Älskar du också Japandi trend? Säg hej till Johanna, stickdesignern bakom tre mönster i vår kommande Japandi kollektion. Vi har bett henne att dela med sig av allt om sin stickresa – från att hitta inspiration till att äga sitt eget varumärke.Om du älskar färgglada och lekfulla stickdesigns lika mycket som vi gör, kanske du redan har hört talas om kolibri by johanna. Johanna Böhme är den duktiga designern bakom varumärket, och hon har skapat ett fantastiskt universum som hyllar modern enkelhet med en twist. Och vi är inte de enda som älskar hennes design! Med mer än 115 000 följare på Instagram har Johanna definitivt marknadsfört sig som en briljant mönsterdesigner. 

Vi är sååå glada över vårt samarbete med Johanna, och vi längtar efter att du ska få se de tre mönstren som hon har designat för Japandi-kollektionen. Alla mönster ger uttryck åt den japanska stilen - och hyllar enkelhet, struktur och eleganta silhuetter. Visa oss dina fantastiska skapelser och hitta inspiration med hashtaggen #KolibribyJohannaxHobbii.


Psst! Mönsterkollektionen Japandi kommer att finnas tillgänglig i början av 2024. Tills dess, kan du börja med att sticka med kolibri by johanna!
1. Kan du berätta om din hantverksbakgrund?

“Jag har stickat ända sedan jag var barn, och när jag stickade min allra första Harry Potter-inspirerade halsduk blev jag kär i hantverket. Min mormor lärde mig de grundläggande teknikerna och jag utvecklade mina färdigheter genom att arbeta med mönster i tidningar. 

Jag stickade mest halsdukar, men när jag började studera på universitetet stickade jag fler och fler plagg, gärna tröjor och koftor – vilket jag nu lägger fokus på när det kommer till att designa stickat.”


2. Varför dras du till stickning och att arbeta med garn?

“Jag älskar garn och de olika färgerna. Jag älskar att leka med olika färgkombinationer och jag älskar att göra mina egna kläder. Det är en ganska givande känsla när ett plagg som du har arbetat med i timmar – eller till och med veckor! – äntligen är klart och redo att bäras.

Jag älskar den hållbara aspekten av slow fashion och att man kan göra sina egna kläder. Det är därför jag alltid försöker välja garn av naturfibrer, eller med minsta möjliga mängd plast.”


3. Vad är historien bakom namnet kolibri by johanna?

"Mina mönster är mestadels färgglada och med en speciell designtwist. Det var därför jag bestämde mig för att döpa mina mönster efter den lilla fågeln kolibri. Jag tror att kolibrin perfekt förkroppsligar alla aspekter av min designrepertoar."Raoul - Sweater


4. Vad är utmärkande för kolibri by johanna universum?

“De flesta av mina mönster är relativt enkla att sticka, eller inkluderar steg-för-steg-bilder eller stödjande videomaterial, så att även nybörjare kan sticka ett vackert plagg.

Alla mina mönster har ett speciellt designelement. Till exempel är en tröja vändbar, en annan har vertikala linjer virkade över hela tröjan, och en tredje har volanger på ett ställe där du inte skulle förvänta dig dem."


5. Var söker du inspiration till dina mönster?

"Jag blir inspirerad av många olika saker! Garnet och färgerna på garnet är en stor inspirationskälla för mig. När jag fortfarande bodde i Berlin blev jag inspirerad av människorna där, och deras sätt att styla inspirerade mig också.

Jag försöker alltid samla inspiration för senare användning. Jag har till exempel en kollektion med spets- och flätmönster som jag gärna vill inspireras av till en framtida tröja eller kofta. Inspirationen kan också komma från att se något som jag älskar men inte är villig att köpa, så jag försöker förverkliga idén genom att tillverka det själv.

Slutligen blir jag också inspirerad av olika tillfällen. Till exempel blev jag inspirerad av mitt bröllop till att skapa en fluga till min man.”Paul - Cardigan


6. Hur ser din designprocess ut?

"Först lärde jag mig att göra skisser eftersom jag fick så många idéer att hjärnan blev överfull, och jag glömde bort de första idéerna. Nu har jag en liten skissbok som jag använder för att skissa ner allt jag tänker på. Ibland, när jag inte har tagit med mig min skissbok, gör jag bara anteckningar på min mobiltelefon eller använder närmaste papperslapp för att skissa ner vad jag har i åtanke. Början av processen är alltid ganska rörig även om jag försöker organisera den.
Efter att ha skapat skissen börjar jag fundera på vilken typ av garn som skulle passa för den design som jag skulle vilja göra – och jag måste säga att det mest tidskrävande är att välja färger. Efter det gör jag ett stickprov och därefter arbetar jag fram ett prov i min storlek.

Sedan skriver jag ner mönstret och graderar det för de olika storlekarna. Därefter skickar jag ut det till ett gäng teststickare som har varit helt underbara, frivilligt ställer de upp med sin tid och garn samt sin feedback om passform och storlek på plaggen. Sedan fotograferar jag det slutliga plagget, och allt är klart för release!”


7. Vilken är din favoritteknik i stickning just nu?

“Jag upptäckte nyligen jacquardstickning, och jag tror det är min favoritteknik just nu.”Edgar - Slipover


8. Vilka är dina topp 3 tips för garnälskare och handarbetare?

“1 – Gör alltid ett stickprov! Kom ihåg att alltid våt-blocka ditt prov och DÄREFTER mäta det.

2 – Övertänk inte mönsterkonstruktioner. Många mönster bearbetas väldigt instinktivt, speciellt när det kommer till spetsstickning.

3 – "YouTube är alltid det första stället du ska titta på om du inte vet hur du ska sticka en viss teknik.”


9. Kan du berätta något om Japandi mönstren?

“Japandi mönstren är en mix av nybörjarvänliga mönster och mer avancerade mönster:

Raoul tröjan är det perfekta nybörjarmönstret då det skapar fantastiska resultat tack vare det speciella ribbade mönstret över hela tröjan.

Paul cardigan stickas uppifrån och ner, den är därför perfekt för erfarna stickare som vill lära sig några nya tekniker som raglanökningar, dubbelstickning till knappslån och så vidare.

Edgar slipover stickas också uppifrån och ner, det är det mest avancerade mönstret i kollektionen då du ska sticka både ökningar och minskningar, göra vridna maskor och inte vridna maskor, göra en delad fåll och en dubbelvikt krage - men resultatet kommer definitivt att kännas givande!”


10. Vad gillade du med de garner du använde till mönstren?

“Jag älskar Friends Extra Fine Merino i kombination med Friends Kid Silk! Det är en fantastisk och mycket mångsidig kombo som passar för många mönster där ute. Jag älskar också de många vackra färgställningarna som finns i Friends 'familjen'.

Till mönstren har jag även använt Friends Wool i kombination med Friends Kid Silk. Där finns också så många vackra färgställningar, och du får ett snabbt resultat tack vare den tjockare ullen.”


Hitta alla mönster här