Om du vill lära dig att sticka kan du inte undvika att lära dig lägga upp maskor. Som tur är är det väldigt enkelt. Så fram med stickor och garn - och lär dig det första steget i alla stickprojekt.

Videotips! Klicka på “Inställningar” (det lilla kugghjulet under videon ⚙) för att ändra språket på undertexterna. Du kan även justera hastigheten om du behöver se tekniken i ett långsammare tempo.

Många börjar med en löpögla när de ska lägga upp maskor. Det skapar dock en knuta som du kan undvika med tekniken vi visar i videon. Detta ger dig en mer rundad och mjuk kant.

Så här gör du

  1. Med vänster hand: Håll garnet mellan tummen och pekfingret.
  2. Med höger hand: Linda stickan runt garnet så att tråden “korsas” över stickan, håll i  garnet.
  3. För in stickan under den första tråden på tummen och över den första tråden på pekfingret.
  4. För tillbaka tråden genom öglan på tummen.
  5. Dra åt försiktigt. Se till att maskorna inte blir för strama.
  6. Upprepa tills du har lagt upp rätt antal maskor för ditt projekt.

Lägg upp dina maskor löst

Det blir lättare för dig att sticka de första varven om dina uppläggningsmaskor är lite lösa. Du har kanske redan hört att man kan göra maskorna lösare genom att lägga upp dem på två stickor istället för en. Men faktiskt blir maskorna bara långa och sladdriga att se på.

Istället kan du sätta fingret mellan den föregående maskan och den du ska lägga upp. På så sätt får du fina, lösa maskor.

Tips! När du startar ett stort projekt med många maskor kan det vara svårt att hålla koll på antalet. Använd maskmarkörer som hjälp när du lägger upp maskorna. Sätt till exempel en markör för var 20:e maska. Markören kan placeras direkt på stickan eller i själva maskan.