Pälsgarn kommer i många former och färger, men gemensamt för dem alla är, att de kan vara lite svåra att arbeta med. För att säga det rakt ut, så är pälsgarn inte direkt något nybörjar garn, men om du är redo för en utmaning, då ska du absolut prova.

Go Handmade har de härligaste pälsgarner man kan tänka sig, och de finns i fyra olika kvaliteter: Curly, Couture, Fur Lux och Teddy. De tre första garnerna kan dessutom tvättas i 40 grader.

Nu tänker du kanske ”vad kan man använda dessa pälsgarner till?”. Pälsgarn är faktiskt mer allsidigt än vad man kanske tror. Man kan göra de läckraste klädesplagg, som blir så fina att de nästan ser ut som äkta päls, men vill man hellre göra söta figurer, så kan pälsgarner ge ett mer autentiskt utseende.

Mayflower har gjort några galet snygga designs i deras Fake Fur garn. Du kan se dem alla här.

Men vad kan man då göra för att underlätta arbetet, när man handarbetar med pälsgarn?

1. Maskorna kan vara svåra att se…

Anledningen till att pälsgarn inte är särskilt nybörjarvänligt är för att maskorna är näst intill omöjliga att se. Å andra sidan kan man ofta känna sig fram till var maskorna är. De känns som lätta fördjupningar precis till vänster om virknålen/sista maskan som är gjord (om man är högerhänt). Och om det skulle bli fel, så kan man trösta sig med att när maskorna är omöjliga att se, då är felen också omöjliga att se, så bara ”go for it”, så blir det säkert bra ;)

2. Använd en följetråd

Vill man gärna ha koll på att man har gjort alla maskorna som mönstret rekommenderar, då kan man använda en tunn följetråd som gör att maskorna är lättare att se. Det är speciellt bra när man ska göra figurer eller amigurumi, som de också heter. Ska din amigurumi bara vara till pynt, då är Soft från Go Handmade en fantastisk följetråd, men ska den användas av ett barn och den ska kunna tvättas, då är Rainbow Lace det perfekta valet. Det är starkt och ger en fin glans.

3. Rätsidan eller avigsidan utåt?

Om du har provat att virka amigurumi i pälsgarn, har du kanske också lagt märke till att pälsen lägger sig på avigsidan, och inte på rätsidan. Detta sker för att håren inte blir neddragna genom maskorna, när man virkar med det. Normalt vänder man ju alltid rätsidan utåt på sina projekt, men när man arbetar med pälsgarn, kan man med fördel vända avigsidan utåt utan att någon märker det. Återigen, pälsgarn döljer allt – också på avigsidan.


4. Använd en borste

Det låter kanske konstigt, att borsta sitt garn, men för att få det absolut bästa resultatet när man gör figurer i pälsgarn, så rekommenderar vi, att man ger sitt färdiga resultat en omgång med borsten. Då blir pälsen väldigt enhetlig och fin.

5. Sticka i pälsgarn

Om du tycker bättre om att sticka, då är pälsgarn också helt förträffliga till det. Faktiskt är det lättare att arbeta i pälsgarn när man stickar, för maskorna sitter redan på den ena stickan och är lättare att se. Jag har precis pratat med våra stickdesigners, som har gjort ett superfint pannband i Fur Lux, och de berättade att om man stickar slätstickning, då kan arbetet få ett ”hackigt” utseende. Det beror på att håren i pälsgarnet är lika långa. Men det kan rättas till om man istället stickar rätstickning. Det ger arbetet ett mer naturligt udseende.


Jag hoppas att detta blogginlägg har gett dig blodad tand, så att du antar utmaningen att arbeta med de spännande garnerna, och att det gett dig några bra tips på hur du kommer över de utmaningar som eventuellt dyker upp.

Mycket nöje!

Med vänlig hälsning

Eva från Hobbii