör, och sist men inte minst, det går snabbt och man känner att man kommer någon vart.

Välj rätt garn

Vilket garn ska du välja när du gärna vill börja sticka? Det är en bra idé att börja med ett plufsigt garn som även går bra tillsammans med annat garn och som kan dölja eventuella små nybörjarfel. Uppmärksamma att ett plufsigt garn kan vara ganska svårt att repa upp. Det är därför inte ett garn man har på stickorna när man sitter framför teven.

Det är också bra att tänka på färg. Visst, svart passar till allt, men det är lättare att se maskorna om man väljer ett ljusare garn. Speciellt under vintern när det blir mörkt ganska tidigt, kan det vara ännu svårare att sticka med mörka garner.

Av alla härliga nybörjarvänliga garnkvaliteter som finns rekommenderar jag Twister Solid (eventuellt med två trådar) och Cotton Merino Classic, båda är sköna sommargarner. Vill man istället påbörja några vinterprojekt är Fluffy Day och Snowstorm det perfekta valet.


Välj rätt stickor

Du kommer säkert ihåg de långa stickorna från skolan eller från den gången farmor skulle visa dig hur man stickar. De kallas Jumperstickor och inget fel på dem inte, men jag rekommenderar alltid att man hoppar direkt till rundstickor istället, och ta det lugnt bara! Namnet rundstickor är nämligen lite missvisande – för man kan såklart även sticka fram och tillbaka på dem ;) I gengäld slipper du att ha tunga arbeten hängande på ena stickan när du börjar eller avslutar ett varv. Med rundstickorna har du alltid arbetet framför dig i knät.

Materialet som stickorna är tillverkade av betyder också en viss del för din stickning. Stickar du i ett mycket slät garn som tex.Tencel och bambugarn är det en bra idé att välja stickor som är tillverkade av trä eller plast istället för metallstickor. Akryl däremot som inte glider så lätt på stickorna går riktigt bra på stickor av metall som ju är lite hala i förväg. Se till att inte byta material under vägen du stickar, då stickor av olika material kan påverka stickfastheten och därför även formen på slutresultatet.

Jag är helt galen i de här underbara Symfonie rundstickorna från Knitpro. De ligger bra i handen och garnet glider lätt över stickorna – och sen är det ju inte så dumt att de även är snygga.


Stickprylar som är bra att ha

Det sägs att Bra verktyg gör halva jobbet, det gäller även stickning. Ett nybörjar set bör alltid innehålla ett måttband, en bra nål, en liten sax till garntrådar og stickmarkörer - massor av stickmarkörer! Stickmarkörer är dina bästisar, de håller koll på när du ska öka eller minska, när din mönsterrapport eller varvet börjar och slutar och hur många gånger du har ökat. Det är även en bra idé att ha flera sorters markörer. Jag har tex. både några runda markörer som håller koll på när jag ska göra raglanökningar och några som kan öppnas så jag har koll på hur många ökningar jag har gjort. Ett sista tips när det gäller stickmarkörer är att de är bra att ha i många olika färger, en färg på början av varvet, en annan till raglanökning och en tredje där mönsterrapporten börjar och slutar - det är smart.

Blir du helt galen i att sticka och vill investera i utbytbara rundstickor är det bra att ha med sig en stickmätare. Storleksangivningen slits ofta bort, därför är stickmätaren bra att ha, då är du säker på att man jobbar med rätt storlek.

Skal man alltid sticka en provlapp?

Om vi återkommer till det där med stickfasthet vill jag faktiskt börja med att slå ett slag för provlappar.

Nej det är inte alla projekt du behöver göra en provlapp på. Ska du tex. sticka en sjal eller en filt där storleken inte behöver vara 100% exakt behöver du inte en provlapp försåvitt du inte ska sticka med garn, som du aldrig har stickat med förut.

Din stickfasthet bestämmer nämligen inte bara storleken på ditt projekt men också hur mycket garn det går åt. Har du dessutom kastat sig över ett projekt i mönsterstickning är risken att mönstret blir helt annorlunda om du inte stickar med samma stickfasthet.

LÄS OCKSÅ: Därför bör du aldrig hoppa över stickprovet

Youtube är din vän

YouTube är riktigt bra ställe att börja när du vill lära dig att sticka. Där kan du lära dig allt möjligt - alltifrån nybörjar-tekniker som tex. stickuppläggning, räta och aviga till mer avancerade tekniker som Magic Loop och tyska vändvarv.

Här hos Hobbii har vi såklart vår egen kanal, där vi med jämna mellanrum lägger upp nya videor, men YouTube är ett sagoland av instruktionsvideor, du kan söka på alla tekniker du vill. Är du nyfiken på Hobbii-kanalen, hittar du den här.

Nybörjarvänliga projekt

Då jag berättade för min stickklubb att jag skulle skriva ett blogginlägg och om de ev. hade några bra nybörjartips som jag kunde skriva om, sa min kompis något mycket klokt, nämligen att det alltid är viktigt att börja med ett projekt man har lust att färdiggöra, därför några av mina förslag på enkla nybörjarprojekt:

Disktrasor

Ett klassiskt nybörjarprojekt är såklart en disktrasa. Med en disktrasa tränar du stickfasthet och kan prova på nya tekniker utan att det gör något om du råkar sticka lite fel – och man kan väl alltid använda en disktrasa till?

Vi har tre lätta mönster på hemsidan:

Rätstickad disktrasa på tvären

Resårstickad disktrasa

Stickad disktrasa i rutmönster

Party Scrunchie

Party scrunchie är ett lätt och på samma gång supertrendy projekt. Med den fina glittertråden som tittar fram lite här och där, är du alltid klar till fest.


Vivi Väst

Häng med på modetripp och sticka en snygg väst på stora stickor. Vivi västen är lättstickad och med 8mm stickor bliver man snabbt färdig och man kan fortsätta med en av de andra snygga nybörjarvänliga mönster ;) 

Det är viktigt att man väljer ett projekt man har lust att färdiggöra.

Gitte Tröja

Är du ute efter en klassisk tröja rekommenderar jag Gitte Tröja. När man först har koll på räta och aviga går det undan med denna fina mosstickade tröjan. Tröjan stickas med tre trådar på 8mm stickor och det sköna Kid Silk garnet ger tröjan en vacker och lyxig look och döljer även små nybörjarfel här och där.

Jag hoppas att mitt blogginlägg har gett dig inspiration och mod att hämta stickorna och kasta dig över ditt första stickprojekt. Vi älskar att dela med oss av vårt garnuniversum <3

Bästa hälsningar

Eva från Hobbii

 

Easy Care - Mayflower

100% Merinoull Superwash

69 kr