TL YARN CRAFTS TAKEOVER – Det är dags att ta dina virkprojekt till nästa nivå med trefärgad mossvirkning som är ett enkelt sätt att virka. Luta dig tillbaka och låt Toni Lipsey visa dig hur man gör, också får du möjlighet att använda dina restgarner!


Detta blogginlägg skrevs av Toni Lipsey, virkdesigner och undervisare på TL Yarn Crafts.


Behöver du uppgradera din vanliga mossvirkning? Prova att lägga till lite färg - tre för att vara exakt. Lär dig trefärgad mossvirkning och ta dina virkprojekt från enkla till vackra. 

I det här blogginlägget berättar jag exakt hur du gör trefärgad mossvirkning. Samla ihop dina restgarner - det är dags att använda dem!


Vad är mossvirkning?

Mossvirkning är en mycket populär virkteknik. Många nybörjare gillar det eftersom man bara behöver veta hur man virkar luftmaskor och fasta maskor. 

Du bör överväga mossvirkning för ditt nästa projekt om du vill ha ett sofistikerat virkmönster som också är lätt att göra. Mossvirkning är förvånansvärt likt stickning, vilket gör att du kan få samma effekt utan att behöva lära dig ett nytt hantverk.


Virktekniker du bör känna till först

Mossvirkning är väldigt enkelt och ger en underbar effekt. Det finns några grundläggande tekniker som du måste kunna först för att förstå mossvirkning:

  • Omslag: För garnet över nålen och ner på framsidan så det bildas en ögla runt nålen. 
  • Luftmaska: Gör ett omslag och dra virknålen genom öglan för att skapa en luftmaska. 
  • Fast maska: Stick ner virknålen i den angivna maskan eller mellanrum, gör ett omslag, dra den nya öglan genom maskan, gör ett omslag igen och dra igenom båda öglorna på virknålen. 


Färgbyte med trefärgad mossvirkning

Det magiska med trefärgad mossvirkning är hur färgen ändras. Du byter färg i slutet av varje varv men trådarna fästs INTE så länge du arbetar. Så småningom kommer du att ha tre färger igång samtidigt på ditt projekt. När du byter färg släpper du den gamla färgen och plockar upp den nya färgen, som vilar några varv nedanför. Med den här tekniken kan du byta färg ofta utan att behöva fästa en massa trådar. 

Trefärgad mossvirkning har många trådar som löper längs sidan på arbetet. Du kan dölja dem genom att virka en kant runt ditt projekt. Se till att du virkar in alla trådarna utmed kanten för att få en sömlös look. Jag förklarar hur du gör nedan. GRATIS: Vill du prova trefärgad mossvirkning? Få mönstret till den fina brickan här.


Vägledning för trefärgad mossvirkning

Är du redo att ge dig i kast med trefärgad mossvirkning? Du kommer att förälska dig i detta rytmiska och beroendeframkallande mönster precis som jag gjorde!

Svårighetsgrad: Avancerad nybörjare

Luftmaskkedja: Valfritt udda antal

Tillbehör: Garn, virknål, maskmarkörer (valfritt), sax, stoppnål

Förkortningar

  • lm = luftmaska
  • fm = fast maska
  • m = maska

Observera: 

  • Färgerna benämns A, B och C genom hela mönstret.
  • 2 lm i början av varvet räknas som 1 fm + 1 lm.
  • Fäst INTE några färger förrän du får instruktioner om det. Färgskiftningarna är det magiska med trefärgad mossvirkning!
Mönster trefärgad mossvirkning

Med A, lägg upp udda antal luftmaskor. 

Varv 1: Fm i den 3:e lm från nålen, (1 lm, hoppa över 1, fm i nästa lm) varvet ut, byt färg till B på den sista m, vänd. Släpp A men klipp inte av det.

Varv 2: 2 lm, fm i nästa 1-lmb, (1 lm, fm i nästa lmb) varvet ut, placera den sista fm i 2-lmb i början och byta till C, vänd. Släpp B men klipp inte av det. 

Varv 3: Upprepa varv 2, byt till A i slutet av varvet. Släpp C men klipp inte av det. 

Fortsätt med mönstret, upprepa varv 2 och byt färg i slutet på varje varv. När du är färdig, klipp av de färger som inte används och fortsätt med kvarvarande färg på det sista varvet. Denna färg blir din kant. 

KANT: Vänd arbetet, och virka längs varvens ändar. 2 lm, fm i samma mellanrum som den sista m på sista varvet. (1 lm, hoppa över nästa varv, fm i slutet på nästa varv) till nästa hörn, virka över trådarna längs sidan. 2 lm, fm i samma m. Vänd arbetet och virka längs den nedre kanten.

(1 lm, hoppa över lmb, fm i botten på nästa fm) till nästa hörn. 2 lm, fm i samma m. Vänd arbetet och fortsätt virka längs sidan.

(1 lm, hoppa över nästa varv, fm i slutet av nästa varv) till nästa hörn, virka över trådarna längs sidan. 2 lm, sm i den första fm i början på varvet. Avsluta och klipp av garnet.Denna trefärgade bricka är den perfekta gåvan!


Tack för att du ville prova trefärgad mossvirkning med mig! Använd denna teknik när du ska göra den trefärgade brickan, ett nytt mönster designat exklusivt för TLYC x Hobbii’s Happy Place garn. Läs mer och ladda ner gratismönstret här.

Detta blogginlägg är skrivet av Toni Lipsey, som du kanske bättre känner som TL Yarn Crafts. Toni är känd för sina lättförståeliga virkmönster för nybörjare till mer erfarna, och hon delar ivrigt med sig av sina kunskaper, erfarenhet och favoritprodukter på sin blogg, YouTube och Instagram. Nyligen har hon i samarbete med Hobbii utvecklat Happy Place, ett härligt garn i 50% bomull och 50% ull.


Vill du lära känna Toni bättre? Läs vår Q&A med henne här.