Stine Hoelgaard är den talangfulla designern bakom virk-och stickmönstren i årets adventskalender. Här kan du läsa mer om Stine.Ingen december utan en adventskalender! Och i år blir det en mycket speciell sådan 🎄🎁

Vi har slått oss ihop med Stine Hoelgaard, som är en särdeles erfaren och talangfull designer! Och vi kan nästan inte vänta på att ni ska öppna de fyra paketen i adventskalendern och få se de härliga projekt som vi, tillsammans med Stine, har förberett till er 🙊

I detta blogginlägg kan du läsa mer om Stine – läs allt om hennes favorittekniker, få ta del av hennes tips och höra om hennes jultraditioner. Stine avslöjar kanske också en liten sak, eller två, om årets adventskalender!


Vill du veta mer om adventskalendern? 

Adventskalender med virkmönster

Adventskalender med stickmönsterKöp adventskalendern med virkmönster HÄR eller adventskalendern med stickmönster HÄR.


1. Vad var det som fångade dig med handarbete en gång i tiden?

“Som väldigt liten såg jag min mor sticka och sy, och som 6-åring fick jag mina första garnnystan och stickade en halsduk i rätstickning på bara 5-6 dagar. Det var i mitten på 70-talet, då var hönsestrik helt nytt och färgerna brun och orange var en hit. Mitt nästa projekt var en bussarong, som bestod av en mängd fyrkanter i gul, röd, blå, orange och brun, som min mor sydde ihop åt mig.

Jag har stickat sedan dess. Nästan dagligen. Jag stickade gärna på rasterna i skolan, och på gymnasiet gick jag också i mina egna kreationer.

Efter gymnasiet blev jag antagen på ett handarbetsseminarium, där jag provade olika hantverk, såsom virkning, stickning för hand, maskinstickning, mönsterkonstruktion och sömnad i tyg och skinn. Jag utvecklades mycket åren därefter, jag började designa mönster till veckotidningar, magasin och garnfirmor. Jag har också skrivit flera böcker och undervisat på kvällskurser, stickevent, garnbutiker och nu senast också på en högre utbildning med kandidatexamen i textil formgivning och design." Stine ligger bakom dessa fina, grafiska kuddar. De har namnen Lula - Kudde (till höger), Laki - Kudde (till vänster) och Lulo - Kudde (längst fram).


2. Hur vill du beskriva dina mönster, och har du en favorit?

“Jag designar gärna något som jag själv har lust att använd. Jag försöker för det mesta att sträva efter att mina mönster innehåller en eller annan form för teknik, men i kombination med något enkelt, till exempel slätstickning, så att man också kan koppla av när man stickar. 

Mina favoritkreationer just nu är tröjan Vintertern och barntröjan Minitern. Båda är stickade i en klassisk teknik, tvåfärgad ribbstickning, som på sin tid användes som ribbkanter på Fair Isle-tröjornas färgrika flerfärgsstickning. Den ”gamla” ribben är här bruten med varv med slätstickning så att det istället liknar rutor. Det är svårt och enkelt i en skön blandning.

Det spännande med de två tröjorna är att man kan leka och kombinera färgerna och skapa sin helt personliga och unika modell. Designen inbjuder till att man utvecklar och släpper loss sin kreativitet – och det är denna typ av mönster som jag är mest stolt över.”Matchy matchy! Stines Vintertern - Tröja passar perfekt till hennes Minitern - Barntröja.


3. Vilka är dina favorittekniker?

“Min favorit i virkteknik är mormorsrutor, där jag älskar att virka med restgarner och se hur de olika rutorna blir, allt efter färgval och ordningsföljd.

Min favorit i stickteknik är just nu tvåfärgad ribbstickning. Jag har designat flera modeller i denna teknik – en tröja till vuxna, en tröja till barn och fem olika kuddar.

Just nu är jag helt såld på rutor, så min Tartan kudde, där man först stickar kudden och sedan virkar de lodräta linjerna, tycker jag också är en härlig teknik! "Jag är löjligt förtjust i att väva in ränder på en bit rätstickning för att på så sätt skapa rutor.”Redo för en utmaning? Kast dig över den snygga Tartan - kudden med Friends Wool.


Vill du se fler av Stines designs? Klicka här.


4. Vad är dina 3 bästa tips till andra kreativa garnglada kreatörer?

“Mitt första tips till alla som älskar att arbeta med garn är att de bara ska kasta sig ut i det och prova sig fram! Det kommer att bli fel ibland, och då drar man bara upp och provar igen.

Mitt andra tips är att man inte får vara för sträng mot sig själv om resultatet inte blir helt perfekt. Jag tycker personligen att det är skönt att man kan se att det är hemgjort.

Och mitt tredje tips är att alltid ha ett stick-eller virkprojekt med i väskan – man vet ju aldrig när man behöver det!”


5. Vad kan man glädja sig åt i årets adventskalender?

“Man kan glädja sig åt att alla projekt i årets adventskalender också kan användas efter jul. Det var väldigt viktigt för mig att designa några modeller, och använda några färger, som inte bara handlar om jul, utan också kan användas i tiden efter.”


6. Hur vill du beskriva nivån på årets adventskalender?

“Nivån ligger mellan nybörjare och något erfaren. Man ska helst ha provat lite olika maskor och tekniker innan.”


Ska du vara med när vi öppnar det första paketet i årets adventskalender? Då ska du skynda dig att få tag i adventskalendern till virkare eller adventskalendern till stickare – eller båda två, om du har svårt att välja! 😉En adventskalender gör december liiiite extra magisk! ✨


7. Vilken är din bästa jultradition?

“Det är att gå ner i källaren och dra upp vår konstgjorda gran ur lådan! Att sätta ihop den, sätta på ljuskedjan och julgransfoten och sedan sticka i kontakten. Voila – på mindre än 20 minuter är det julstämning i vardagsrummet!

Sedan tar det så klart lite längre tid att pynta granen. Vi pyntar den med alla fina och färgglada julpynt som mina två barn har gjort helt sedan förskoleåldern, och som jag fortfarande spara och till den milda grad njuter av att titta på i december. ”


8. Varför är en adventskalender ett måste i december?

“Det är ett måste med en adventskalender med virk- eller stickprojekt, för att det är supertrevligt att ha något att längta efter och glädja sig åt söndag efter söndag. Att packa upp, bli överraskad och längta efter att komma igång med projektet. Och så har man något att sticka eller virka på när man ska se på julkalendern på tv! God Jul till er allihop!”


Hitta din adventskalender här

Är du nyfiken på vad Stine har hittat på till årets adventskalender? Och har du lust att strö lite extra julglädje över december?

Köp din adventskalender här.