Du behöver inte en massa verktyg för at nysta dina härvor. I detta inlägg visar jag dig hur man gör med en sak du säkert redan har hemma: en pappersrulle.


Har du någonsin stått med en garnhärva i handen och undrat vad du skulle göra med det?

Oavsett om du är helt ny inom virkning och stickning eller om du är en erfaren pysslare har du säkert upptäckt att garn kan vara virade på alla möjliga sätt när du köper det.

Riktigt många garner är nystade och det är lätt att sätta i gång att sticka eller virka med en gång eftersom du bara ska leta fram ena änden och sedan är du redo att börja.

Andra garner har lindats upp i härvor eller bunt. Detta gäller tex våra garner Unicorn och Unicorn Solid. Dessa garner är inte nystade och det kommer med garanti bli trassligt om du överilat sätter i gång med det nya garnet före du har nystat upp det. Lita på mig, den frustrationen vill du gärna undvika (jag pratar av bitter erfarenhet) 🤯

I detta blogginlägg visar jag dig hur du: 

 1. viker ut garnhärvan (utan trassel!)
 2. använder en pappersrulle när du ska nysta din härva

Har du en nystvinda och en nystmaskin? Hoppa direkt till guiden här.


Våra garner Unicorn Solid (till vänster) och Unicorn (till höger) är upplindade i härvor när du mottar dem. Därför måste du nysta dem innan användning.

1. Vik ut garnet försiktigt

Det första du måste göra när du står med garnet i handen är att vika ut det, gärna extra försiktigt och med lite extra tålamod för att det inte trasslar ihop sig. Detta kommer spara dig för frustrationer över hoptrasslat garn i sista ändan.

Så här gör du:

 1. Ta bort banderollen och lös upp garnet till en cirkel.
 2. Lägg försiktigt garnet över två stolryggar eller placera det plant på ett bord.
 3. Klipp av trådarna som sitter runt garnet. Se till att du klipper av rätt trådar!
 4. Hitta garnändan och klipp löst den. På våra garner sitter änden fast i en av trådarna runt garnet.


Du kan även fråga en vän, din make eller partner om de vill ställa upp och hålla garnet. Jag måste dock varna att denna metod kommer att ge din hjälpare mycket trötta armar. Se bara hur det gick när Rasmus från Hobbii-kontoret ställde upp som hjälpare 👇


Tips! Du kan även investera i en nystvinda. Detta är ett effektivt verktyg som håller garnet på plats medan du nystar. Nystvindan placeras mot en bordskant och underlättar processen ännu mer eftersom den roterar automatiskt när du drar i garnet.

2. Nysta garnet till ett nystan

Nu är du redo för nästa steg: Att nysta ditt garn.

Det kan även vara en fördel att nysta upp garnet så du kan ta garnet inifrån nystanet när du arbetar med det. På detta sätt undviker du att nystanet hoppar runt och rullar ut längs med vardagsrumsgolvet precis som du fördjupat dig i ditt projekt (åh ja, vi har alla prövat det).

Det lättaste sättet att göra det på är att vira garnet runt något. Kanske har du en gammeldags handhållen nystvinda där garnet viras runt själva pinnen.

Äger du inte en handhållen nystvinda finns det ändå massor av andra sätt att nysta garn på. Du kan till och med använda din tumme. Detta kan dock vara en nackdel eftersom du inte kan lägga ifrån dig garnet förrän du är HELT färdig med att nysta ditt garn … och då är 400 meter plötsligt riiiktigt mycket garn.


Men vad kan du annars använda? Kasta ett kreativt öga på ditt hem. Du hittar säkert något du kan nysta garnet runt, tex en tjock sticka, en kakrulle eller en grytsked.

Du kan också nysta garn runt en pappersrulle eller en kartongbit. Jag kommer att visa dig nu hur man gör.

Så här nystar du garn med en pappersrulle

Ett av de smartaste sätten att nysta garn på är vid hjälp av en pappersrulle som garnet viras runt om. Du kan själv rulla ihop lite papp eller använda en toapappersrulle eller rullen från hushållspappret. Alternativt kan du även använda rullen från plastfilm eller folie om du önskar en hårdare rulle.

Följ dessa steg:

 1. Klipp två snitt mittemot varandra i ena änden av pappersrullen.
 2. Placera garnet i de två snitten. För ner garnändan längs med rullen och håll fast tråden med tummen.
 3. Ta tag i garnet med andra handen och börja vira runt mitten av pappersrullen.
 4. Vira sedan garnet snett runt rullen nerifrån och upp för att bilda ett nytt ’lager’ i ditt nystan. Vrid pappersrullen 45 grader efter ett par varv för att påbörja ett nytt ’lager’. Försätt på detta sätt.
 5. När du kommer till garnändan kan du försiktigt skjuta in änden under lite av nystanets garn. Dra ut garnändan som är inuti rullen.
 6. Ta bort pappersrullen tex genom att försiktigt skjuta ner garnet mot ett bord medan du drar upp rullen. Nu är ditt garnnystan nystat och redo att använda. Jippiiie!!


Tips! Du kan också hålla koll på ditt nystan genom att sätta det på en garnhållare. Då behöver du inte dra garnändan inifrån nystanet, men du lika bra använda pappersrullemetoden när du ska nysta ditt garn.

Ska det vara enklare och snabbare?

Tycker du att det är svårt att överskåda att nysta garnet för hans kan du även investera i en garnvinda och en nystmaskin. Kombinationen av de två verktygen underlättar inte bara processen men går även mycket snabbare. Och självklart vill du gärna snabbt i gång med allt det roliga: att sticka och virka? Jag dömer ingen i alla fall!

Guide: Så här nystar du garn med garnvinda och nystmaskin

Nysta ditt garn med detta drömlag av verktyg:

SPARA 12%

Garnvinda i trä

509 kr.  579 kr.