Slätstickning är en grundläggande och vanligt förekommande stickteknik som ger en jämn och slät mönsterstruktur. Lär dig sticka slätstickning med denna korta och mycket enkla instruktion.Slätstickning (förkortas slätst) kännetecknas av ett varv med räta maskor följt av ett varv med aviga maskor.

OBS: När man stickar slätstickning runt på rundsticka så stickas alla maskor räta på alla varv. Lätt som en plätt! 

Det fortsatta mönstret i slätstickning ger garnet en slät och jämn yta som är perfekt för tröjor, mössor, halsdukar och andra plagg.

När du har lärt dig att sticka räta maskor och aviga maskor kommer det att gå som en dans att lära dig att sticka slätstickning. Ditt nya stickmantra kommer att vara: ett varv räta, ett varv aviga.

Är du redo att börja sticka? Här får du en steg för steg instruktion till hur man stickar slätstickning:

 

Så här stickar man slätstickning

  1. Lägg upp: Lägg upp önskat antal maskor. Om du bara vill prova eller träna slätstickning, så låt oss då säga 20 maskor för denna beskrivning.
  2. Varv 1 (Rätsidan): Sticka alla maskor räta. Det stämmer, varenda maska!
  3. Varv 2 (Avigsidan): Sticka nu alla maskor aviga.
  4. Upprepa: Fortsätt dessa två varv med omväxlande ett varv rät och och ett varv avigt.
  5. Avmaskning: När du har uppnått önskad längd, maska av.


Proffsens tips: Slätstickning har en förmåga att rulla sig i kanterna. För att förhindra detta kan du lägga till en kant med rätstickning eller resårstickning. 

Och voilà! Du har nu gjort en provlapp med slät och jämn slätstickning! Nu är det dags att använda denna teknik för att skapa vackra projekt. Vad ska du sticka? En tröja? Eller kanske en halsduk?

Mycket nöje med stickningen! 


Rät maska: Så här gör du


Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att ändra språket på undertexterna. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i ett långsammare tempo.


Avig maska: Så här gör du