Vi börjar med den allra första delen av mönstret. Jag är med dig hela vägen med videos och bra förklaringar. Få också tips och tricks till din framtid som virkare - oavsett om du är nybörjare eller erfaren.



Så roligt att du har lust att kasta dig ut i virkningens härliga värld med Hobbiis mysiga virkskola! Jag längtar efter att få hjälpa dig, lugnt och sansat, genom mönstret på vår klassiska brödkorg i bandgarnet Ribbon.

Innan vi börjar virka vill jag dock bara ge dig några tips med på vägen som du garanterat kan använda i din kommande virk-karriär.


Virkprovet

När du börjar på ett nytt projekt, kan det vara en riktigt bra idé att börja med ett virkprov.

Man gör ett virkprov för att vara säker på att virkfastheten stämmer och projektet blir som förväntat, och inte minst, så att man är säker på att man har tillräckligt med garn.

Det är speciellt viktig att göra ett virkprov när man virkar klädesplagg eller annat som ska passa i storleken. Men alla projekt kräver inte ett virkprov. Denna korg gör det inte, du ska bara vara uppmärksam på att materialet är tillräckligt fast så att du inte får en sladdrig brödkorg.

Tycker du att det blir för hårt att virka korgen med en 5 mm virknål så kan du gå upp i storlek på virknål. Då blir materialet lite lösare, men var uppmärksam på att det inte blir för löst. Korgen blir snyggast och är mest funktionell om den virkas så fast som möjligt.


Kom ihåg att dra ut

Ribbon är ett bandgarn som kan vara väldigt hårt att virka med. Men kommer du ihåg att pausa lite då och då så ska det nog gå bra - det ska ju ändå tankas upp med drycker, eller klappas på husdjuret någon gång då och då. Du kan också göra lite olika stretchövningar om du känner för det.


Dessa fyra övningar är speciellt bra för virkare:

  1. Sträck fram din ena arm och böj handleden uppåt. Placera din andra hand på fingrarna och pressa dem lätt bakåt.
  2. Sträck fram din ena arm och böj handleden nedåt. din andra hand på fingrarna och pressa lätt bakåt.
  3. Knyt handen och rotera handleden först på ena hållet och därefter på andra hållet.
  4. Samla ihop händerna på ryggen, luta dig framåt och för armarna uppåt.




Lite om greppet om virknålen

Det finns överlag två sätt att hålla om virknålen, det ena är det man kallar för knivgrepp, och det andra kallar man för penngrepp. I de flesta fall är greppen lika bra och det handlar mest om komfort för den som handarbetar.


Här ser du, hur du håller virknålen med knivgrepp (till vänster) och penngrepp (till höger).

TIPS! Det är speciellt att arbeta i Ribbon. Här är det en bra idé att använda hela armen framför att bara använda hand och handled. Därför kan det vara enklare att använda knivgrepp än penngrepp. Det ger mindre trötthet, och det blir mindre behov av pauser, vilket ger mer tid för virkning!


Låt oss börja med mönstret

Låt oss kasta loss och börja med din korg! Jag är med dig hela tiden och guidar dig igenom mönstret på bästa sätt, så du till sist har en snygg korg som du garanterat blir glad för. Vi börjar med att gå igenom hur du gör botten på korgen.

Låt oss börja!


I denna del ska du använda teknikerna

  • Magisk ring (förkortas mr)
  • Fastmaska (förkortas fm)
  • Bakre maskbågen (förkortas bmb)


Botten

Jag går igenom mönstret för den lilla korgen, men proceduren exakt är den samma för den stora korgen. Det är bara fler maskor och varv på den stora korgen.

Vi börjar med att göra magisk ring och virka Varv 1 i den magiska ringen. Förklaring på Varv 1 kommer längre ner.

I videon här under kan du lära dig att göra en magisk ring:

Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att ändra språket på undertexterna. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i ett långsammare tempo.

Läs mer om den magiska ringen här.

OBS! I videon virkas det 6 fastmaskor i den magiska ringen. Du ska virka det maskor som det står på Varv 1.

TIPS: En magisk ring kan vara lite svår att göra när man är nybörjare, men som med så många andra saker så ger övning färdighet, så fortsätt bara att prova! Den kommer du garanterat att vara glad att kunna senare i din virk-karriär ;-)

Blir det för svårt kan du istället göra 4 luftmaskor, som du samlar ihop till en ring med en smygmaska (tryck på smygmaska för att se hur man gör den). Därefter virkar du varv 1 i luftmaskringen i istället för i den magiska ringen.


Varv 1 (virkas i den magiska ringen)

  • Virka 8 fastmaskor

Så här gör du en fastmaska:

Du kan läsa mer om fastmaskor här.

TIPS: Sätt en maskmarkör i din första maska (den första fastmaskan, du virkar i din magiska ring), det gör det enklare att ha överblick över var du är på varvet.

Sådär! Du har nu virkat första varvet på din korg. Från och med nu ska du virka i maskorna från föregående varv istället för i den magiska ringen.


Varv 2

  • Virka 2 fastmaskor i varje maska på föregående varv. Detta kallas en ökning. Se eventuellt videon här under.
  • Du har nu 16 maskor på ditt varv. Lär dig hur du räknar maskor i videon längre ner.

Så här gör du en ökning i fastmaskor:


Så här räknar du maskor:


Varv 3

  • Virka 1 fastmaska i nästa maska.
  • Virka 2 fastmaskor i nästa maska.

Upprepa de ovanstående två raderna varvet runt. Du har nu 24 maskor på ditt varv.


Varv 4

  • Virka 1 fastmaska i de nästa 2 maskorna.
  • Virka 2 fastmaskor i nästa maska.

Upprepa de ovanstående två raderna varvet runt. Du har nu 32 maskor på ditt varv.

Jippie! Du har nu virkat de första fyra varven och har kommit en bra bit på väg med din allra första brödkorg. Det är hårt - men skönt - arbete, och kanske är det dags för en lite paus? Ta lite och dricka, gör lite stretchövningar och kom ihåg att klappa dig själv på axeln.


Varv 5

  • Virka 1 fastmaska i de nästa 3 maskorna.
  • Virka 2 fastmaskor i nästa maska.

Upprepa de ovanstående två raderna varvet runt. Du har nu 40 maskor på ditt varv.


Varv 6

  • Virka 1 fastmaska i de nästa 4 maskorna.
  • Virka 2 fastmaskor i nästa maska.

Upprepa de ovanstående två raderna varvet runt. Du har nu 48 maskor på ditt varv.


Varv 7

  • Virka 1 fastmaska i var och en av de nästa 5 maskorna.
  • Virka 2 fastmaskor i nästa maska.

Upprepa de ovanstående 2 varven 7 gånger.

  • Virka 1 fastmaska i var och en av de sista 6 maskorna.

Du har nu 55 maskor på ditt varv.

Det är viktigt, att du har ett ojämnt antal maskor, innan du går vidare och ska virka sidan på korgen. Det har nämligen betydelse för mönstret du ska virka.

Nu är du färdig med botten, och jag tycker att du ska ta en välförtjänt paus. Nu är du redan halvvägs på din fina korg.

Har du fått blodad tand, och du har lust att virka den stora korgen, då virkar du Varv 7 som vanligt. Därefter upprepar du bara det som beskrivits på Varv 2-4, tills du kommer till Varv 10. På Varv 10 följer du det som beskrivits på Varv 7, dock med 8 maskor mellan ökningarna och till sist med 1 fastmaska i var och en av de sista 9 maskorna.


Gå vidare till Del 2 >>