Är du en av dem som ofta använder engelska eller amerikanska mönster? Om ja, så ska du vara uppmärksam på att virknålarna och stickornas storlekar kan variera från land till land.

Här under ger jag dig en liten tabell som kan hjälpa dig få tag på de rätta storlekarna, så att de passar perfekt till det projekt du vill göra.
Nål och garn ska passa ihop

När du har tagit reda på vilken virknål eller sticka du ska använda, är det också enormt viktigt att du hittar ett garn som passar. Om du är erfaren inom virkning eller stickning, så vet du redan att inte alla slags garner passar till alla virknålar eller stickor. Det står stort sett alltid på banderollen vilken storlek som passar till det specifika garnet.

Om det till exempel står att man till ett bomullsgarn i tjockleken 8/4, ska använda virknål och stickor i storleken 2,5-3,0, så tycker jag att det passar väldigt bra till min virkfasthet. Men om du tycker att det blir en aning stramt när du virkar eller stickar med den angivna storleken, så ökar du den bara. Detsamma gäller om man tycker att det blir för löst, så går du bara ner en storlek.

Jag kommer därför alltid rekommendera att du gör ett virk- eller stickprov, så att du med säkerhet är bekant med din virk- eller stickfasthet. Detta gäller dock mest om du ska göra kläder av något slag, då det verkligen är viktigt att du vet vad din virk-/stickfasthet är. Detta är för att du inte ska göra plagget för stort eller smått.


Kh Karoline, Hobbii


SPARA 18%

Cotton 8/4 - Mayflower

100% Bomull

23 kr  28 kr