Författat av Madeline från @ofbooksandhooks

Vädret blir så småningom varmare och varmare runtom i världen. Det betyder att nu er det snart dags att börja tänka på sommarprojekt! Packa ner ullhalsduken och alla tjocka tröjor och bli istället redo för lätta andningsbara garnfibrer som står emot värmen.

Först, lite om de garnfibrer som ägnar sig bäst till varmväders-projekt:

Bomull/blandgarn med bomull

En snabb översikt:

  • Hjälper dig att hålla dig kall genom att transportera bort värme från huden.
  • Snabbt och enkelt att tvätta (fantastiskt i ostabilt väder)
  • Blir lätt skrynkligt

Bomullsgarn är bara bäst eller hur? Det är ett mångsidigt garn och har alltid en säker plats på mina garnhyllor, bomull är verkligen ett inspirerande garnfiber. Bomull är antagligen det första man tänker på när man tänker sommarprojekt. Varför? För att det transporterar bort värme från huden och används därför också i de flesta sommarplagg. Bomull är även perfekt i ostabilt väder i och med att det är så enkelt att tvätta.

Som alla fibrer har det såklart vissa nackdelar. Det bliver nämligen ganska lätt skrynkligt, så kanske inte just bästa valet för en perfektionist. Men känslan av det svala mjuka materialet gör ändå att det är okej att det blir lite skrynkligt tycker jag.

De flesta sommargarner har bomullsfibrer iblandat så du behöver faktiskt inte hålla dig till rent bomullsgarn. Blandgarn med bomull är ett riktigt bra sätt att få vissa fördelar från andra fibrer som uppväger att det blir skrynkligt eller stelt.

Den bra nyheten är att Hobbii erbjuder ett stort urval av bomullsgarn och blandgarn med bomull


Lin/blandgarn med lin

En snabb översikt:

  • Mycket miljövänligt
  • Starkt och hållbart
  • Färgen kan ändra sig i solen (på grund av exponering)
  • Blir stelt efter många tvättar

Lin är absolut ett underskattat garnfiber. Lingarn är glansigt, starkt och vackert. Det är faktiskt ett av de bästa att arbeta med och att ha på sig när man gärna vill vara extra miljövänlig i sin kreativa vardag.

Lin kan användas till massor av olika projekt: väskor, toppar, kjolar, koftor och jag kan fortsätta rabbla upp! Lin kan vara lite stelt att arbeta med, därför tycker jag om att använda blandgarner med lin som tex. New Arezzo som är en mix av bambu, bomull och lin.


Bambu/blandgarn med bambu

En snabb översikt:

  • Känns mjukt och lent mot huden
  • Växtbaserade fibrer
  • Finns ofta i tunnare varianter

Bambugarn är populärt till sommarprojekt eftersom det är så mjukt och lent. Du hittar ofta bambu i bomullsblandgarn, ett bra val när man vill hålla sig sval i varmt väder.

Go Handmade tillverkar ett Tencel Bamboo blandgarn som är helt fantastiskt när det gäller sommarplagg. Det är mjukt och lent, glansigt och växtbaserat. På produktsidan kan du läsa mer och även allt om garnets ursprung och bärkraft!

Ett annat bra val är Soft från Go Handmade, ett bambu/bomull/akrylblandgarn som också är ett fantastiskt garn till sommarplagg.


Utöver information om olika garnfibrer har jag fler bra tips när det gäller val av garn till speciella projekt.

1) Håll dig till tunnare garner

Även om du kanske inte behöver använda tunt garn till ditt projekt är det ändå en bra idé om du vill ha ett lite lättare och inte minst svalare resultat. Använder du garn för 2 - 3,5 mm stickor kan du till och med använda garner som du i vanliga fall bara ville ha använt under vintern.

Hobbii har ett fantastiskt Llama Silk garn från Järbo som har rätta tjockleken för ett mjukt och skönt plagg men som även är luftigt och håller kroppen sval i sommarvärmen.


2) Undvik tjocka kliande garner

Det är inte kul när det börjar klia överallt när det är varmt, eller att ha det varmt när det börjar klia, inte kul alls. Mycket tjocka garner (och ofta innebär det massor av akrylfibrer) håller på värmen och innebär att du kommer känna dig varm och besvärad i sommarvärmen om du inte är försiktig med de tjocka garnfibrer.

Gillar du tjockt garn behöver du dock inte oroa dig. Vill du gärna ha den där ’fluffiga’ effekten utan att det blir för varmt att ha på sig, rekommenderar jag en tråd av Hobbii Diablo tillsammans med en tråd av bomullsgarn. Du kan ev. även välja ett mönster där mohaireffekten endast används i delar av mönstret (tex. på axlarna) för att minimera den totala värmepåverkan. Jag rekommenderar även en lösare stickfasthet för ett mer luftigt och andbart resultat.


3) Tänk noga över vilka behov du har till ditt projekt

Vissa garner är bara ämnade för vissa projekt. World of Yarn's Aruba är ett av de där garnerna som bara längtar efter att användas till en virkad bikini eller sommartopp.

Tänk noga över vad det är du vill skapa och välj ett garn som verkligen passar till ditt projekt och inte bara ett garn som du tycker är häftigt. Vill du sticka eller virka något att bada i är bomullsgarn inte just din bästa vän då det kommer bli tungt och löst i vattnet. Bomullsgarn är dock perfekt till en cover-up eller en snygg strandväska! Tänk på själva projektet när du väljer garn för att uppnå bästa resultat.

Proffs-tips: Tänk även på hur ofta det ska tvättas! Gäller det plagg som ska tvättas efter varje gång du har haft på dig det är det en bra idé att välja garn som tål maskintvätt och som inte blir skrynkligt i tvätten.


4) Är du osäker, välj komfort

När det gäller stickning, är det är inte alltid möjligt att minimera värmen fullständig. Det bästa du då kan göra är att se till att det blir skönt att ha på sig. Ett av mina favoritgarner till kortärmade sommarblusar är Hobbii Superwash Baby Merino XL. Väljer du ett garn av animaliska fibrer (rekommenderas i vanliga fall inte till sommarplagg), se till att det är ett superwash garn!


5) Använd hålmönster eller gå upp i stick/virknåls-storlek

Om du verkligen önskar att använda ett specifikt garn som kanske inte just passar till kriterierna ovan när det gäller att transportera bort värmen, kan du ev. använda en design med hålmönster eller lösa maskor för ett lätt och luftigt resultat. Kan luften genomströmma plagget står det emot värmen och släpper in sval luft!


Jag hoppas att informationen ovan kändes användbar och att du har hittat bra tips och råd och känner dig inspirerad att jobba vidare med dina sommarprojekt! Mycket pysselnöje!

Madeline från @ofbooksandhooks är en riktig pysslare som älskar att förena sina två passioner: virkning och böcker! Hitta hennes senaste arbeten på hennes Instagram profil och hitta även gratis mönster på hennes hemsida.