Möt TL Yarn Crafts även kallad Toni Lipsey, den glada influencer bakom det nya garnet Happy Place. Vi har frågat henne om hennes skaparglädje och kärlek till virkning och sedan har vi även övertalat henne att dela sina tre bästa tips.


Gillar du enkla virkmönster som är lätta att förstå och gillar du fina och praktiska designs har du säkert redan virkat en design från TL Yarn Crafts.

Toni, som är designer, instruktör och författare bakom TL Yarn Crafts är känd för sin hjärtliga och lekande tillgång till virkning. Hon började blogga om virkning i 2013 och sedan dess har hennes virkäventyr för allvar tagit fart.

I dag är hon känd för sina virkmönster till virkare på alla nivåer och för att dela med sig av sin erfarenhet och favoritprodukter på YouTube och Instagram. Hon är en stor inspirationskälla för många – virkare, stickare och andra kreativa människor.

Vi har pratat med Toni – läs med här 👇


1. Kan du berätta om historian bakom TL Yarn Crafts?

“Före TL Yarn Crafts fanns det en urtråkad arbetslös högskola utbildad människa som letade efter något att göra. Jag hade precis lämnat högskolan, blivit gift och flyttat till en ny stad. Jag behövde en hobby mellan alla mina jobbansökningar. Därför åkte jag till en hobbybutik, landade i garnavdelningen och fick strax en hemkänsla.

Allt det jag skapade gav jag bort till vänner och familj tills de vänligen bad mig sluta. Då drog jag i väg med mina hobbyshows och höll på med detta i nästan 5 år samtidigt med att jag lärde andra virka i min lokala garnaffär. TL Yarn Crafts blev först ett officiellt företag efter jag började sälja mönster på de projekt som jag hade i mitt lilla hobbybås.“


2. Varför är du dragen till att virka?

“Att virka är terapi för mig, en chans att uttrycka min kreativitet, experimentera med nya idéer och vara tillsammans med mitt skapargemenskap. När jag är i djup koncentration med mina virkprojekt kan jag vara det i flera timmar. Mina tankar vandrar och jag får nya roliga idéer till både mitt privata och professionella liv.

När jag visar upp mina vilda virkprojekt träffar jag ofta helt fantastiska människor på vägen där vi pratar om varandras projekt och passion för virkning vilket ofta leder till ännu djupare samtal.”


👆 Tips nummer 1 från Toni.


3. Vad är hemligheten bakom att ditt virkuniversum har blivit så populärt?

“Ja bara jag visste det! Jag tror det har att göra med hur jag uttrycker min otroliga kärlek för virkning och hur det har ändrat mitt liv.

Ju mer jag pratar med folk desto mer inser jag hur parallella liv vi har egentligen. Var av oss har en historia om hur vi började virka i sin tid och hur vi fortsätter att upptäcka och undersöka alla vinklar och vrår inom virkning. Jag har valt att visa upp alla mina bra, dåliga och fula erfarenheter.

Dessutom älskar jag att lära andra om min hobby och är så tacksam över att kunna nå så många strävande skapare. Att vara en resurs för nybörjare är ett stort nöje.”


4. Vad är det som karakteriserar designs från TL Yarn Crafts?

“TLYC designs är fundersamma, enkla och lätta att påbörja. Jag har flera favoritmaskor och tekniker som jag använder gång på gång (linen stitch (typ av vävmaska), Tunisisk virkning, mormorsrutor) men jag försöker alltid bifoga något oväntat också, kanske en ny färgpalett, en formteknik eller något strukturelement. Mina mönster är lätta att kasta sig över även om jag alltid försöker utmana skaparen lite också.”👆 Tips nummer 2 från Toni.


5. Var hittar du inspiration till dina mönster?

“Jag föredrar att utforska lite utanför gemenskapen. Jag prenumererar på mode, arkitektur och kulturtidningar för att hänga med i olika trender. Jag surfar runt på olika plattformar som tex. TikTok och YouTube för att se vad som intresserar andra skapare inom olika områden och där jag kan leka med nya idéer inom mitt skaparunivers. Jag har även ett massivt lager av designidéer som jag dyker ner I när tiden är rätt.”


6. Hur ser din designprocess ut?

“Alla projekt börjar ju med inspiration. Ibland är det en projektidé och ibland är det själva garnet. Jag låter gärna garnet bestämma och låter även garnet berätta för mig vad det gärna vill bli till.

Jag gör massor av provlappar och noterar alla designelement som jag gärna vill bifoga. Jag är jättedålig på att rita men har oftast en idé om hur jag vill att mitt färdiga projekt ska se ut. Därefter skriver jag ner så mycket jag kan av mönstret innan jag börjar lägga upp maskor.

Sedan fortsätter jag virka och modifierar mönstret allteftersom. När jag kommer till slutet renskriver jag alla mina noteringar så jag själv förstår dem när jag ska skriva ett riktigt mönster. Hela denna process kan ta alltifrån 3 dagar till 3 månader. “


7. Har du några favoriter inom virktekniker?

“Absolut! Jag är kär i Tunisisk virkning – Det är alltid en vinnare för mig. Jag är också galen i mormorsrutor och mormorsränder. Sedan älskar jag att leka med färger i mina arbeten så färgblocking och ränder diggar jag också.”👆 Tips nummer 2 från Toni.


8. Vad är din erfarenhet med Tunisisk virkning?

“Tunisisk virkning var helt nytt för mig. Jag hade aldrig hört om det innan 2017. Jag träffade en kvinna som demonstrerade detta på Vogue Knit Live och blev kär på direkten. Jag ville bara hem med en gång och lära mig mer om detta men det fanns inte så mycket om det då.

Jag etablerade en YouTube kanal så jag kunde dela med mig av vad jag visste om tekniken och blev glad över att se andras tillgång till det. Nu verkar det som att Tunisiska virknålar nästan har blivit en fast del av allas virktillbehör.

Det som gör det så speciellt gentemot vanlig virkning eller stickning är att det är så annorlunda, med annorlunda tekniker och med en helt annan yta som inspirerar virkare att testa alla olika variationer som finns.”


9. Vad är ditt bästa tips om man vill testa Tunisisk virkning?

“Mitt bästa tips är att bara kasta sig över det. Tänk inte för mycket. Har du lite erfarenhet inom virkning eller stickning kommer Tunisisk virkning vara lätt för dig. Det innehåller lite av samma rörelser och logik som vid annan garnkonst så det blir inte helt som att börja vid ruta 1.”


10. Berätta om Happy Place

“Happy Place är ett intressant och mångsidigt garn tillverkat för att leda dig fram till ditt ideella pysslarparadis. Garnet är tillverkat av ett mjukt och skönt 50/50 mix av superwash merinoull och bomull, två naturfibrer som leker otroligt bra tillsammans i ett otal av projekt och årstider.

Garnet kan maskintvättas och finns i 20 olika nyanser, lätt att hitta en färgpalett till vilken som helst pysslare. Varje nyans finns i en enfärgat och melerad matchande variant – ändra känsla genom att använda en enfärgad, en helt melerad eller en kombination av båda för en oväntad upplevelse.” Är du redo att hitta ditt Happy Place?

Se de vackra garnerna här:

Happy Place Melange >>

Happy Place Solid >>

Kika också på de 8 mönster som Toni har designat för Happy Place.