Vi har alla perioder när vi känner oss pressade – inte minst elitidrottare som tävlar vid stora arrangemang som OS, som pågår just nu i PyeongChang.

Fredagen den 9 februari överraskade den finska snowboard tränaren, Anti Koskinen, oss alla när han vid ett slopestyle heat – mitt i mellan peptalks och high fives - drog fram stickorna i det kalla vintervädret och stickade sig in i många tittares hjärtan.

På ett pressmöte förklarade han senare att han själv, och en stor del av de finska deltagarna, stickar för att hantera den höga press som det innebär att tävla på så hög nivå.

Man kan det verkligen stämma att handarbete kan göra skillnad för en elitidrottare? Ja, det kan det, och det har äntligen vetenskapligt bevisats.


Virkning och stickning kan sänka blodtrycket

Det är kanske inte precis det man tänker, men några få minuter med stickor eller virknål och garn mellan händerna kan faktiskt sänka din puls och ditt blodtryck. Faktum är att det är de upprepade rörelserna som du gör, igen och igen, som utlöser en ”avslappnings reaktion” vilket gör att kroppen börjar slappna av.

Handarbete kan hjälpa mot stress

Det är de upprepade rörelserna som reducerar stress. De hjälper till med att sänka det skadliga hormonet kortisol i blodet och hjälper samtidigt till med att öka produktionen av serotonin, som vanligen förknippas med lycka. Det är samma orsak som gör att man känner sig lugn när man sitter i en gungstol – men stickorna är ju lite lättare att ta med i skidbacken;)   

För att hålla ordning på garnet i skidbacken, kan man med fördel använda rundstickor - så är det ordning på projektet.

 

Koncentrationen ökar då man arbeta med händerna.

Ofta ses idrottare i djup koncentration. Om de ska göra ett straffkast i handboll, pricka rätt i skidskyttet eller väntar på startskottet till ett 100 meterslopp, så är det koncentrationen som är nyckeln till succé.

Undersökningar har visat att just användandet av båda händerna, samtidigt som man ska följa ett mönster och sticka/virka maskorna rätt, är allt till hjälp för att hålla hjärnan smidigt och igång och därmed öka koncentrationen.

Skapandet ger en känsla av kontroll

I idrott är inget säkert. Som deltagare kan man bara göra sitt bästa. Man vet aldrig vad det andra laget kan prestera, om vädret är emot en eller om något helt tredje händer som man inte kunnat förutse.

Hela processen med ett handarbetsprojekt ger oss en känsla av kontroll. Från att välja vilken design man vill sticka/virka och vilket garn man vill använda, till om man vill repa upp fem rader för att man där hittat ett fel. Detta är alltihop val som bara du själv ska besluta dig för, och ingen annan.

Vi har precis fått hem det ljuvliga Hobbii Nature garnet, som vill vara perfekt till ett OS-projekt. Det både härligt varmt och GOTS-certifierad.

Som tränare i en skidbacke kan det nog vara välkommet med en känsla av kontroll då det finns så många faktorer man inte själv kan påverka.


Handarbete kan hjälpa mot smärta

”Nej, det låter väl för bra för att vara sant” tänker du kanske, men inte desto mindre är det sant.

Smärta uppstår nämligen inte i muskler och leder, det uppstår i hjärnan när den tolkar signaler som kroppen skickar. Så genom att koncentrera dig på stickor och garn, kan du ta bort fokus från smärtan och därmed känna mindre smärta. Som vi alla vet så gör idrottare sig illa ibland. Då kan det vara aktuellt för dem att prova på lite handarbete – det skadar i alla fall inte;)

Stickning och virkning kan knyta band – och även stärka dem

Som den finska tränaren nämnde på pressmötet, så är det flera i det finska lägret som har börjat sticka. De har faktiskt gått ihop om att sticka en babyfilt till den finska presidenten och hans fru, som för bara några månader sedan fick sitt första barn.  

Även denna process bidrar till att stärka Finland som lag. Att sticka i grupp kan stärka sociala färdigheter och när man gör ett projekt ihop stärker man samarbetet och kommunikationen i gruppen.

Som ni kan se, så kan sport och handarbete visst gå hand i hand – man kanske kan gå så långt som till att säga att det borde hänga ihop, med tanke på alla fördelar jag har gått igenom här.

Har du fått blodad tand och det redan nu kryper i stickorna, kan du passande starta dina OS förberedelser med att hitta både garn, tillbehör och mönster till ditt kommande projekt här hos oss på Hobbii.se

 Vänliga hälsningar 

Eva, Hobbii