Låt dig imponeras av JoJo Knitwear. Danska Ane Kofod, som står bakom varumärket, är inte bara en duktig stickdesigner, hon har också en helt unik förmåga att fånga essensen av naturens skönhet och överföra den till eleganta och iögonfallande designs. Möt henne här!



Gillar du nordisk stil och vacker design som både är rik på detaljer, men ändå enkel och elegant? Då vågar vi lova att du kommer att älska JoJo Knitwear!

I denna intervju kan du möta Ane Kofod, som är den kreativa hjärnan bakom JoJo Knitwear. Hon har vuxit upp nära det  brusande Västerhavet längs den danska västkusten, och det är ingen hemlighet att det är just här hon hittar sin inspiration och helt speciella dna. 🌊🌾🐚 Och så har hon i 10 år ritat och sytt klänningar till värdinnan danska tv programmet ‘Vild med dans’ och varit med på filmproduktioner i USA! 👏💃 

I samarbete med Hobbii har Ane precis släppt kollektionen Natural Beauty, som är en samling med sex helt sanslöst vackra stickmönster. 😍 Det är svårt att inte låta sig inspireras av Anes kreativa sinne och kärleken till stickkonsten!

Här kan du lära känna henne mycket bättre – från hennes favoritställe att sitta och sticka till hur hon hittar inspiration och förverkligar sina idéer.


1. Var är ditt favoritställe att sitta och sticka?

“Jag älskar att sticka på absolut alla ställen och vid alla tillfällen. Enligt mig blir de flesta situationer bara bättre av att ha sitt stickprojekt med sig. Det ger mig omedelbart en känsla av lugn och välbefinnande, även när det är livligt runt omkring mig.

I mitt vardagsrum har jag en stickhörna med den perfekta stolen, korgen med garn på golvet och en bra lampa. Där sitter jag i princip varje kväll och stickar. På sommaren älskar jag att sitta på min terrass och sticka i skuggan av mitt fikonträd, med fågelsång från ovan och min katt som ligger och sover bredvid mig.”


2. Var hittar du inspiration till nya stickmönster?

“Att hitta inspiration till ny design är för mig en process som involverar både struktur och spontanitet. Jag är ofta i en form för kreativ process i mitt huvud, som alltid kretsar kring nya stickade idéer, olika strukturer och silhuetter. Jag tycker om att utforska, så jag observerar alltid världen omkring mig genom "stickglasögon”. Jag tittar på och undersöker allt stickat och tekniker som jag stöter på omkring mig. Jag fotograferar konstant på min väg och gör noteringar i min telefon så att jag kan komma ihåg mina tankar.

Jag älskar också att utforska gamla tekniker och strukturer och sedan sätta in dem i nya sammanhang. Det kan vara strukturstickning från 50-talet, att titta i gamla stickböcker eller studera norska mönster, som jag översätter till något annat och sätter in i ett nytt sammanhang.”




3. Hur ser din designprocess ut från idé till färdig design?

“Mitt huvud fylls ofta med idéer, då börjar jag gärna med att göra ett stickprov med all världens garner för att se om den idén jag föreställde mig fungerar i verkligheten. Jag petar i detaljer, tekniker och val av garn – och sätter ihop dem på ett sätt som inspirerar mig.

Det ena stickprovet för med sig det andra och plötsligt har idén utvecklats åt ett helt annat håll. Ibland uppstår det plötsligt i processen en helt ny idé som jag aldrig tänkt på tidigare. Det är en fantastisk känsla, när det uppstår från ingenstans mellan händerna på en. Så ibland händer det att experiment, utan för många fasta planer, kan leda till överraskningar och ny design.

När jag har ett mönster eller en struktur på plats, funderar jag ut en passform till modellen. Därefter börjar uträkningen till de olika storlekarna. Jag börjar med att sticka den första modellen och provar den löpande för att korrigera om det inte utvecklar sig tillfredsställande.

När jag har stickat den första modellen så är det teststickarnas tur. Alla storlekar testas. På så sätt ser jag också om mitt mönster är tydligt och lätt att förstå. Och teststickarna ger också feedback på passformen. Jag tar väldigt gärna emot råd och idéer från mina testare, då målet för mig är att få glada stickare som älskar sin färdiga produkt.”


4. Vad är det som gör en design unik?

“En bra design ska uppfylla sitt syfte och täcka användarens behov, samtidigt som den är harmonisk och estetiskt tilltalande. Bra design är innovativ och skiljer sig från mängden med sitt eget dna. Det tillför något nytt eller unikt till bordet, antingen genom sin form, sin funktion eller sitt material. Design måste fungera intuitivt och vara tilltalande visuellt.

Jag överväger alltid balansen mellan mängden detaljer, eftersom jag ofta blir så entusiastisk. Med det i bakhuvudet får jag ibland tona ner min detaljrikedom på tröjorna. Samtidigt får designen väldigt gärna sticka ut från mängden och ha en wow-faktor och något originellt.

Nu när jag är utbildad skräddare fokuserar jag även på en bra passform och med min kunskap om mönsterkonstruktion försöker jag få med den goda passformen i mina stickmönster.

Det finns helt klart också ett värde i den känslomässiga delen. En bra design kan ha förmågan att skapa en känslomässig kontakt med användaren. Jag har själv upplevt att en design – faktiskt inom alla branscher, både inredning, kläder, konst och arkitektur – nästan kommunicerar eller symboliserar något som man värdesätter. Det kan väcka en känsla eller ett minne inuti en och ge förtjusning och glädje. Och därför känner man sig dragen och föremålet i fråga ger ett djupare värde. Det skulle vara fantastiskt om jag kunde föra den känslan vidare till andra genom mina mönster. I grund och botten handlar det om att sprida glädje.”




5. Hur arbetar du med material och färger?

“Först och främst är det viktigt att produkten som jag försöker skapa passar ihop med material och färgval. Med det menar jag att det till exempel är viktigt att hitta det rätta garnet till den valda tekniken. Tekniken ska framhävas på rätt sätt. Några garner ”äter upp” detaljen och därför späds den ut och försvinner. Så för mig är det väldigt viktigt att sticka prover för att testa och förfina materialvalet. Jag använder ofta en följetråd för att skapa olika texturer. Jag har personligen en förkärlek för ull – alla möjliga typer och varianter.

När det handlar om färger är det självklart viktigt att förstå lite om färgteori och färgpsykologi, för att få en balans och kontrast på ett spännande sätt. Åter är det så att man ser mer detaljrikedom i ljusa färger och detaljer kan försvinna i mörka färger. Så ofta väljer jag ljusa färger för att stickaren på så sätt tydligare kan se designen. Men jag älskar att använda färger. Så jag njuter av att titta på Instagram, när människor lägger ut sitt eget färgval, och det är otroligt inspirerande när man på detta sätt personliggör designen och gör den till sin egen.

Med en god förförståelse och en kreativ tillgång till material kan man skapa design som är både vacker, funktionell och personlig.”

 

6. Vad var dina tankar bakom ‘Natural Beauty’-kollektionen?

“Först gjorde jag en moodboard som sammanfattade vad ‘Natural Beauty’ är för mig. Jag är uppvuxen på Nordjylland i Danmark tätt på Västerhavet och tänkte på den natur jag är uppvuxen i – kornåkrar, havet och blåsten. Och jag tyckte också att min moodboard skapade en snygg färgpalett som jag kunde använda. När jag sedan tittade på bilderna blev jag inspirerad av den struktur som kornåkrar har, och det sätt som gräset blåser vid stranden. Det blev inspirationen till de strukturer jag har gjort på Barley Field- och Meadow Sunset-serierna.

Barley Field-serien har ett strukturmönster på framsidan som refererar till åkermark, när kornet rör sig i böljande rörelser i vinden. Det kan närmast skapa en visuell effekt, där det ser ut som om marken rör sig som havets vågor. Detta är inte bara en vacker syn, utan också en stark naturmetafor som symboliserar överflöd och fruktbarhet. Jag förälskade mig i kombinationen av Divina och Soft Alpaca Lace. Det är en otroligt mjuk kombination av garn. Och garnet framhäver hålmönstret tydligt och fint. Jag strävar alltid efter att det ska vara en tröja som man både tycker om att sticka och älskar att använda om och om igen. Och denna garnkombination skapar förutsättningarna för det, tycker jag.”



Hitta Barley Field-serien här: 1) Barley Field – Cardigan 2) Barley Field – Tröja 3) Barley Field – Väst.


“Meadow Sunset-serien har en färgad rand horisontellt på tröjan, som refererar till en solnedgång i horisonten. Strukturen i den färgade randen symboliserar gräset som står på stranden. Även om de är fina och delikata så har de sina rötter ordentligt planterade i jorden och står oberörda trots vind och väder. Precis som vi människor, som var och en genomgår våra utmaningar. Även om solnedgången markerar ett avslut, varslar den också om en ny början, när solen går upp igen nästa morgon. Valet av två trådar Soft Alpacka var återigen en önskan om att skapa en tröja som är mjuk och skön att bära. Garnet gör en härlig maskbild och färgpaletten är mycket inspirerande.”



Hitta Meadow Sunset-serien här: 1) Meadow Sunset – Cardigan 2) Meadow Sunset – Tröja 3) Meadow Sunset – Wrap.


“Jag tror, min personliga favorit är Barley Field-kollektionen. Jag älskar stickade plagg med detaljer, det gör det intressant att sticka. Denna design har verkligen mitt dna som designer. Det kan man se om man tittar tillbaka på min design genom tiderna. Och så är Divina och Soft Alpaca Lace så härligt att både sticka med och att ha på sig. Cardiganen är redan en favorit i min garderob."


7. Vad är dina 3 bästa råd till nya stickare?

1 – Välj ett projekt som du känner att du kan ro i land, och som du har lust att börja på. Personligen tycker jag inte att man ska börja med en tvättlapp om man tycker det låter tråkigt. Man ska först och främst göra något som man har lust med och brinner för.

2 – Välj ett projekt på stickor nr 5 – eller ännu tjockare stickor. Små stickor är svårare och tar lång tid. Jag tycker personligen att det är fantastiskt, att man kan se projektet växa och att det händer något.

3 – Slå dig ihop med en fin stickvän. En, som kan hjälpa dig när du behöver hjälp. De flesta stickare älskar att hjälpa.

Två små roliga saker som jag brukar säga: För det första, att stickning handlar om processen och inte det färdiga resultatet. Och för det andra, att en riktig stickare drar upp maskor varje dag.”


Få mönstren här

Har du också fallit pladask för Anes vackra mönster? Då är det bara att välja din favorit och sätta igång! Tycker du bäst om Barley Field-serien eller Meadow Sunset-mönstren?

Ladda ner Barley Field-mönstren gratis här

Ladda ner Meadow Sunset-mönstren gratis här