Du känner kanske igen det - man vill gärna skona miljön, men i en stressig vardag är det inte alltid så att man tar tag i det. Jag själv har de bästa intentioner, men ibland är de goda intentionerna bara inte nog för att göra något av idéerna.

För ett tag sedan påminde jag mig själv om att det inte alltid behöver vara så krävande att leva mer miljövänligt. Därför beslutade jag mig för att starta ett projekt som jag vet är snabbt gjort men som kan göra stor skillnad - nämligen att virka mina egna bomullsrondeller.
Ta kampen mot mikroplast

Förorenade världshav och fisk med plast i magen är inte trevligt för någon att tänka på, men det är på riktigt. Genom att virka dina egna bomullsrondeller kan du hjälpa till att komma från detta litegrann. De små söta bomullsrondellerna kan nämligen återanvändas och belastar därför inte miljön på samma sätt som vanliga bomullsrondeller gör. Det finns såklart också många andra saker man kan göra för att ta kampen mot mikroplast, så som att virka sina egna disktrasor, diskhanddukar och handdukar. Du kan läsa mitt tidigare blogginlägg där jag ger dig 5 goda anledningar till varför du ska göra dina egna disktrasor.

Vilket garn kan jag använda?

Jag skulle helt klart rekommendera dig att använda bomullsgarn - till och med ekologiskt bomullsgarn, om du har lust med det. Till exempel kan du använda Rainbow, Cotton 8/4 Junior eller Organic Ekologisk 8/4 bomullsgarn. Bomullsgarnet ger rondellen en mjuk yta vilket gör att de kan kokas. Färgerna bestämmer du ju helt själv, så det finns massor av möjligheter för att kombinera flera färger eller hålla sig till enfärgat. Allt efter vad du gillar bäst.


SPARA 22%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Bomull

14 kr  18 kr


Hur mycket tid ska jag lägga på det?

Rondellerna går förhållandevis snabbt att göra. Jag vill mena att man hinner göra en fin stapel på en kväll. Det är nog en bra idé att göra några stycken, så att man har till några dagar innan de ska tvättas. När du tvättar dem kan du lägga dem i en tvättpåse, så att de inte “försvinner” i tvättmaskinen (vilket de annars lätt gör). Det är i alla fall en erfarenhet jag har fått.
Den perfekta värdinnegåvan

Har du en väninna som också värnar om miljön? Så är detta den perfekta presenten. Du kan göra dem i hennes favoritfärg och ta hand om henne lite extra. Du kan också göra ett litet “kit” till henne, där du både gör en disktrasa, en liten tvättduk och några rondeller. Det blir hon utan tvivel glad för.

Gratis mönster hos Hobbii

Du kan hitta ett enkelt och överskådligt mönster på Hobbii Design, som inte tar alldeles för lång tid att göra. Mönstret blir super fint och du kommer utan tvekan älska dina rondeller när du först har bekantat dig med detta mönster. Se det härliga mönstret här.