Skapa dina helt egna uttryck med de olika kvaliteterna i Friends-kollektionen.


Har du sett vår nya garn-kollektion Friends? Kollektionen består av superläckra material, som kan kombineras på kors och tvärs i dina stickprojekt. Färgkoderna är de samma i de olika garn kvaliteterna. Super smart!

I detta blogginlägg tänkte jag visa dig hur du kan kombinera garnerna, så att du får den HELT rätta looken som sätter ditt garn- och kreativitetshjärta i brand ❤️

Jag har fått hjälp av mina fina Hobbii-kollegor att göra några stickprover - och ett virkprov!

Vad är Friends? Läs mer om den nya Friends-kollektion här.

Matcha garnkvaliteter med samma färg

Det speciella med den nya Friends kollektion är självklart att färgkoderna matchar oavsett garnkvalitet i Friends-familjen. Det betyder helt konkret, att Friends Wool med färg 07 har fått samma infärgning som Friends Extra Fine Merino och Friends Kid Silk med färg 07.

Vi har, som jag tidigare nämnde, stickat några provlappar så du kan se hur garnerna gör sig tillsammans.

Här är det Friends Extra Fine Merino tillsammans med Friends Kid Silk. De är båda i färg 105 - en vacker grön färg som ger mig ett akut behov av att sticka en tröja som kan lysa upp den kalla mörka årstiden! Grönt är ju hoppets färg, eller hur?


👆 Stickprovet är gjort på stickor 4,5 mm med Friends Extra Fine Merino (färg 105) och Friends Kid Silk (färg 105).

Var uppmärksam på att … de olika kvaliteterna tar emot infärgningen olika. Garnerna kan därför variera lite i nyans, men som du kan se här, kan du utan problem uppnå ett enfärgat resultat 😉

Föredrar du att sticka i ett klassiskt ullgarn som Friends Wool, kan du också kombinera detta med Friends Kid Silk för att tillföra en härlig fluffig känsla. Här kan du se ett stickprov med Friends Wool kontra ett stickprov med Friends Wool och Friends Kid Silk:


👆 Friends Kid Silk (färg 70) ger som följetråd till Friends Wool (färg 70) ett fluffigt uttryck till dina tröjor, mössor och halsdukar. Och kolla också in den härliga lila!

Skapa ett melerat uttryck med olika färger

Du kan också välja några färger som varierar lite från varandra för att skapa ett melerat utseende. Här har vi stickat med Friends Extra Fine Merino i färg114 tillsammans med Friends Kid Silk i färg 112. Resultatet blir ett lätt melerat uttryck:


👆 Sååå fint färgspel! Friends Extra Fine Merino (färg 114) stickat tillsammans med Friends Kid Silk (färg 112) på stickor 4 mm.

Ju mer färgerna liknar varandra, desto mindre syns det melerade mönstret. Det kan du se här, där vi har gjort ett stickprov med Friends Wool i färg 28 och Friends Kid Silk i färg13. De två färgerna smälter nästan in i varandra i en fin senapsgul harmoni:


👆 Friends Wool (färg 28) stickat tillsammans med Friends Kid Silk (färg 13) på stickor 5,5 mm.

Släpp loss kreativiteten

Något av det allra bästa med att sticka och virka är att du själv skapar dina projekt.

Du kan följa ett mönster, när du gärna vill vara helt säker på hur resultatet kommer att se ut i slutänden, men du kan också kasta dig ut i dina egna kreationer, där bara fantasin sätter gränser.

Du kan till exempel leka med färgerna och kombinera dem på all världens sätt. Du kan göra en color fade effekt med mörka och ljusa nyanser av samma färg:


👆 Detta stickprov leder tankarna till isberg och iskallt vatten. Det är stickat med en bas av Friends Extra Fine Merino (färg 02). Sedan är det kompletterat med Friends Kid Silk i olika färger för att ge den vackra effekten (färg 96, färg 89, färg 95, färg 77). Friends Kid Silk-färgerna överlappar med ett varv, så färgerna blandas snyggt och nästan osynligt ihop. Provet är stickat på stickor 3,5 mm.

Nu har jag skrivit mycket om färger och samspel av färger, men du kan ju också vara kreativ med sammansättningen av garnkvaliteter för att få ett cool uttryck.

Här har vi växelvis stickat med Friends Extra Fine Merino och Friends Kid Silk:


👆 Varven med Friends Kid Silk (färg 42) ger ett luftigt uttryck upp mot varven med Friends Extra Fine Merino (färg 42). Stickat på stickor 4,5 mm.

Du kan också mixa och matcha, när du virkar

Men varför inte virka med flera kvaliteter, tänker du kanske?

Det är inte lika stor tradition att kombinera garnkvaliteter i virkade projekt, men det ger faktiskt några fantastiska resultat.

Se t.ex. detta virkprov, där vi har virkat ihop Friends Wool med Friends Cotton 8/4:


👆 Denna provlapp är lätt och härligt mjuk. Jag kan enkelt föreställa mig att ta en liten tupplur under en hel filt i denna kombination! Den är virkad med Friends Wool (färg 114) och Friends Cotton 8/4 (färg 114) på en virknål 4,5 mm.

Jag hoppas att du blev inspirerad till att prova olika garnkombinationer i ditt nästa projekt.

God stick- och virklust 💜