Mjölkgarn

Om du inte tidigare har hört talas om mjölkgarn, så ska du inte bli förvirrad. Mjölkgarn är nämligen ett relativt nytt fenomen, men som snabbt har blivit mycket populärt. Grunden till dess stora populäritet i stickningsindustrin är bland annat att det är otroligt exklusivt, nästan på samma nivå som silke. Själva mjölkgarnsprocessen är att man tillsätter det antibakteriella materialet zinkoxid. Denna process är en nödvändighet eftersom mjölk ju är organiskt, men tillför samtidigt några egenskaper till garnet som man inte hittar någon annanstans.

Mjölkgarnets många egenskaper

Något av det som mjölkgarnet lämpar sig särskilt bra till är bebisar och allergiker. Detta beror särskilt på dess mjukhet, som känns fantastisk mot huden, men också för att det har en helande effekt på huden på grund av den antibakteriella behandling som man inte tidigare har sett i andra textilier. Precis som med exempelvis merinoull, har mjölkgarnet en kylande effekt när det är varmt, men värmer också härligt när det är kallt ute. Det är inte så ofta man finner 100 % mjölkgarn, då mjölkfibrerna är rätt tunga i sig själva. Därför passar det bra tillsammans med andra slags garn, till exempel nylon, vilket är just det som du finner här hos oss.


Kanske låter det konstigt att en flytande produkt som mjölk faktiskt kan bli till sticknings- eller virkningsgarn. Men det är just det som mjölkgarn är gjort av. Sättet som det framställs på är först och främst av mjölkproteiner. Själva processen tar lite längre tid än framställningen av andra garner. Detta är först och främst eftersom man har en flytande produkt till att börja med, vilket ju i sig är ovanligt. Mjölken dehydratiseras under uppvärmning och fördelas när den tjocknar vartefter man kan utvinna mjölkproteinerna. Först efter att denna process är överstökad, är resterande process mycket lik framställningen av exempelvis viskos. För att säkra att fibrerna håller och förblir starka, blir de kemiskt behandlade med zinkoxid, vilket också nämnts tidigare. Detta antibakteriella enzym gör att garnet får de särskilda egenskaper som det har och är därför nödvändigt i framställningen av mjölkgarnet. När man har tillfört zinkoxid spinns garnet till antingen 100 % mjölkgarn eller ett blandingsgarn som ju ofta är fallet idag.

Bra till vardags

Mjölkgarnet är bra till olika vardagsprojekt såsom att virka eller sticka babyfiltar eller andra saker till små barn eller personer med väldigt känslig hud. Då mjölkgarnet har en helande effekt på både sår och exem, kan du med fördel virka eller sticka blusar eller tröjor till dessa personer, det kan sluta med att det gör vardagen lättare för dem.

Beställ mjölkgarn online – snabbt och enkelt

Hos oss på Hobbii.se vill vi vara några av de bästa och snabbaste inom leverering av mjölkgarn och garntillbehör. Därför får du alltid dina varor senast tre vardagar efter att du har beställt dem online. Vi sätter nämligen stor ära vid att hålla en hög standard på vår kundservice och du kan alltid ringa till oss om du har några frågor angående våra produkter. Du har alltid full returrätt på varor beställda via vår webshop.

Kontakta Hobbii.se

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har några frågor angående vårt mjölkgarn eller behöver hjälp med att beställa. Du kan kontakta oss via vårt kontaktformulär, så svarar vi så snabbt som möjligt. Du kan också ringa till oss på telefonnr. 08-525 03888 eller maila till kundservice@hobbii.se. Vi ser fram emot att välkomna dig som kund hos oss.

Detta säger våra kunder om Mjölkgarn

Sara

Mjukt och skönt garn som är lätt att arbeta med, även om det ser luddigt ut. Luddet i sig kommer från en tunn tunn tråd som sedan är stickad (tror jag) i en tubformad garnvariant som ger styrka och stadga i garnet. Därför verkar det vara slitstarkt, men luddet kan tova ihop sig och göra garnet mer utslitet när man tar upp arbetet lite för många gånger.

Anabelle

Fantastiskt fint garn som är mjukt och lätt att arbeta med. Enda nackdelen, åtminstone när man är van att jobba med ull- och bambu-blandningar, är att det blir varmt i handen. Men det kan jag stå ut då resultatet blir så himla fint! :)

Sarah

Helt underbar garn, gjort 3 pannband, 1 tubhalsduk, ett par handledsvärmare och har fortfarande gran kvar till ett pannband (4 nystan)

Hervor

Underbart garn att virka med, virkade en tubhalsduk. Garnet är svalt och skönt. Speciell känsla att det är gjort av mjölk :)

Carina Olofsdotter

Ååå så mjukt å härligt att Virka i Över min förväntan Tack oxå för snabb leverans !

Inger

underbart garn att sticka med och mitt barnbarn Adam gillar mormors jättemjuka tröjor

Carina Johansson

Fantastiskt lätt och mjukt garn! Jag rekommenderar varmt detta 😊

Åsa Norgren

Mjukt garn som är lätt att sticka med, fint resultat.

Helen

Ger en lyxig känsla, härligt mjukt och skönt.

fammo

Ljuvligt garn, en ren lyx att bära!

SPARA 37%

Cream Mjölkgarn - Viking of Norway

78% Mjölkfiber, 22% Nylon

50 kr  79 kr
Produkten har lagts i kundvagnen
Gå till kundvagn