Åh, alla de fina projekten man kan ge sig i kast med i en värld full av garn 😍 Men hur ser du egentligen till, att ditt stora arbete håller sig snyggt så länge som möjligt? Det tittar jag närmare på i detta blogginlägg för att du kan få så mycket nöje av alla dina stickade och virkade plagg som möjligt många år fram i tiden.


1. Handtvätt är vägen fram

Även det som är superwash-behandlat… Ja, jag vet. Det var inte just det du ville höra. Vi lever ju i en brådskande vardag och har inte tid med handtvätt. Men trots det spelar det en stor roll, i alla fall om man gärna vill ha på sig sin favorittröja år efter år. I gengäld har jag några bra tips, som kommer underlätta handtvätten. Visst är det bra? 😃

Först och främst ska du använda ett tvättmedel som du inte behöver skölja ur, för redan här börjar man ge upp eller hur? När du har fått tag i det är det bara sätta igång.

Eucalan är en tvål med många fördelar. Man ska nämligen inte skölja ur den, vilket ju tar bort en rätt stor del av arbetet, och att man inte ska skölja plagget flera gånger förvarar även yllets lanolin, som ser till att hålla klädesmal och annat småkryp borta.


Blötlägg plagget i ljummet tvålvatten i 5 min. (kom ihåg att vattnet inte får vara mer än 30 grader varmt – hellre lite kallare). Häll bort vattnet och kläm ut överskottsvattnet, försiktigt. Det är viktigt att du inte vrider plagget då detta kan förstöra fibrerna. Lägg ner plagget i en tvättpåse eller ett örngott och in i tvättmaskinen – och nu får du hemligheten 😉

Tvättmaskinen är inte lämplig för tvätt av delikata material då maskinens rörelser förstör fibrerna, men den kan hjälpa dig att centrifugera bort vattnet så du slipper det hårda arbetet. Välj ett centrifugeringsprogram med mellanlåg centrifugeringshastighet och voila! Plagget är nästan tömt för vatten och kommer torka mycket snabbare.

Kom ihåg! Ta alltid ett prov av garnet du tänker använda och centrifugera det i maskinen, innan du påbörjar ditt projekt, så att du kan vara säker på att materialet tål det. Tvättmaskiner kan vara väldigt olika och alla maskiner har inte ett centrifugeringsprogram som inte involverar vatten, tyvärr.

2. Låt plagget torka plant

Tro det eller inte, men det kommer göra stor skillnad att torka plagget plant. Vattnet kan orsaka att plagget tappar formen, när man hänger upp det på klädstrecket och det vore ju synd. Lägg istället plagget på en stor handduk, sträck ut det till vanlig form och låt torka plant till dagen efter. 

När du torkar plagget plant är det också möjligt att blocka det på samma gång. Blockning betyder att man spänner ut plagget till sin vanliga form, vilket är jättebra när det gäller t.ex. blusar, sjalar och filtar med hålmönster som ofta drar ihop sig efter tvätt. Når du blockar dina arbeten kommer mönstret fram ordentligt och ser ännu vackrare ut.

Själv har jag precis köpt mig lite praktiska blockningsplattor. De är utformade så du lätt kan pussla ihop dem till alla möjliga former och lätta att packa ihop efter användning.

3. Tvätta mindre

Mycket tvätt sliter på kläderna och då man oftast inte har en tröja på sig direkt in mot huden behöver den faktiskt inte tvättas så ofta som man kanske tror. Istället kan man vädra den, om man vill fräscha upp den lite, och om den inte är fläckig kan man också spara en tvätt genom att lägga ner tröjan i en plastpåse och in i frysen ungefär ett dygn. Dina plagg slipper för slitage och du värnar även om miljön genom att undvika extra vattenspill.

4. Undvik att hänga upp dina tröjor

Det ser jättesnyggt ut när tröjorna hänger på en rak rad i garderoben, men tyvärr är det inte så bra. En tröjas tyngd resulterar nämligen i att den med tiden kommer forma sig efter galgen. Vik däremot dina tröjor snyggt och uppbevara dem i en byrå eller på hyllorna i garderoben. 

Vill du helst hänga upp dina tröjor på galge, finns det ett bra råd. Vik först tröjan axel mot axel och sedan över galgen – på det sättet undviker du fula galgmärken på axlarna.


5. Undvik att din älskade tröja luddar.

Tröjor blir ofta luddiga när de börjar bli slitna. Speciellt där materialet gnids mot varandra som i ärmhålen och på sidorna där armarna svänger fram och tillbaka och där man kanske också har väskan hängande. Detta kan du undvika om du skaffar dig en ullshaver. En ullshaver är en sorts liten rakapparat för kläder och en oundgänglig grej att ha liggande till sina kläder. Ta bort ludd så fort du ser det, så undviker du att det bildas stora fula knutar och förlänger även favorittröjans livstid.

6. Skicka iväg dina ulltröjor på semester

När vintern är över och värmegraderna tittar fram ska de fina tröjorna packas ner och ge plats för sommartoppar och kjolar. När vinterplaggen ska packas ner är det viktigt att det blir gjort ordentligt.

Först, är det viktigt att kläderna är helt rena innan du packar ner dem. Osynliga smulor och bakterier är en festmåltid för mal och lockar helt fel gäster. 

Cederträ är, som du säkert vet, absolut inte malens favorit, men har man inte just ett cederträskåp eller annat av cederträ stående, kan man lägga ner cederträskulor tillsammans med de plaggen som ska på semester uppe på vinden eller i källaren. På detta viset är man säker på att kläderna är malfria inför hösten. 


Det är också en bra idé att packa med några tygpåsar med lavendel. På det viset slipper man att kläderna luktar unket efter att ha varit nerpackade i flera månader.

Sist men inte minst, är det viktigt att man ser till att vinterkläderna förvaras torrt så de inte får mögelfläckar eller jordslag, förvara dock inte i direkt solljus då kläderna i så fall kan blekna.


Jag hoppas att dessa tips har gett dig några bra idéer till vad du kan göra för att ta hand om dina stickade och virkade projekt och säkra att de håller så länge som möjligt. Jag har i alla fall lärt en massa nyttiga saker genom mina undersökningar 😊

Har du fler bra råd som jag har glömt, är du mycket välkommen att skriva dem i kommentarerna ❤️️


Bästa hälsningar

Eva fra Hobbii