Januari är ofta grå, trist och tråkig. Kanske ligger det ett par tråkiga snödrivor längs vägkanten som är lika grå och tråkiga som resten av landskapet (åtminstone om du bor i de södra delarna)
och det dröjer ännu ett tag innan ljuset och värmen på allvar är tillbaka. Tog en titt runt i vardagsrummet som verkar mer färglöst och tråkigt än det brukar.
Det la verkligen grunden för ny kreativ inspiration till nya färgstrålande detaljer i hemmet. Så många idéer som plötsligt kom upp. Det gäller att snabbt få tag i papper och penna och göra en lång lista över idéer. Och det blev verkligen många - stora som små.  

Färger – bra för humöret

På vintern är det mörkt och grått och vi tänker kanske inte så mycket på det, men vi saknar vårens ljusa färger, sommarens varma sol och några av oss saknar också höstens vilda färgspel. Men varför? Forskningen är lite delad i två läger på detta område, men gemensamt för många är deras slutsatts, att jo, våra sinnen blir påverkade av färger, men ofta är det kulturellt betingat och en inlärning som vi gör själv.

Därför är ett färgval något som berör våra känslor. Den färg som kan göra dig glad, kan väcka andra känslor hos din granne. Några är överbevisade om vad färgerna betyder för dem, och andra handlar mer omedvetet… Jag vet, detta kommande exempel har inte mycket med garn att göra, men jag tycker att det illustrerar min poäng med det
medvetna kontra det omedvetna. Vi ser ofta i tecknade filmer och illustrationer hur en tjur reagerar med upphetsning på den röda färgen. Men tjuren tänker inte precis att, “jag hatar den färgen, den gör mig arg!”. Det är en instinkt den reagerar på – något som ligger i tjurens gener. Och varför är det vi människor som vet att just den färgen får tjuren att reagera som den gör?

Det jag menar är, att vårt färgval är baserade på egna och andras förhållningssätt och val och om huruvida vi tycker lika eller olika. Alltså, ett kulturellt baserat val eller ickeval av varje enskild färg. Och vem säger egentligen att du och jag uppfattar samma färg likadant?
Ja, det är här som forskarna är oense - så, det släpper vi för denna gång – för efter att ha använt en hel del timmar på att läsa om vad de kloka huvudena har kommit fram till, så drar jag denna slutsatts: “Använd de färger som gör
dig glad och som du tycker om att omge dig med, för det har faktiskt betydelse för oss som människor”. För att komma igång startade jag ett litet snabbt projekt i fönsterkarmen, då mina blommor på ett eller annat sätt börjar i vackra färger men snabbt blir lika tråkiga som januari. Jag gjorde dessa dekorationskulor och fick användning för en del av mina restgarner från otaliga andra projekt.
Här hamnar jag i en lite klassisk kris, med både uttag- och minskningar – hur var det nu man gjorde? Jag gick in i tidigare blogginlägg för att se vad som skulle finnas där… och då hittade jag dessa två Vägen till de perfekta uttagningarna och Få succés med minskningar. Med dem liggandes framme tyckte jag att det blev mycket enklare.

Som fyllnad använder jag för det mesta, till de små och medelstora projekten, polyesterfyllning. Det är inte så dyrt och kan tvättas i maskin i 40 grader, vilket de allra flesta garn också kan klara.

Det nästa jag valde att göra, var ett par kuddar med mönster till min soffa. Det blev i gröna färger som påminner mig om gräset på våren.  Nu ska det ju ofta fyllnadsvadd i en kudde, men jag såg snabbt att det jag vanligtvis använder att fylla mina små och medelstora projekt med, inte räckte till. Ja hittade då en härlig innerkudde och istället för att virka igen öppningen så satte jag i knappar.
Då är det enkelt att ta av kuddfodralet och tvätta det för sig eller bara byta färg på mina kuddar. Innerkudden klarar dessutom att tvättas i upp till 60 grader. Det kan inte bli bättre.

Till denna kudde från Järbo  valde jag limegrön och vita färger i det superläckra Raggi garnet som fås i 33 olika färger. Jag använde dessa magnet tryckknappar, då de är enkla att montera och väldigt diskreta.


Förvaring i stickade korgar

Nu tycker jag bäst om att virka, men ibland behöver även jag att göra något annat. Då hittade jag detta mönster på dessa stickade korgar och de passade perfekt in på min sons rum och var som gjorda för alla de små bilar som han samlar på.
Och de fick plats i leksakshyllan och är både praktiska och piffar upp lite i rummet. Jag har gjort flera av dessa korgar som jag har stående runt om i hemmet.

I badrummet till make-up och andra småsaker och i hallen till nycklar och annat som snabbt kan ”stöka till det” på byrån.

Jag tycker dessa korgar är enkla och snabba att göra, och de ger ett härligt och mjukt uttryck i hemmet. Korgarna är gjorda i Ribbon, som finns i 30 olika färger och gör att dina korgar är fasta i sidorna, att de enkelt kan tvättas och fortsatt kan se snygga ut i ditt hem.
Ribbon-garnet ger dina korgar ett rått men ändå tidlöst utseende och med alla dessa färger har du en mängd möjligheter för att sätta ihop just de färger du känner för, och få just det unika uttryck i ditt hem som du är ute efter.

Avslutningsvis vill jag säga att Ribbon, som är av 100% bomull, ger många möjligheter till hemmet. Av de garnrester som blir över efter korgarna kan jag rekommendera att man gör grytlappar, grytunderlägg,
coasters, fodral till ipads eller mobilen.

Jag hoppas att detta gav dig lite färginspiration till ditt hem.

 


Med vänlig hälsning

Achena - Hobbii.se

 

SPARA 22%

Tencel Bamboo Fine - Go Handmade

40% Lyocell, 60% Bambu

46 kr.  59 kr.

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomull

27 kr.