Nyligen hade vi det stora nöjet att få prata med Brendan Girak, också känd som Knitwits & Yarns. Om du gillar hans Instagram profil, så är du förmodligen redan förtjust i hans fantastiska kollektion av beanie mönster. Okey, vi har fantastiska nyheter: Brendan har just släppt tre helt nya beanie mönster, och de är alla tillgängliga helt gratis!Återigen så pratar vi med talangfulla och inspirerande designers, och denna gång är vi glada över att få presentera den talangfulla och inspirerande australiska designern Brendan Girak. Du känner kanske igen Brendan som ‘beanie killen’ från Instagram, där han är känd för sina unika och snygga beanies, som visas upp på hans konto @knitwitsandyarns. Han har gjort hundratals av dem, var och en med en distinkt stil.

Letar du efter en dos stickinspiration, eller en kamratlig knuff för att åter plocka upp stickorna? Då är du på rätt ställe! Brendan's inställning till stickning handlar om att omfamna enkelhet och skaparglädje. Han finner oerhörd tillfredsställelse i de repetitiva, meditativa aspekterna av stickning, och sätter lika stort värde på resan som på det färdiga verket.

Vi har haft nöjet att få ställa åtta frågor till Brendan om hans inställning till stickning. Håll ögonen öppna – vi är övertygade om att hans filosofi och positivitet kommer att väcka din egen motivation! 

Oh, sa vi det? I samarbete med Hobbii, har Brendan just släppt 3 helt nya beanie stickmönster på Hobbiis webbsida, och de är helt gratis! Missa inte dessa fantastiska mönster – ladda ner dem nu och kom igång med ditt nästa stickäventyr! 🧶


1. När började du sticka?

“Jag började när jag var runt 21, så det är nästan 10 år nu. Min mamma stickade och jag var intresserad av vad hon gjorde, så det slutade med att hon lärde mig att sticka och virka. Hon la upp och stickade de första varven åt mig, och sedan fixade hon alla misstag som jag gjorde.

Så småningom gick jag till vår lokala garnbutik och lärde mig hur jag lägger upp maskor och fixar mina egna misstag. Och sedan dess stickar jag bara beanies och experimenterar med olika storlekar och tekniker.”
2. Vad gillar du mest med stickning?

Jag gillar de repetitiva rörelserna och att kunna se och vara stolt över de saker jag kan göra med mina händer. I början var det definitivt givande att se plaggen jag kunde göra, men senare på min resa har jag verkligen njutit av den mentala aspekten av stickning.

Jag är diagnostiserad med ADHD, och har haft ångest och depression flera år innan jag började sticka och jag upptäckte att stickningen har hjälpt till att lindra många av mina inre strider. Jag njuter av att jag bara har kunnat sticka, dela med mig av min resa och sedan hjälpa andra på sina egna resor.”


3. Varför beanies?

“Jag gillar mössor av flera anledningar. Stickning är ett långsamt hantverk och jag tror ibland att du bara behöver de där snabbfixprojekten för att du ska känna dig produktiv. De är också lättare att designa och skriva mönster till.

Tröjor tar MYCKET tid att komma till den punkt där jag gärna släpper dem, medans mössor är förhållandevis ganska enkla (nu när jag har tränat så mycket...). Jag gillar också att jag lätt kan träna nya tekniker med mössor. Det är ingen stor investering om designen inte fungerar, så jag känner att jag bara kan ge det en chans och hoppas att det fungerar.”


4. Var tycker du bäst om att sticka?

“Jag tycker verkligen om att sticka överallt. Att sticka utomhus under den australiensiska våren och hösten är alltid härligt. Det är oftast soligt väder men det är inte för varmt." 
5. Vilka är dina favorit-stickverktyg som du inte kan leva utan?

“Jag skulle nog säga mina rundstickor, böker med maskor och sport. Rundstickor har verkligen hjälpt till att lätta trycket på mina handleder när jag stickar. Jag tycker att det fördelar vikten mycket jämnare. Mina böcker med maskor hjälper mig att blanda och matcha olika maskor när jag skapar nya mönster. Jag har tittat igenom de flesta maskorna, men varje dag kan jag känna att en viss maska kommer att fungera perfekt i en ny design. Slutligen är det sport. Jag stickar vanligtvis och tittar på någon typ av sport samtidigt. Jag tycker det är den perfekta kombinationen och det hjälper till att hålla min hjärna engagerad.”


6. Vilka är dina favorit sticktekniker eller mönster just nu?

“Jag tycker väldigt mycket om att bara sticka rät och avigt. Jag tycker att det är lugnande att sitta ner och sticka utan att behöva tänka för mycket på det. Om jag känner mig mer närvarande, är det några enkla flätor med 4 eller 6 maskor. Jag tycker verkligen att dessa kan ge ett effektfullt utseende utan att vara allt för svåra.”


7. Vilka är dina topp 3 tips till nya stickare?

1 – SMÅ STEG! När jag undervisar i stickning vill jag att stickaren enbart fokuserar på att sticka och bemästra denna räta maskan innan de går vidare till den aviga maskan. Jag vill att folk ska känna sig bekväma och trygga med att sticka.

2 – BÖRJA ENKELT! Jag säger alltid till nya stickare, att stickning kan vara precis så enkelt eller komplicerat som du vill att det ska vara.
3 – NJUT AV PROCESSEN! Att njuta av processen är lika viktigt som att ha ett färdigt plagg.”
8. Kan du berätta lite mer om de 3 beanie mönstren?

“Vart och ett av dessa mönster jag har skapat var inspirerade av tidigare mössor som jag har gjort under åren. Innan jag officiellt började designa lekte jag ofta med olika maskor, och många av dessa mönster hade små brister, eller så var jag inte nöjd med garnet jag använde. TILLS NU!

Varje design använder Hobbii’s Friends Wool, som är ett vackert, stretchigt garn med en uppsjö av färger att välja mellan. Det absolut perfekta garnet för dessa mössor.

Namnen på dessa beanies är inspirerade av namn på ställen i  den Stora södra regionen i västra Australien. Jag flyttade hit i början på 2023 och tyckte att det var en trevlig tanke att döpa dessa beanies efter området här.”


Torbay Beanie

“Precis som alla dessa beanies, var Torbay Beanie något som designades för många år sedan. Den gjordes ursprungligen med ett tjockt garn, vilket gjorde att mönstret bara kunde ha en eller två storlekar. När jag skapar beanie mönster vill jag se till att mina mönster kan vara i minst tre storlekar. Det betyder att både garnet och själva mönstret måste vara helt rätt.

Jag gillade mönstrets enkla karaktär och tanken att endast ett av vart 12:e varv var en kabel. Design som är enkel men unik intresserar mig verkligen och det var motivationen bakom den här mössan.”
“Kabelstickning kan ofta ses som skrämmande, men jag vill visa att en kabel här och där verkligen kan ge en snygg design med minimal ansträngning. Ju självsäkrare du kan bli med enkla kablar, desto bekvämare blir du när du tar dig an svårare konstruktioner. Det är definitivt mitt mål som designer.

Det här var den svåraste mössan att namnge. Den har olika naturliga element som vattenfall och träd, men jag kunde inte hitta ett namn som passade. Jag frågade en vän och hon sa att det påminde henne om sparrishuvudena som växer i en stad som heter Torbay.”Få gratismönstret till Torbay Beanie här!


Manypeaks Beanie

“Denna kabel beanie design är en av de allra första jag någonsin skapat. Jag har alltid älskat den ursprungliga mössan och det slutade med att jag gav bort den för säkert åtta år sedan nu... Problemet med den ursprungliga versionen handlade inte om kabel eller konstruktion, det handlade om garnet som jag använde. Det något tjockare garnet gjorde att skillnaderna mellan varje storlek var ganska stora med tanke på att designen är en 16 maskor upprepning. För att göra detta till ett hållbart mönster behövde jag hitta ett tunnare garn som fortfarande har mycket flexibilitet i sig.”
“Jag hade ursprungligen samma storlek på virknål från ribbstickningen till kabeln och detta skapade en riktigt tight mössa för mitt huvud, speciellt med tanke på antalet maskor jag la upp. Jag var tvungen att beställa mer garn och göra om mössan men öka virknålstorleken för kabelsektionen. Detta gav en härlig mössa med bra passform och är en beanie som jag verkligen är glad över att släppa som ett mönster.

Mönstret är också bra eftersom det är en 6-rads upprepning, vilket gör att du kan öka eller minska höjden på din mössa med endast lite arbete. Det är också ett fantastiskt sätt att träna på kabelstickning och förstå hur kablar utvecklas genom en design.

Jag bestämde mig för att döpa mössan till Manypeaks Beanie på grund av de många toppar som kabelmönstret skapar. Jag tycker att det är ett enkelt men passande namn för den här mössan och jag ser verkligen fram emot att bära den på samma sätt som jag bar den för över 8 år sedan.”Få gratismönstret till Manypeaks Beanie här!


Cheynes Beanie

“Den sista designen var Cheynes Beanie. Jag insåg faktiskt inte att Cheynes uttalades "chains" förrän för några månader sedan. Jag tyckte att det var det absolut perfekta namnet för denna kedjelänk design.

Jag tror att jag har sagt det ett par gånger nu, men jag gillar verkligen att ha enkelt designade mönster med lite av ett unikt element som skiljer det åt. Jag tycker att den här designen passar in på det, och det är en bra introduktion till flerfärgsvärlden. Designen är fantastisk, för med fyra garnnystan kan du skapa två mössor med motsatta färgscheman.”
“Precis som i många av mina tidigare experiment finns det små fel här och där. Efterhand som jag har blivit mer självsäker i min stickning, har jag börjat se över några av dessa mönster och förvandlat dem till faktiska mönster. Mycket av Cheynes Beanie och original beanien är samma, dock tycker jag att färgen på brättet och färgen precis innan mönstret ser lite avig ut i originalet.

Cheynes-designen har en konsekvent färg genom hela mössan, med bara mönstret som ändras. Det känns som att detta ger mössan en mjukare look, DOCK är färgplaceringen och valen 100% upp till dig!

Det fina med stickning är att det (för det mesta) finns ett mönster som bara är till för att vägleda dig till framgång, MEN du kan försöka anpassa färgerna och storleken som du vill. Ibland fungerar det, ibland inte, huvudsaken är att du gav det en chans och förhoppningsvis lärde dig något på vägen.”Få gratismönstret till Cheynes Beanie här!


Är du redo att sticka en av Brendan's snygga beanies?

Brendan har precis släppt tre nya beanie mönster, där han mixar enkelhet med stil. Dessa trendiga designs kan du nu ladda ner på Hobbiis webbsida. Så, samla ihop ditt garn, sätt dig komfortabelt och välj ditt favorit beanie mönster. Låt oss sticka! 🧶✨