Jag har varit i "garnvärlden" ett tag, vilket betyder att jag hela tiden stöter på nya tips och trix till både virkning och stickning! Jag har samlat ett par av mina bästa garntips, som kan göra stickningen och virkningen lite lättare och roligare. Det finns nämligen inte något värre än en fransad garnände i ett färdigt projekt eller fula knutar när det ska bytas nystan. 

Mina 4 bästa garntips för roligare virkning och stickning.

 

1. Ta garnet inifrån

Hoppar ditt garnnystan också runt medan du virkar? Det gör iallafall mitt! Ena stunden är det i soffan och i nästa ligger det och rullar runt under matbordet! Ta tag i garnet inifrån istället, så stannar nystanet där det ska. Men kom ihåg att få tag i änden, annars river du ut hela innehållet och det är rätt svårt att få tillbaka in i nystanet.

2. Virka eller sticka med dubbel tråd från ett nystan

Förr i tiden köpte jag alltid två nystan om jag skulle virka eller sticka med dubbel tråd, eftersom jag inte förstod att man kunde arbeta med dubbel tråd från ett nystan. Det betydde en massa halva nystan som jag inte hade användning för.

3. Knut ihop ändar med en magisk knut

Har du mycket rester liggande? Det har iallafall jag! Jag har ofta garn över från disktrasor och amigurumi. Resterna är som regel för små för att kunna användas till ett projekt, men för stora för att bara slänga. Om du knyter ihop resterna med en magisk knut, kan du göra ett stort nystan av alla rester som bara ligger, och därmed få en färggrann kreation av det 😀 Den magiska knuten är också bra när du vill undvika att fästa ändar eller när två färger ska bindas ihop.

 4. Få koll på fransade ändar

Jag jobbar med många olika garntyper och jag haaatar när jag har en garnände som är fäst, men som efter användning eller tvätt, börjar fransa eller dela på sig och de små trådarna spretar ut. Det stör och irriterar mig! Jag har provat på olika sätt för att få bukt med de fransande ändarna, men en metod har varit särskilt bra.

Jag använder lite genomskingligt nagellack på garnänden, som förhindrar den från att fransa sig. Jag gör det efter att jag har fäst garnet inne i arbetet och klippt av tråden, men utan att låta den ”försvinna” in i arbetet. Då ger jag den en liten droppe och väntar tills det är torrt innan jag släpper det. Se skillnaden på ändarna till vänster (utan nagellack) och ändarna till höger (med nagellack). Även om garnet blir lite mörkare, kommer det inte synas på en ände som är fäst inne i arbetet.

 

Vissa garntyper är enklare att styra än andra. Ribbon och 8/8 bomull fransar ofta i ändarna, så på dem gör jag det alltid! Men jag behöver sällan göra det i ull eller akryl. 

Jag hoppas att du kan få glädje av mina garntips och om du själv har några tips, får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan. Jag är säker på att vi är många som skulle bli glada för det!

Jag önskar dig lycka till med alla dina kommande projekt ♥️

Vänlig hälsning
Josefine, Hobbii

SPARA 22%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

14 kr  18 kr
SPARA 52%

Tivoli - Hobbii

100% HB Akryl

14 kr  29 kr