Välgörenhet, osjälviska, hjärtvärmande, eldsjälar. 

Dessa ord beskriver på bästa sätt de människor som är en del av den frivilliga gruppen Kemoheads, som donerar hemmastickade/virkade/filtade eller sydda mössor, hattar och kepsar till patienter som har tappat håret under cellgiftsbehandling. 

Vilka är Kemoheads?

Kemoheads är ett fantastiskt initiativ som uppstod, då initiativtagaren Merete Andersen själv skulle genomgå cellgiftsbehandling under hösten 2014. Hon fick en bra idé var hon tillverkade mössor till sig själv och sina medpatienter på Rigshospitalet. Men initiativet visade sig snabbt få stor betydelse för många fler människor och det spred sig därför väldigt snabbt. Nu delas det inte bara ut mössor på Rigshospitalet, utan också på Herlev Hospital, Aalborg, Vejle, Århus och Esbjerg.

Något av det som Kemoheads gärna vill vara med och göra oss uppmärksamma på, är att patienter som ha tappat sitt hår i kemobehandling fortfarande önskar känna sig fåniga, smarta eller kanske fruktlösa, och denna känsla kan en mössa hjälpa till att ge dem. Så en mössa är mycket mer än bara en mössa. Den är ett redskap för att kunna känna trygghet, vara social och vara aktiv utan att man visar sin sjukdom.

Varför Kemoheads?

Man kan ju inte bli annat än helt otroligt glad när man hör om ett sådant fantastiskt initiativ. Så när vi blev tillfrågade om vi hade lust att donera garn, tvekade vi inte en sekund med att säga JA. Vi har därför valt att donera 25 nystan Mayflower Baby Soft Cerise, så de många kärleksfulla och kreativa händerna runt omkring i landet kan göra ännu fler mössor till alla de många människor som har så stort behov för dem. 

Vi på Hobbii tvivlar inte på att denna slags donation är något som vi vill bidra till då vi sällan säger nej till att stödja en god sak. Anledningen till att vi just har valt att säga ja till detta, är att vi vet hur många människor som går runt i Danmark och på ett eller annat sätt har haft cellgiftsterapi in på livet. Kanske har du själv blivit drabbad av en sjukdom som innebär cellgifter eller kanske har en av dina närmsta. Oavsett vad, så menar vi i allafall att det är viktigt att hålla ihop – så om vårt bidrag kan hjälpa till så att få fler frivilliga kan göra en massa olika mössor till de många cellgiftspatienterna runt om i landet, så blir vi enormt stolta.

Vilket slags garn har vi donerat?

Mayflower Baby Soft är ett otroligt mjukt blandningsgarn av bomull och high-ball akryl. High-ball betyder att garnet är spunnet med en metod som gör det extra luftigt och härligt jämfört med den traditionella spinningsmetoden. Om du stickar eller virkar med detta garn finns inga tvivel på att du kommer få ett resultat som har en lätt yta och ett varmt och mjukt uttryck. Just därför lämpar sig detta garn också riktigt bra för att göra mössor, så vi hoppas såklart att Mayflower Baby Soft-garnet kommer vara till glädje för de många frivilliga i Kemoheads-gruppen samt patienterna som ska ha nytta av de många mössorna. Ännu ett plus är att när mössan ska tvättas, så ska du bara se till att tvätta den på max 30 grader, så bevaras både passform och struktur. Om du vill, kan du se alla våra Mayflower Baby Soft-produkter här, och välja just dina favoriter. 

Vill du vara en del av gemenskapen? 

Om du nu sitter där hemma och skulle kunna tänka dig att bli en del av denna fantastiska, frivilliga grupp, så är det lyckligtvis enkelt att gå med. Du går bara in på Kemoheads hemsida www.kemoheads.dk, var du kan finna massa information om vem och var du kan lämna mössor eller garn. Utöver detta kan du också hitta dem på Facebook under namnet ”Kemoheads”, var det läggs upp bilder på de många donationerna de mottar.


Vi tackar ännu en gång Kemoheads för möjligheten att vara en del av denna gemenskap och hoppas att vi tillsammans kan göra skillnad för många cellgiftspatienter runt om i landet. 


Bästa hälsningar,
Hobbii