Det finurliga och bedårande Pica Pau-universumet har utökats med 5 nya amigurumimönster som är gratis att ladda ner. Vi har pratat med designern bakom varumärket, Yan Schenkel. Fortsätt att läsa för att få hennes allra bästa tips för att skapa bedårande figurer med karaktär.



Håll i virknålen – det är dags att träffa en mycket speciell designer!

Fem helt nya amigurumimönster har anlänt, vilket får oss att vilja släppa alla andra projekt vi arbetar med. 👀

De fem nya amigurumimönstren inkluderar grodan Oliver, hunden Madeleine, kakaduan Luna, katten Lenny och bläckfisken Anita. Alla är designade av Argentinaren Yan Schenkel, som är den kreativa andan bakom det lekfulla och finurliga Pica Pau universumet. Var och en av djuren har sin egen lustiga och gulliga karaktär samt historia att berätta – och de är alla klädda i vinterskrud med en touch av julmagi. ✨

Vi fick en liten pratstund med Yan om allt från hennes kärlek till amigurumi till hennes jultraditioner i Argentina. Läs vidare – och få några tips på vägen!


1. Vad är historien bakom Pica Pau?

“Jag började virka när jag pendlade till universitetet, mellan lektionerna och medan jag väntade på mitt barn utanför dagis. År 2009 började jag blanda mina teckningar med den tredimensionella virktekniken och det var så Pica Pau föddes.

Jag är född i Argentina, men min mamma är från Brasilien, så jag valde ett portugisiskt namn, Pica Pau, som betyder hackspett. Sanningen är att jag inte valde det av någon särskild anledning, jag gillade bara klangen av ordet.

I början gav jag alla leksaker jag hade virkat till mina vänner, sedan började jag sälja dem i butiker och därifrån hade jag turen att delta i flera projekt med konstnärer på museum och visa mitt arbete i flera tidskrifter.

År 2015 publicerades min första bok på spanska, och 2017 utkom min första bok på engelska, som heter ‘Animal Friends of Pica Pau’. Och sedan hade jag ännu mer tur och mina böcker publicerades på 10 språk – och i början av det här året utkom en tredje utgåva.”




2. Varför dras du till amigurumi?

“Sedan jag var barn har jag gillat djur-, fantasi- och sci-fi-karaktärer i tecknade filmer, barnböcker, serier och filmer, inklusive alla produkter som fanns runt dem som dockor, leksaker med mera. Jag har faktiskt inte stoppat med att gilla dem, och jag har fortfarande kvar nästan alla mina barndomsleksaker, hihi!

Så när jag upptäckte att jag kunde göra mina egna leksaker och ge liv åt mina egna figurer med bara en virknål och garn kan man säga det förändrade mitt liv… Det blev faktiskt mitt heltidsjobb. Även om virkning har varit mitt heltidsjobb i många år (Pica Pau fyller 15 år i mars nästa år!), och det har gått upp och ner, fortsätter det att förvåna mig med alla dess möjligheter.”


3. Vad kännetecknar Pica Pau-universumet?

“Det första jag kommer att tänka på är djur och mycket ränder, haha. Men förutom det strävar jag alltid efter att skapa en riktig enkel design men med karaktär. Jag strävar efter enkla linjer och letar efter de små sakerna som är viktiga för just den figuren (djur eller varelse) och att den kan vara sig själv utan för många tillbehör. Jag menar, jag älskar att göra tillbehör (vem älskar inte att virka små kläder!), men jag vill att djurens väsen inte ska vara beroende av det, så man kan ändra deras färg och vissa detaljer men fortfarande är de igenkännliga.

Jag tänker också på dem som en del av samma universum, det är därför jag gillar att hitta på historier för dem, som om de alla delade samma värld och var vänner med varandra.”




4. Vilka tekniker skulle du rekommendera till någon som är nybörjare på amigurumi?

“Använd X-formad fastmaska, särskilt om du gör färgbyten eller jacquard. Börja från huvudet ner till benen för att undvika sömnad och, även om jag vet att de flesta virkare inte gillar det (och just av den anledningen), lär dig hur man syr ihop delar ordentligt.”


5. Vilka är dina 3 tips till andra amigurumi-älskare?

“1 – Fortsätt öva och lär dig nya tekniker.

2 – Kämpa inte för mycket för att skapa innehåll för sociala medier.

3 – Kopiera inte dina amigurumi-kollegors arbete.”


6. Vad inspirerade dig till de fem nya mönstren?

“Jag letade efter julillustrationer och dekorationer i vintagestil, estetik från mitten av århundradet, allt blandat med ‘Charlie Brown Christmas’ och min personliga touch med ränder, haha.”




7. Kan du berätta lite mer om de 5 amigurumimönstren?

"Precis som alla mina figurer är de designade som en familj, en grupp vänner, och de följer samma designstil som alla mina andra leksaker. Förutom den uppenbara julkänslan kan de alla stå på fötterna tack vare sina stövlar – eller julkransen i kakaduans fall.

Jag tror att det finns lite för alla smaker. Vissa projekt är väldigt enkla att göra, andra inte så enkla, lite jacquard, massor av ränder och en touch av guld.”


8. Vilka garner har du använt?

“Jag arbetade med Friends Cotton 8/6. Jag är van vid att arbeta med ett tjockare garn, men sanningen är att jag verkligen gillade att arbeta med det och jag kunde anpassa det till min favoritnål utan problem! Garnet är supermjukt, men behåller ändå formen på figurerna väldigt bra.

Garnet finns i en väldigt bred färgpalett med båda ljusa färger och pastellfärger, och jag älskar särskilt dess ogenomskinliga finish. Så det har verkligen varit ett nöje!”


9. Vilka är dina favoritverktyg för amigurumi?

“Jag älskar verkligen min 2.75 mm virknål i rostfritt stål! Den är superbillig och jag älskar den så mycket att jag har lagrat två dussin av dem, eftersom jag alltid är rädd för att de ska sluta tillverka dem.

Jag använder också hårnålar som maskmarkörer! Och saxar, men jag älskar saxar i allmänhet.”




10. Hur firar du jul?

“Jag är inte precis en person som är vild med julen, men jag tycker om att sätta upp lite julbelysning i huset, och min yngsta dotter älskar att klä granen med hemgjorda dekorationer. Vi har några som jag virkade för ett par år sedan, och mina döttrar kompletterar alltid med något som de har gjort i skolan.

Eftersom vi bor i Argentina på södra halvklotet, firar vi jul under sommaren. Det huvudsakliga firandet sker på julafton. Familjerna samlas vanligtvis för att äta middag tillsammans, med massor av mat (inte alltid sommaranpassad, haha) och vi stannar uppe till småtimmarna på morgonen. Så jag tror att en av mina favorittraditioner är att göra flera fräscha sallader (nämnde jag förresten att det verkligen är varmt här?), att äta middag utomhus med min familj, och att äta mycket glass med fruktsallad innan midnatt, när vi öppnar våra julklappar.”


Är du redo att börja med de 5 bedårande mönstren?

Är du redo att påbörja ditt nästa amigurumi-projekt med sagor, söta figurer och lite julglädje? Ladda ner de fem Pica Pau amigurumimönstren gratis: