Hösten tittar så småningom fram och aktiviteter med barnen flyttas kanske inomhus. För de flesta betyder detta mer stillasittande kreativitet och jag vill därför gärna visa er mina favoriter när det gäller garnaktiviteter för barn.
Pom Pom tavlor
Pom pom tavlor är något som små barnfingrar älskar att sitta och pyssla med i flera timmar. Tavlorna utmanar barnens motorik och färgsinne och är jätteenkla att göra. På detta sätt kan man ju röja lite bland sina restgarner 😉
Material
- Massor av garn (akryl, ull och ullmix är bäst)
- Pompom makers
- Målartavla (valfri storlek men jag tycker personligen att en 20x20 cm tavla är en bra storlek och inte för stor för barnen)
- En bra sax
- Limpistol och limpatroner
Hur man gör
Processen är faktiskt ganska enkel. Man sätter bara i gång att massproducera garnbollar tills man inte orkar mer, eller i alla fall tills man tycker det räcker. Man kan såklart bestämma motivet innan man gör sina garnbollar, men det är roligare att bara göra en massa bollar i sina favoritfärger och sedan bestämma vad motivet ska vara. Du bestämmer såklart helt själv 😊
Garnbollar kan göras på klassiskt vis, som vi lärde oss det då vi var små, med två pappskivor och hål i mitten, men vill man göra det lättare för sig själv och de små barnfingrarna kan man köpa några ’pompon makers’. De gör det lättare att linda garnet och de kan stängas så garnet inte glider av igen om man tex. avbryts mitt i allt. Dessutom blir garnbollarna nästan perfekta på första försöket. Se hur de funkar här.
När man tycker att man har tillräckligt med garnbollar ska tavlan göras, det kräver en vuxen. Nu är det nämligen dags att använda limpistolen som kan bli mycket varm och svår att hantera. Barnen kan såklart fortfarande vara delaktiga i hur tavlan ska se ut. Låt barnen visa vägen bara, så går det säkert bra.
Fingerstickning
Fingerstickning är en klassiker och kan göras även på mycket små fingrar, bara man visar hur man gör. Du kanske själv har prövat fingerstickning då du var liten? Jag kunde i alla fall sitta och fingersticka i flera timmar då jag var liten.
Som oftast blev det aldrig annat än en oändligt lång korv och även om barnen har något att göra, är det ju lite roligare om man kan göra något speciellt. En höstkrans eller en Halloweenkrans kanske? Kanske en Julkrans? Man kan väl inte vara för tidigt ute eller? 😉
Material
- Massor av garn (alla sorters garn kan användas, men jag tycker mellantjockt garn av akryl eller ull är bäst)
- Fingrar
- En krans av antingen papp eller frigolit
- Limpistol
- Ev. pompoms eller annan pynt
Hur man gör
Börja med att vira garnänden runt tummen ett par gånger och vira sedan garnet bakom pekfingret, framför långfingret, bakom ringfingret och runt lillfingret. Garnet är nu bakom lillfingret. Vira tillbaka garnet på detta sätt: framför ringfingret, bakom långfingret och framför pekfingret. Nu är du klar för att börja sticka.
- Lägg garnet rakt över handen (först bakom och sedan framför handen)
- Kroka av den första öglan runt pekfingret över det lagda garnet och för över på baksidan fingret. Kroka av på samma sätt finger för finger.
Nu har du fingerstickat första varvet. Upprepa varv 1 och 2 tills du (eller barnet) inte orkar mer eller tycker att snodden är tillräckligt lång. När du har stickat en bit kan du dra i änden som hållits fast runt tummen för att spänna till det stickade lite.
Vill du göra en krans är det dags för limpistolen. Limma fast änden på kransens baksida och linda din stickade snodd runt kransen tills den är täckt. Limma lite mellan det stickade och kransen så det sitter fast ordentligt. Pynta ev. med några garnbollar eller annan pynt om du vill.
Drömfångare
Drömfångare är så mysiga att ha hängande och anses att stärka de goda drömmarna och kan hjälpa barnen om de drömmer mardrömmar – De är även superlätta att tillverka. Man kan göra dem i vilket garn och vilka färger som helst och pynta dem med tex. fransar, fjädrar, pärlor eller garnbollar.
Material
- Metallring i valfri storlek
- Garn i valfri färg och valfritt material
- Pynt (pärlor, pompoms, fransar, band, fjädrar osv.)
Hur man gör
Knyt fast garnet runt metallringen och vira garnet runt ringen i ett drömfångare-mönster: Mät ut 7 cm garn från knuten längs med ringen och vira garnet runt ringen och ner genom det 7 cm långa ”hålet” mellan garnet och ringen. Fortsätt hela vägen runt. Nu har du 7 cm långa ’öglor’ runt hela ringen. Nu ska du vira runt varje ögla i stället för runt ringen. Fortsätt vira runt varje ’ögla’ tills du kommer in till mitten, dra åt och knyt en fin liten knut. För att dölja änden kan du trä på en fin pärla.
Pynta din drömfångare som du vill. Jag har valt fransar och en pärla men det är bara fantasin som sätter gränser. Du kan även trä på pärlor under tiden som du virar runt garnet. Det blir också jättefint.
Vävning
Ännu en klassiker som alltid är rolig för barnen – nästan som att måla med garn. Ett fantastiskt sätt att bli av med sina garnrester.
När man har vävt färdigt kan man knyta fast arbetet på två fina pinnar man har hittat i skogen och göra en fin wall hanging, de har blivit väldigt populära senaste tiden. Bara se till att pinnarna är helt torra.
Material
- Pappbit i valfri storlek – nog inte alldeles för stor om det är till ett barn
- Lineal
- Blyertspenna
- Sax
- Bomullsgarn
- Massor av garn – alla sorters garn går bra! Tjockt garn, tunt garn, pälsgarn, allt garn 🧶
- Nål med stort nålöga
- Ev. pinnar
Hur man gör
På pappbitens topp och botten ritar du ca. 1 cm djupa streck med 1 cm mellan varje, från den ena sidan till den andra. Klipp efter strecken för att bilda ’spår’. Fäst bomullsgarn på baksidan med en bit tejp och vira runt garnet i längdriktning, i varje spår mellan pappflikarna. Fortsätt vira runt varje flik, klipp och fäst med tejp på pappbitens baksida. Din väv har nu raka trådar på framsidan och sneda trådar på baksidan.
För att underlätta vävningen kan du lyfta garnet lite genom att lägga en penna under trådarna.
Nu är det bara sätta i gång att väva!
Trä upp garn på en trubbig nål med stort nålöga. Trä nålen under varannan tråd och över varannan tråd från ena sidan till den andra. När garnet ska vävas tillbaka träs nålen under och över motsatta trådar från föregående varv: under tråden om det var över tråden på föregående varv, och över tråden om det var under tråden på föregående varv. Fortsätt på detta sätt tills du inte får plats med mer eller tills du tycker att det är bra.
Jag bytte färg i ena sidan några gånger under arbetet och hade därför några garnändor som skulle fästas. När jag bytte färg och skulle trä nålen under första tråden virade jag garnet runt tråden en gång innan jag vävde vidare för att lättare kunna fästa änden på slutet.
Klipp upp trådarna mitt bak för att lossa väven. Trådarna kan du använda till att knyta fast väven med på ett par pinnar som en wall hanging eller du kan knyta ihop dem för att avsluta arbetet.
Detta var mina höstmys-idéer för hela familjen. Jag hoppas att du gillade vad du läste och fick lite inspiration till rolig och annorlunda garnmys med barnen. Mycket nöje!
Bästa hälsningar
Eva