Jag älskar att sticka, men ibland kan jag bli lite frustrerad när saker inte går som jag vill. Känner du igen dig? Det finns nästan inget värre än när man stöter på samma problem om och om igen! Antingen slutar det med att man ger upp, eller att man spenderar många fler timmar än vad som var tänkt.

Jag har därför valt ut 4 av mina favorittips inom stickning som kommer spara dig mycket besvär:

1. När arbetet blir för tungt

Som nybörjare hade jag ofta problem när jag stickade med jumperstickor, många maskor gjorde stickorna väldigt tunga och det var svårt att hålla dem uppe utan att få ont och väldigt spända axlar. Min mamma, som är en kunnig stickare, gav mig ett riktigt gott råd! För att undvika de tunga jumperstickorna kan man byta till rundstickor och låta arbetet ligga i kabeln, som kan vila i ditt knä. På det sättet behöver du bara krafter till att hålla upp stickorna med få maskor, medan arbetet vilar i kabeln.

Jag rekommenderar de ergonomiska rundstickorna från Prym - se dem här


2. Blir startvarvet allt för stramt?

När du lägger upp maskor till en projekt kan du av misstag lägga upp maskorna så stramt, att det är omöjligt att få stickan genom maskorna när du ska börja med första stickan. Det finns två sätt att lösa detta på 

Antingen kan du lägga upp maskorna på en större sticka, eller så kan du lägga ihop två stickor och slå runt om båda två. Detta gör jag ofta, då jag slipper hitta en större sticka och det är inte alltid att jag har den rätta storleken i min samling. Det är dessutom också superenkelt att göra när man har det på två stickor, då man har dem i handen från början och bara kan dra ut den ena stickan och börja med den första stickan.

3. Om du tappar en maska

Har du någon gång tappat en maska? Det har jag och det är så frustrerande, särskilt om man inte hinner fånga maskan innan hela arbetet är förstört. Ett gott råd när du stickar, är att alltid ha en virknål till hands. På det sättet kan du hinna fånga maskan innan det är för sent. Virknålens krok gör det superenkelt att få tag på maskan som sluppit ut.

Du kan använda alla typer av virknålar för att fånga upp en smiten maska – se utbudet här

4. Hitta de rätta stickorna till projektet – kreativa möjligheter

Är du van vid att använda jumperstickor när du stickar fram och tillbaka och sparar strumpstickorna till sockor? Det behöver du faktiskt inte! Som nybörjare började jag tidigt med en disktrasa på de långa jumperstickorna, men de kändes allt för långa för de få maskorna och det var ärligt talat lite besvärligt att hålla dem i schack. Jag testade därför att byta till strumpstickor, som ju är mycket kortare. Det gick jättebra, tills maskorna började glida av ändarna och så blev ju hela arbetet förstört! Jag var beredd att ge upp stickningen, men efter att garn och stickor hade fått lite tid i skamvrån, fick de alltså en chans till.

Mina favorit-strumpstickor är av trä - som dessa från Knit Pro.

För att undvika att maskorna glider av över ändarna när du stickar på strumpstickor kan du sätta en pärla i den ena änden. Det är också väldigt bra när du ska flytta stickprojektet. En pärla i varje ände och alla maskorna sitter där de ska – precis som på bilden. Om du inte har några pärlor liggande kan du knyta ett gummiband om änden på stickan och få samma funktion som med pärlorna. Perfekt, eller hur? 😍😄

Jag gillar trästickor, eftersom maskorna glider bra men utan att de blir svåra att styra. Se hela urvalet av strumpstickor här

Jag önskar dig lycka till med alla dina kommande projek♥️

Vänlig hälsning
Josefine, Hobbii