Om du virkar på rätsidan eller avigsidan är inte alltid lätt att se - här talar jag minst sagt utifrån erfarenhet. Det är dock inte säkert att det har betydelse för ditt projekt om du virkar på rät- eller avigsidan, men ofta kan utseendet på ditt virkningsprojekt bli lite mer lurvigt eller fluffigt om du virkar med avigsidan utåt.

Behöver jag veta skillnaden på rätsida och avigsida?

Som nämnt är det alltså inte avgörande för ditt projekt om du virkar på det ena eller andra sättet, men några mönster skiljer faktiskt mellan de två sidorna och därför är det riktigt bra att kunna skillnaden.

Om du till exempel ska virka antingen längst fram eller bak i maskleden eller en kombination av de två, så är det bra att kunna skillnaden mellan rätsida och avigsida. Även de osynliga intagningarna blir mindre synliga om du virkar på rätsidan, vilket i slutänden kan leda till en finare och mer jämn struktur på ditt virkningsprojekt. 


Som du kan se ovan är det lite skillnad på hur det ser ut om du virkar på rät- eller avigsidan. Här är det en magiskring som man oftast börjar med när man ska virka runt.

Lär dig tricket - så virkar du på rätsidan

Jag lärde mig själv den hårda vägen, då jag som något av det första skulle virka en sköldpadda. Det var kanske ett lite överambitiöst projekt för en nybörjare - men då kom jag iallafall igång.

När du virkar små djur, virkar du runt i omgångar och då kan det vara lite svårt att känna skillnad på rät- och avigsida, om man inte har ett tränat och rutinerad virköga. Sättet jag insåg att jag virkade på avigsidan var genom att jag helt enkelt inte kunde “komma in” till slut. I och med att jag fortfarande var på insidan och inte hade vänt mitt arbete så att rätsidan vände ut. Detta resulterade i att jag helt enkelt inte kunde få in nålen i maskerna från insidan, eftersom det inte fanns plats.

Egentligen hade jag inte gjort något fel, för när man till exempel ska virka ett huvud till ett litet djur, så börjar man som regel inifrån med en magisk ring. Man virkar därför per automatik på rätsidan, som är den sidan som man sticker virknålen in i maskerna från. Eftersom man ju virkar runt i omgångar, kommer det efter en liten stund börja forma sig runt, och därför kommer rätsidan vända sig inåt och avigsidan ut. Och om man fortsätter på detta sätt, kommer man som i mitt exempel ovan att “stänga in sig själv”, då man ju sticker virknålen in i maskerna från rätsidan.

Om man vill undgå detta, så kan man med fördel vända sitt arbete innan man når helt till toppen och stänger den. Efter min lilla olycka med sköldpaddan, så vänder jag alltid mitt arbete så snart det börjar ta en rund form, så att jag är säker på att jag vänder den i tid och virkar med rätsidan utåt. Sammanfattningsvis betyder det alltså att efter jag har vänt den, nu sticker nålen in i maskerna utifrån och därmed får rätsidan utåt.


Jag hoppas att du blivit lite klokare på vad som är rät- och avigsida och inte begår samma misstag som jag gjorde.


Kära hälsningar,

Karoline, Hobbii