Är du van vid att jobba med ull, och känner du redan till alla de fantastiska egenskaperna som ull har? Om inte, så läs vidare var jag har hittat 5 fantastiska anledningar till att du ska välja ull framför andra garntyper, till ditt nästa projekt.

5 extremt överbevisande anledningar till att du ska välja ull:

1. Ull finns i ett hav av kvaliteter!

Vissa kopplar ull med tanken om kliande koftor och rivande halsdukar, men det behöver inte alls vara fallet. De många många olika ullkvaliteterna har alla var och ens funktion. Vissa kvaliteter är bäst till kläder som ligger närmast kroppen, medan andra kvalitetet är bra till projekt som ska vara lite mer slittåliga. Det finns till exempel den extremt mjuka merinoullen, den härliga lamaullen, och de många bra ull-blandgarnerna. Ull blandas ofta med antingen bomull eller akryl. Båda garntyperna går jättebra ihop med ull och de tillför var och en deras egna fördelar till ullen. Om du vill veta mer om fördelarna med bomull så läs mer här – och om du vill lära mer om akryl så läs mer här. De många kvaliteterna finns i olika prisgrupper och har olika användningsmöjligheter. 

Sticka en cool cardigan med fina detaljer – se den här

 2. Supperbra till kläder

Ull är ett av de bästa valen till att sticka eller virka kläder av. Särskilt vinterkläder har stor fördel av att bestå av ull, eftersom ull har den unika egenskapen att det kan temperaturreglera. Det betyder att ull kan ta upp kroppens naturliga värme. Ullen ser till att du håller dig varm och torr, vilket är oumbärligt i de kalla vintermånaderna. Därför är ull fantastiskt när du eller dina kära ska hålla värmen. Om du behöver en varm och skön tröja till herrar, så kasta dig ut i detta mönster.

Jag rekommenderar Mayflower Easy Care till tröjor eftersom det håller temperaturen och är supermjukt.

3. Perfekt till interiör

Ull är perfekt till inredning. Som nämnt ovan har ull den unika temperaturreglerande egenskapen. Detta är även en stor fördel när du ska välja garn till din nästa filt! Vem drömmer inte om att krypa in under en mjuk filt som håller temperaturen på ett behagligt sätt? Prova att använda ull till filtar och kuddar och jag lovar att du inte kommer ångra dig!

4. Barnvänligt

Ett tillfälle där ull är ett fantastiskt val, är när du stickar/virkar till små barn. Ull kan fås i de mjukaste kvaliteter, som inte kommer störa små barns känsliga hud. Den känsliga huden blir nämligen lätt irriterad och därför är ull ett bra val när en bäbis ska hållas varm och bomull helt enkelt inte klarar jobbet tillräckligt bra. Du kan göra en gullig babyfilt i 100 % merinoull – se den här

Jag föredrar att använda ekologiska material när jag virkar eller stickar till små barn. Se urvalet av ekologisk ull (och bomull) här

 5. Det är naturligt!

Den bästa anledningen till att välja ull, enligt mig, är att det är ett naturmaterial! I en tid där mycket är gjort av plast och konstgjorda kvaliteter som t.ex. akryl, är ull ett härligt och naturligt alternativ. De flesta ullgarnerna är fårull, men det finns även lammull och alpackaull. Ullen är designat för att hålla djuret varmt och behagligt, och de egenskaperna kan vi få glädje av helt utan konstgjorda framställningsprocesser. Det blir nästan inte bättre!

Har ull över huvud taget några nackdelar?

Nu har jag berättat om alla de goda egenskaperna som ull har, men det finns såklart även ett par saker som du ska vara uppmärksam på innan du kastar dig ut i ett nytt ullprojekt.

Det är tyvärr så att vissa människor inte tål ull, då de är allergiska mot lanolin. Det kan dock också ”bara” handla om hudirritation, där det kan hjälpa med en annan kvalitet – istället för att utesluta all slags ull för alltid. Ull har tyvärr den tråkiga nackdelen att den inte kan tvättas i för höga temperaturer. Det är viktigt att man uppmärksammar hur ull ska tvättas, då man kan riskera att krympa klädesplagget helt ner till dockstorlek 😉 Du kan också råka ut för att ullgarnet filtar i maskinen. Ingen av dessa saker är särskilt bra, så kom ihpg att kolla banderollen noggrant innan du lägger ull till tvätt.

Om du inte har blivit bortskrämt av ullens nackdelar, så tycker jag att du direkt ska kasta dig ut i ett nytt stick/virkprojekt med ull. Du har som tur är många ulltyper att välja mellan. Se hela urvalet av 100 % ull här.

Jag önskar dig lycka till med dina kommande ullprojekt.
Vänlig hälsning 
Josefine, Hobbii

SPARA 13%

Easy Care Classic - Mayflower

100% Merinoull

60 kr.  69 kr.