När man har använt otaliga timmar på att sticka eller virka ett projekt, kan bara tanken på att tvätta det verka rätt så skrämmande. I detta blogginlägg får du en stor guide till hur du med några få enkla steg tvättar ull, och hur du tar hand om dina färdiga projekt så att de håller i många år.


Ull är med sin värme och hållbarhet ett populärt val av garn, både när det kommer till stickade och virkade projekt. Att tvätta ull kan dock vara en skrämmande uppgift för både nybörjare och erfarna kreativa själar.

Om ullen tvättas fel kan det leda till att fibrerna krymper och tar skada. I denna steg för steg-guide, håller vi dig i handen genom hela processen med att tvätta ditt ullprojekt. Följ de enkla stegen för att ta väl hand om dina projekt, så fortsätter de att vara mjuka och vackra i många år till.

I detta blogginlägg kan du lära:

  • vad du ska använda
  • hur du tvättar ull för hand
  • hur (och när) du tvättar ull i tvättmaskinen
  • hur du torkar ull ordentligt

Att tvätta projekt med ull

Det är en väsentlig del av att ta väl hand om ditt virkade eller stickade projekt med ull att du vet hur du tvättar projektet rätt. Ullfibrer har en tendens att samla smuts och oljor som kan göra att projektet mister sin form eller blir styvt.

Om du tvättar ditt projekt rätt, kan du se till att din ullkreation fortsätter vara mjuk, flexibel och snygg. Dessutom tar tvätt bort överskottsfärg och/eller kemikalier som kan ha använts i framställningsprocessen av garnet.

Det finns flera sätt att tvätta ullgarn på. Oavsett vilken metod du använder så är det viktigt att du använder skonsamt tvättmedel eller ulltvätt (till exempel denna) och att du undviker varmt vatten och skarpa kemikalier. Var noga med att använda en ulltvätt som är speciellt till ull, då andra tvättmedel kan förstöra fibrerna. Försök också att vara så försiktig som möjligt när du tvättar ull - undvik att gnida eller vrida fibrerna, det kan göra att ullen trasslar sig.

Genom att följa dessa enkla steg, och ta dig tiden att vårda dina älskade ulltröjor, halsdukar och mössor, kan du förlänga plaggets levnadstid och se till att de fortsätter vara snygga i lång tid framöver.

Detta ska du använda

  • Ulltvätt eller ett skonsamt tvättmedel till ull (prova detta)
  • Kallt vatten eller ljummet vatten
  • En vask eller en balja
  • Handdukar till torkning och formgivning
  • Valfritt: Mattor till att block ditt projekt (se här)

Gör dig redo

Så snart du helt säkert vet att ditt projekt är gjort av ull (så långt är allt gott och väl), se efter om banderollen ger dig info om hur garnet ska tvättas. Banderollen talar ofta om ifall garnet kan tvättas i maskin, eller om det ska tvättas för hand. Den talar också om maximal vattentemperatur. De allra flesta ullgarner ska inte tvättas i maskin vid temperaturer högre än 30°C.

Innan du tvättar ditt projekt ska du ta bort smuts och noppor. Använd en ullkam eller en noppborttagare och eventuellt en borste med mjuka hår till att ta bort noppor, djurhår och annan smuts. Detta steg gör att smutsen inte blir insnärjd i garnet under tvätt.

Steg för steg: Så här tvättar du ull för hand

Innan du börjar, ska du vara uppmärksam på att några ulltvättmedel som t.ex. Eucalan, inte ska sköljas ut ur ditt projekt. Sådana tvättmedel innehåller nämligen lanolin och andra essentiella oljor, som håller ditt projekt mjukt, fritt från statisk elektricitet och skyddar mot mal. Om du använder ett av dessa ulltvättmedel kan du hoppa över steg 5 och gå direkt vidare till steg 6. Du kan alltid läsa på ulltvättmedlets emballage för att få specifika instruktioner.

Så här tvättar du ditt projekt för hand:

  1. Fyll vasken eller baljan med kallt eller ljummet vatten, beroende på instruktionerna på banderollen.
  2. Häll i en liten del ulltvättmedel i vattnet. Se instruktionerna på emballaget om du är tveksam till mängden.
  3. Lägg försiktigt ner ditt projekt i vattnet. Var noga med att inte gnida eller vrida fibrerna så att ullen trasslar sig.
  4. Låt projektet ligga i blöt i vatten i 5-10 minuter, och pressa försiktigt ut vattnet ur garnet. Våt ull kan vara rätt så tung och sträcker sig ur sin form, så var noga med att stötta upp vikten i projektet när du pressar ur vattnet.
  5. Töm vasken eller baljan för vatten och fyll på med nytt vatten. Skölj projektet i det rena vattnet och pressa därefter ur vattnet igen.
  6. Rulla ut handduken och forma försiktigt ditt projekt på den. Lägg det platt på en ren handduk eller ovanpå en torkställning. Undvik direkt solljus.


Steg för steg: Så här tvättar du superwash ull i tvättmaskinen

Superwash ull är en speciell typ av ull som har behandlats, så det behåller form och storleken, när du tvättar det i tvättmaskinen. Det krymper inte och det trasslar inte ihop sig, därför är det perfekt till beklädnad som ofta ska tvättas. Du ska dock fortfarande tvätta det på ett milt tvättprogram. 

Gör så här:

  1. Välj ett tvättmedel eller en ulltvål specifikt för ulltvätt. Använd inte sköljmedel, blekmedel och andra tillsattsprodukter till tvätt.
  2. Ställ in tvättmaskinen på ett milt tvättprogram med kallt vatten. Varmt vatten kan skada fibrerna i garnet.
  3. För att undvika att ditt garn trasslar ihop sig kan du använda en tvättpåse. Det förhindrar också att lösa noppor sätter sig i din maskin.
  4. Tillsätt lite ulltvättmedel. Följ instruktionerna på emballaget för att få rätt mängd.
  5. Starta tvättmaskinen och ta en härlig paus! Du kan ju alltid arbeta på ditt nästa projekt … jag bara säger det.

Läs mer om superwash ull här.


Steg för steg: Så här torkar du ull

Nu är du nästan i mål! När du har tvättat ditt ullprojekt är det viktigt att det får torka ordentligt så det håller en snygg.

Så här gör du:

  1. Ta bort överskottsvatten från garnet genom att rulla in projektet i en handduk och pressa försiktigt. Undvik att vrida fibrerna, då det kan leda till att projektet blir missformat.
  2. Lägg projektet platt på en ny, torr och ren, handduk. Se till att ha en handduk som är lagom stor till hela projektet, utan att du ska behöva vika och skrynkla ihop den.
  3. Forma projektet så mycket som behövs genom att dra försiktigt till rätt form och storlek. Detta steg är speciellt viktigt för projekt som t.ex. tröjor, som ska ha en bestämd storlek.
  4. Undvik att placera projektet i direkt solljus eller nära en värmekälla, då det kan medföra att fibrerna blir styva eller missfärgade. Välj istället ett svalt och bra ventilerat rum till att torka ditt projekt i.
  5. Låt projektet torka fullständigt innan du hanterar det eller tar på dig det. Torktiden kan ta allt från ett par timmar till en hel dag (eller mer), beroende på storlek och tjocklek på projektet samt rummets temperatur.

Oavsett så är nyckeln till att torka ditt projekt med succé att vara försiktig. Med lite tålmodighet och omsorg är ditt projekt snart klart att använda! Jippie!


Låt oss summera

Och det var det hela! Grattis till att du tog dig tiden att lära hur du tar hand om dina ullprojekt. Med få enkla steg kan du se till att de fortsätter att se fantastiska ut i lång tid framöver.

Detta är vad du ska komma ihåg:

  • Korrekt tvätt och torkning av ditt ullprojekt är viktigt för att bevara dess form och textur.
  • Använd ett ulltvättmedel och undvik att använda varmt vatten, sköljmedel, blekmedel och andra tillsatts-produkter till tvätt.
  • Ta försiktigt bort överskottsvatten och forma ditt projekt, innan du låter det torka platt på en handduk.
  • Superwash ull får tvättas i maskin. Kom ihåg att lägga det i en tvättpåse.
  • Var tålmodig och hantera ditt projekt försiktigt för att få bästa resultat.

Mycket nöje med tvätten!