Kan du inte heller förstå, varför så många tjatar öronen fulla om det berömda stickprovet och den rätta stickfastheten? Bara lugn! Vi har samlat allt du behöver veta om stickprover här. 


Foto: Karoline Vind Uhre Larsen


Du tycker kanske att det är spill av din dyrbara tid, men det är faktiskt dyrare att inte göra ett stickprov. I värsta fall kan ditt stickade projekt bli för stort, eller för smått, om provet bara avviker 1 maska från mönstrets stickfasthet. Det kan snabbt bli till mycket spillt arbete. 


Ingen fara, så snart du har fått kläm på hur du gör ett stickprov, så går det lätt som en plätt. Vi försöker här att guida dig igenom alla de saker som är bra att veta när det kommer till stickprover och stickfasthet. 


Guiden är disponerad som frågor, så du kan enkelt hitta de frågor som passar bäst med dina utmaningar: 


Vad betyder stickfasthet, och varför är stickprovet så viktigt? 


I alla mönster är det alltid angivet en stickfasthet. Stickfastheten är ett uttryck för hur stora maskorna är, och därför också hur många maskor det ska vara på 10x10 cm för att ditt arbete ska stämma överens med de mått, som designern har räknat ut för mönstret.  


Då vi alla stickar olika, är det viktigt att understryka att de rekommenderade stickorna i mönstret ALLTID är vägledande. Därför är det viktigt att göra ett stickprov till varje nytt projekt, för att se hur du kan pricka in den rätta storleken. 


Hur mäter jag stickfastheten på mitt stickprov?

 

När man mäter stickfastheten, skiljer man på maskans bredd och höjd. 


Om stickfastheten är 22x30, betyder det att ditt stickprov ska ha 22 maskor på bredden och 30 maskor på höjden 10x10 cm:


Du hittar bredden på banderollen här 👇🏻



Du hittar höjden på banderollen här 👇🏻


Du kan använda ett helt vanligt måttband till att mäta din stickfasthet, men vill du ha ett ännu noggrannare resultat så rekommenderar vi en stickfasthetsmätare, som du kan lägga direkt på ditt stickprov och få exakt 10x10 cm.


Så här räknar du maskorna:


När du räknar maskorna ska du räkna alla V’n. Det är viktigt, att du inte mäter helt ute vid uppläggningskanten, utan mer in mot mitten för att få en exakt siffra. Kom ihåg att räkna med alla maskorna - även de halva. 


Som visas på bilden är bredden här 17,5 maskor 👇🏻 



På samma sätt räknar du höjden i V’n. Här är 24 maskor 👇🏻 


OBS: Räkna aldrig med maskorna från uppläggningskanten


Hur många maskor ska jag lägga upp till mitt stickprov?


Du ska alltid lägga upp minst 10 maskor mer, än det som är angivet i stickfastheten. På så sätt får du ett fint, stort prov, som du enkelt kan mäta. 


Det är siffran för bredden, som talar om hur många maskor som ska läggas upp: 


Ex. Bredden i stickfastheten säger 22. Du ska då lägga upp 32 maskor för att säkerställa att du får ett fint prov som också kan innefatta en fin kant i sidan. 

Om nu stickprovet nästan stämmer – räcker inte det? 


Det korta svaret är: Det korta svaret är: NEJ! 


Det är väldigt viktigt att stickprovet stämmer exakt. Ett undantag på bara 2 maskor ser kanske inte mycket ut på provet, men i helhet kan det bli många extra, eller för få maskor, om du t.ex. stickar en tröja.


OBS: Vid få tillfällen kommer 1 maska kanske inte att göra så stor skillnad på det färdiga resultatet. Därför är det viktigt att mäta utifrån den procentvisa avvikelsen. I exemplet med 2 maskor för mycket ut av 15 betyder det en del. Det motsvarar en beräkning som är: 2 maskors avvikelse/de 15 maskorna från ursprunglig stickfasthet på bredden * 100 = 13,3% större tröja i förhållande till mönstret. 


Ex. Du ska sticka en tröja med 15 maskor på bredden, men du har bara 13 maskor. 
Varje gång du har stickat 10 cm har du alltså 13 maskor, där du egentligen skulle ha haft 15 maskor. Nu har du 2 maskor i ‘överskott’ i förhållande till mönstret. I det stora hela gör det tröjan ganska mycket större än förväntat: 

  • 10 cm/15 maskor = 0,66 cm
  • 0,66 cm*2 extra maskor = 1,32 maskor i överskott på var 10´e cm 

Om du skulle lägga upp 90 maskor till en str. M, skulle det betyda 90*1,32 = 118,8 maskor. I detta tillfälle motsvarar avvikelsen av 2 maskor till att tröjan faktiskt hade blivit en str. XXL i stället för M.
Har du tvärtom för många maskor på de 10 cm, kommer tröjan att bli för liten. 

OBS: Vid få tillfällen kommer 1 maska kanske inte att göra så stor skillnad på det färdiga resultatet. Därför är det viktigt att mäta utifrån den procentvisa avvikelsen. I exemplet med 2 maskor för mycket ut av 15 betyder det en del. Det motsvarar en beräkning som är: 2 maskors avvikelse/de 15 maskorna från ursprunglig stickfasthet på bredden * 100 = 13,3% större tröja i förhållande till mönstret. 


Vad gör jag om stickfastheten inte stämmer? 


Det finns som tur är saker du kan göra om du inte prickat den exakta stickfastheten:  


  • Om du har för få maskor: Gå ner en stickstorlek, då fyller maskorna mindre på 10x10 cm. 

  • Om du har för många maskor: Gå upp en stickstorlek, då fyller maskorna mer på 10x10 cm (du kan också använda en följetråd, så garnet blir tjockare).

  • Använd en annan typ av stickor: Några gånger ändrar stickfastheten sig allt efter om du stickar på trästickor eller aluminium. 

  • Till nöds, kan du försöka att gå upp en storlek, eller ner – t.ex. genom att sticka en S istället för M. Det kräver dock att du först har räknat ut hur stor den procentvisa avvikelsen är från den ursprungliga storleken. 


Försök inte att sticka stramare eller lösare. Du stickar som du stickar, och du kommer ändå inte att kunna sticka ‘onaturligt’  jämfört med vad som är rätt för dig på en hel tröja. 


Kom ihåg: Ibland får du bara erkänna att ett garn helt enkelt inte kan bli exakt i stickfastheten


Vad är viktigast - bredden eller höjden? 


Bredden, då man enklare kan justera höjden, då många mönster stickas utifrån mått. Bredden är svår att göra något åt, och du riskerar att t.ex. en tröja eller mössa blir för bred eller för smal. 

Det är dock viktigt att även höjden stämmer, om du stickar efter ett bestämt antal ökningar vid t.ex. raglanökningar. 


SKA jag tvätta mitt stickprov?


JA! Om du vill vara helt säker på att ditt mästerverk har en bra passform när du ska använda det, då ska du tvätta provet. Om det inte är så att du aldrig tänker tvätta det du stickar 😉 


Det är annars risk för att garnet antingen töjer sig eller drar ihop sig i tvätt, och det hade varit riktigt tråkigt om det hände din mössa, tröja eller ett annat projekt efter en runda i tvättmaskinen. 


Ska stickprovet stickas i samma teknik som mönstret? 


JA! För att du ska vara säker på att stickfastheten stämmer överens med mönstret, måste du sticka provet i samma teknik. 


D.v.s. att stickar du en mössa i patentstickning, ska provet också stickas i patentstickning. Stickar du i slätstickning, ska provet vara i slätstickning. Stickar du delar med ribbstickning i din stickning, ska provet också stickas med ribbstickning osv. På så sätt försäkrar du dig om att ditt stickprov faktiskt avspeglar det projekt som du har tänkt börja med. 


Ska jag göra ett stickprov varje gång? 


Som utgångsläge ja. Allt från temperaturen utomhus, till att du blir en mer rutinerad stickare, spelar in på stickfastheten. 


Du stickar antagligen också i olika garner till olika mönster, och här kan både tekniker och stickornas storlek ju variera. 


Varför är det en bra idé att göra en kant på provet? 


Det är för att göra det enklare att mäta stickfastheten, men också för att du inte ska räkna med uppläggningskanten på ditt prov. 


Så här kan du göra kanten: 

  • Sticka de tre första varven rät

  • Sticka därefter de tre första maskorna och de tre sista maskorna på varje varv rät under hela stickprovet

  • Stickprovet i samma typ av stickning som anges i mönstret (patent, slätstickning, rätstickning etc.) 

  • Avsluta stickprovet med tre varv rät och avmaska 


På så sätt får du en fin ram runt om det stickade, där du enkelt kan mäta fyrkanten i mitten utan att bekymra dig för om du råkar räkna med uppläggningskanten.  


Är det en bra idé att spara sina stickprover? 


Det kan det vara, om du tänker sticka med samma garn igen en annan gång. Du kan t.ex. sätta på etiketter på dina prover, där det står allt från stickornas storlek, mönster, garn, färgkod m.m.


Då kommer du ihåg vad du har använt det till tidigare, och kan enkelt få en idé om hur du ska hantera garnet i ett annat mönster längre fram. Och om det överhuvudtaget var möjligt att få en perfekt stickfasthet med just det garnet. 




Kan man inte bara utgå från garnet i mönstret? 


Det kan du inte alltid till 100 procent, då vi alla stickar olika. Kanske föredrar du att använda en sticka av björk istället för aluminium. Många faktorer spelar in, och därför kan man alltid råka ut för att få gå upp eller ner i stickstorlek, även om mönstret säger något annat. 


Det är också bra att veta ifall man eventuellt kan sticka mönstret i ett annat garn, med en annan färg eller annan kvalité. Kanske tål du inte ull och behöver byta garnet mot ett utan ull? Kanske vill du hitta ett billigare alternativ, eller så är du bare mer förtjust i en annan färg? 

Här är det extra viktigt att gör ett stickprov, för att annat garn kan få ett helt annat uttryck. Det är dock inget problem att välja ett annat alternativ.  


Varför blockar man sitt stickprov?


Stickprovet kan bli ojämnt eller dra ihop sig efter tvätt i takt med att det torka (speciellt i ribbstickning). Därför är det en bra idé att blocka provet med nålar när det fortfarande är fuktigt. Det gör att du får en snygg rak yta som du enkelt kan mäta stickfastheten på efter att den torkat.  


Du blockar genom att sträcka ut garnet försiktigt till sin ursprungliga form efter tvätt. Därefter sätter du fast nålar i kanten och väntar på att stickprovet torkar.


När provet är torrt kan du börja mäta. 




Är du fortfarande tveksam till stickprover, eller har du lust att dela med dig av dina egna tips? Skriv då gärna en kommentar i fältet här under 👇🏻


 

Tweed Delight - Hobbii

85% Ull, 10% Akryl, 5% Viskos

79 kr