Detta är högtiden då man ska vara glad, och vad gör en gladare än en explosion av färg? Följ med in i Katie Jones mångskiftande värld! Vi pratade med Katie för att utforska inspirationen bakom hennes fem helt nya mönster till juldekorationer.



Julen står för dörren och vad passar då bättre än att pynta med färgglada handgjorda dekorationer?

Följ med in i Katie Jones värld! 🌈 Med stickor och virknålar som klickar som renarnas klövar på hustak, skapar Katie sann julmagi med sina livfulla och föränderliga designs. Och i julens tecken har Katie slagit sig ihop med Hobbii för att ge DIG inte bara ett, inte två, utan fem exklusiva virk- och stickmönster!

Vi har frågat Katie om jultraditioner, hennes tankar bakom de fem Candyland-mönster som hon har designat för Hobbii och vad hon önskar att få i sin julstrumpa i år – håll i dig, du kommer att få en riktig godbit! 

Så ta fram din favoritdryck, kryp upp vid brasan och förflytta dig in i Katies mångskiftande värld! 🧶🎄🎁




1. Vilka är dina favorittraditioner vid jul?

“Min favoritaktivitet under julen är att pynta här hemma. Jag älskar att ta ut svängarna! Jag tycker om att skapa stora, glittriga och roliga fönsterdekorationer på framsidan av huset. Jag har till och med gjort jättestora polkagrisar av poolnudlar som vi hängde på framsidan av huset!

Att pynta granen är en annan ritual som jag värnar om. Jag vill i princip inte lämna någon liten gren opyntad! Och när det gäller julgranspynt är min smak en riktig blandning. Vi har pynt som har gått i arv i familjen, sådana som jag har gjort och några larviga som jag har köpt. Det är en glänsande, djärv och färgstark blandning.

Eftersom vi firar jul med våra familjer hemma hos oss älskar jag att förvandla vårt hem till ett fantastiskt vinterland. Jag blir så glad att sätta upp ljus och glitter. Det är verkligen min favoritgrej som jag älskar att göra för att välkomna den festliga högtiden!”


2. Vad inspirerade dig till Candyland-mönstren?

“Jag ville göra något glänsande, färgglatt och roligt. Jag har alltid varit förtjust i de gamla julgranarna med silverglitter som var så populära på 50- och 60-talen, så jag visste att jag ville använda några element med metall. Jag gillar verkligen Fair Isle, och jag älskar de gamla skidtröjorna i vintagemönster där hela familjen kan klä sig i matchande tröjor! Det var min utgångspunkt, och sedan gick jag på Pinterest för att hitta mer inspiration.” 

Vill du ha en smygtitt på Katies Pinterest Board? Ta en titt här!

“Jag älskar också julbelysningar och har tidigare gjort en adventsdekoration med minipiñata formade som juleljus. Jag ville göra en version med liknande form men återanvändbar, så att man kan njuta av den år efter år.

En stor del av julen i mitt hem kretsar kring mat, så jag ville förändra mina bordsdekorationer genom att skapa några bordsuppsättningar. Jag dras till trenden med dekorativa bordstabletter, och ville göra något liknande men med en festligare känsla.”




3. Hur väljer du färger och garn till julmönster?

“Naturligtvis ville jag använda rött – det är ju julens färg, så jag kunde inte låta bli att använda rött! Men jag ville också göra en liten twist på den traditionella färgpaletten. Jag är förälskad i mintgrön och kombinationen av rosa och rött, så dessa färger var utgångspunkten för färgpaletten. När man blandar pasteller med starka färger tycker jag det skapar en riktigt härlig regnbågspalett.

Några av färgerna valdes eftersom jag blev förälskad i dem när jag såg de olika garnerna. Samtidigt som jag strävade efter klara färger ville jag ge det en festlig touch, så jag tänkte, att om jag blandade in tweed, metall och några brokiga garner skulle färgerna få mer djup och värme för en festlig färgskala.”


4. Kan du berätta om Candyland-mönstren? 

“Till “Advent lights” ville jag ha en klar basfärg, så jag använde Friends Cotton 8/6 och Friends Cotton 8/8. För att få lite extra glans har jag använt något metall. Jag älskar paljetterna på Party Deluxe garnet. När de hänger i ett träd med ljus reflekteras de vackert och ger ett underbart gnistrande sken!”



Gratis: Hämta mönstret till Advent Lights HÄR.


“Till Fair Isle Fancy Dining Set (bordstablett och bestickficka), letade jag efter ett garn som skulle vara lätt att sticka med, för att göra Fair Isle enklare. Jag behövde också något slitstarkt och tvättbart, så Friends Cotton var ett utmärkt val för den här designen.

Jag ville tillföra lite glitter och djup och tyckte att Panettone-garnet var ett perfekt komplement. Jag gillade den rosa och röda kombinationen och aqua mixen, och jag visste att jag ville blanda dessa med mina färger. Jag älskade den rosa och röda så mycket att den till och med inspirerade mig att göra en alternativ färgställning för setet i rosa och rött också!”



Gratis: Hämta mönstret till Fair Isle Fancy Dining Set HÄR.


“Till Mini Napkin Mittens och Cute Cutlery Stocking (servettvantar i minformat och bestick-strumpa) ville jag också använda något som är lätt att tvätta så det faktiskt kan användas på julbordet. Jag valde de klara färgerna i Tweed Dreams – och det passade perfekt till designen.”



Gratis: Hämta mönstret till Napkin Mittens HÄR och Cute Cutlery Stocking HÄR.


“Till den normalstora Sweet Treat Stocking (julstrumpa) ville jag använda tjockare garn, eftersom det var ett större arbete att göra. Jag ville också att det skulle gå snabbare att sticka och att det färdiga arbetet skulle få lite mer tyngd. För att få en varm vinterkänsla passade de tweediga färgerna och Tweed Delights vikt och mjukhet perfekt. 

För att skapa kontrast i Fair Isle och komplettera den fluffiga tweeden var Pearly Haze den perfekta kombinationen på grund av dess fluffighet och glans.”



Gratis: Hämta mönstret till Sweet Treat Stocking HÄR.


5. Vilka tekniker används för de virkade mönstren?

“De virkade mönstren är alla virkade runt. För Advent Lights används en tät maska för att få ett fast material. Det innebär att det virkas fasta maskor, både på de arbeten som virkas med avslutande varv och de som virkas i spiral.

I Mini Mittens och Cutlery Stockings används en blandning av maskor för att ge en randig mönstereffekt. Teknikerna som används inkluderar stolpar i olika formationer för att skapa granny-maskan och v-maskan, samt bubbelmaskor och ribb.”


6. Vilka tekniker används för de stickade mönstren?

“De stickade mönstren är båda gjorda i Fair Isle-teknik, där två färger stickas samtidigt på ett varv för att bilda ett garfiskt mönster. Julstrumpan stickas platt med formade delar som monteras ihop till tå och häl. Med denna metod skapar man strumpan som ett långt stycke, som sedan viks på mitten och monteras. 

Detta tillvägagångssätt gör designen mindre komplex jämfört med att arbeta runt, och det skapar designdetaljerna med Fair Isle-ränder på fram- och baksidan. Bordstabletterna har en väldigt enkel form vilket gör dem till ett utmärkt första Fair Isle-projekt!”




7. Vilka är dina bästa tips för stickare som arbetar med Fair Isle för första gången?

“Mina 3 bästa tips för Fair Isle är:

1 – Sticka på långa stickor och håll spänningen. Detta gör att du kan sträcka ut ditt projekt helt, vilket gör att designen inte viker eller veckar sig. Att hålla spänningen och inte dra för hårt är verkligen viktigt. Ta för vana att sträcka ut arbetet i slutet av varje varv för att kolla ditt arbete. Om du har dragit för hårt kan du fixa det genom att dra ner maskorna lite mer.

2 – Hantera dina garnändar klokt. Låt inte dina garnändar på baksidan bli för långa. På längre mönster, tvinna garnerna var 3-4:e maska på baksidan. Var uppmärksam på hjärt-sektionerna när du stickar Fair Isle Fancy Dining Set och Sweet Treat Stocking. Om du tvinnar garnerna på baksidan fastnar de när du stickar nästa maska.

3 – Tvinna smart. När du arbetar med två garner, tvinna garnerna i en riktning på ett rätvarv och sedan i motsatt riktning på aviga varv. På så sätt undviker du att garnerna trasslar ihop.” 


8. Vad hoppas du att få i din julstrumpa i år?

“Det kanske är lite för stort för en julstrumpa, men som en skapare som vanligtvis arbetar från soffan är jag väldigt frestad av de stora svängda kuddarna som jag har sett lite varstans. De är utformade för att höja armarna när man stickar eller virkar, vilket bidrar till en bättre hållning. Det står definitivt på min önskelista!” 


Är du intresserad av att lägga till en av de kuddar som Katie pratar om till din egen önskelista? Ta en titt på vår Deluxe Crochet Pillow.


Hämta Katies Candyland-mönster här