TL YARN CRAFTS TAKEOVER – “Clawfoot”-maskan (också kallad 3 hst tills) är en enkel teknik som vem som helst kan lära sig att bemästra. I detta blogginlägg visar Toni Lipsey dig denna speciella maskvariant som används i On The Go-väskan, som du måste prova.


Detta blogginlägg skrevs av Toni Lipsey, virkdesigner och undervisare på TL Yarn Crafts.


Om du letar efter en enkel virkteknik med stor effekt, då är Clawfoot-maskan något för dig! Det är en variant av en stolpgrupp som är lätt för nybörjare och fungerar för praktiskt taget alla virkprojekt.

I det här blogginlägget berättar jag exakt hur man gör en Clawfoot-maska. Du kommer att bli förvånad över hur enkelt det är! 


Vad är en Clawfoot-maska?

Clawfoot-maskan är en variant av halvstolpar i grupper. Tre maskor virkas tillsammans för att skapa en gaffelformad maska med ett mycket unikt utseende och struktur. 

Nybörjare som precis har lärt sig virka kommer att uppskatta utmaningen med Clawfoot-maskan. När du övar ska du se till att virka ditt virkprov löst så du kan dra virknålen genom öglorna. 


Virktekniker du bör känna till först

Clawfoot-maskan är en maskvariant som är lätt att lära sig. Det finns några grundläggande tekniker som du måste kunna först för att förstå även denna maska:

 • Omslag: För garnet över nålen och ner på framsidan så det bildas en ögla runt nålen.  
 • Dra genom en ögla: Stick in nålen i den angivna maskan, gör ett omslag och dra sedan virknålen tillbaka genom maskan med öglan. Behåll alla öglorna på nålen tills du får andra instruktioner. 
 • Luftmaska: Gör ett omslag och dra virknålen genom öglan för att skapa en luftmaska.  


Färgbyte med Clawfoot-maska

Jag älskar att leka med färger med hjälp av Clawfoot-maskan. Om du vill göra ränder ska du virka varv 1-2 i samma färg innan färgbytet. Då virkas hela mönsterrapporten i samma färg och det blir en mjuk övergång till nästa färg. 

Så  här gör du enkelt för att byta färg i slutet av upprepningsvarv 2: Virka den sista fastmaskan tills det bara är 2 öglor kvar på nålen. Släpp den färg du använder nu och gör ett omslag med den nya färgen. Dra nålen genom de resterande 2 öglorna på nålen för att avsluta maskan och färgbytet. Fortsätt sedan med den nya färgen.  GRATIS: Är du också förälskad i den fantastiska effekten på Clawfoot-maskan? Då är On The Go-väskan definitivt något för dig. Hämta mönstret här.


Vägledning för virkad Clawfoot-maska

Är du redo att ge dig i kast med Clawfoot-maskan? Var försiktig - det här mönstret är beroendeframkallande och vackert!

Svårighetsgrad: Avancerad nybörjare

Luftmaskkedja: Valfritt antal multiple med 2

Tillbehör: Garn, virknål, maskmarkörer (valfritt), sax, stoppnål

Förkortningar

 • lm = luftmaska
 • st = stolpe
 • 3 hst tills = 3 halvstolpar tillsammans
 • fm = fasta maskor
 • m = maska
 • lmb =luftmaskbåge

Observera:

 • 4 lm i början av varvet räknas som 1 st + 1 lm
 • Specialmaska - 3 halvstolpar tillsammans (3 hst tills): Gör ett omslag, stick in nålen i den sista m på föregående minskning och dra genom en ögla , (omslag, dra en ögla genom nästa m) 2 gånger, omslag, dra genom 6 öglor, omslag, dra genom återstående 2 öglor. Sååå vacker! 😍
Mönster med Clawfoot-maska

Virka ett jämnt antal luftmaskor. 

Grundvarv: Fm i den 2:a lm från nålen och varje lm varvet ut, vänd. 

Varv 1: 4 lm, hoppa över m i botten av lm, (omslag, dra en ögla genom nästa m) 3 gånger, omslag, dra genom 6 öglor, omslag, dra genom återstående 2 öglor, 1 lm, (3 hst tills, 1 lm) varvet ut till den sista m, 1 st i den sista m, vänd. 

Varv 2: 1 lm, fm i den första m, fm i varje 1-lmb och varje m varvet ut till vändmaskan, fm i lmb vid vändmaskan, fm i 3:e lm på vändmaskan, vänd. 

Upprepa varv 1-2 till önskad längd. Avsluta och fäst alla trådarna. Du bör överväga att ångblocka ditt färdiga arbete för att förbättra maskornas mönster och strukturen av Clawfoot-maskorna. 
Tack för att du ville prova Clawfoot-maskorna med mig! Använd detta mönster när du gör On The Go-väskan, ett nytt mönster designat exklusivt för TL Yarn Crafts x Hobbii’s Happy Place garn. Läs mer och ladda ner gratismönstret här.  


Detta blogginlägg är skrivet av Toni Lipsey, som du kanske bättre känner som TL Yarn Crafts. Toni är känd för sina lättförståeliga virkmönster för nybörjare till mer erfarna, och hon delar ivrigt med sig av sina kunskaper, erfarenhet och favoritprodukter på sin blogg, YouTube och Instagram. Nyligen har hon i samarbete med Hobbii utvecklat Happy Place, ett härligt garn i 50% bomull och 50% ull.


Vill du lära känna Toni bättre?
Läs vår Q&A med henne här.