Har du sett vår Rainbow-serie och tänkt: "vad betyder de konstiga siffrorna i namnet egentligen?"

Siffrorna är en gammal metod för angivning av garnets tjocklek. Metoden har olika namn beroende av land och region men kallas ofta "count"-systemet. 

Count-systemet använder siffror för att ange ett garns individuella trådars tjocklek samt antal av trådar i garnet. 

Första siffran (före snedstrecket) anger tjocklek på en tråd i garnet medan andra siffran (efter snedstrecket) anger antal av trådar man har tvinnat med. 

Förr i tiden användes systemet för många olika sorters garn, därför kunde du hitta både 8/2 bomullsgarn, 20/2 lingarn och 6/3 ullgarn. 

Numera har count-systemet ersatts av nya standard kategorier inom garntjocklekar som du hittar i tabellen nedan: 


Garnproducenter använder som oftast detta nya system men det finns fortfarande dem som anger bomullgarnets tjocklek enligt det gamla count-system. 

Hos Hobbii använder vi gamla sättet som du ser på banderollerna nedan. På banderollerna anges 8/4, 8/6 eller 8/8 och vi anger även stickfasthet samt rekommenderad stick- och nålstorlek.  


8/4-garn är alltså tvinnat av 4 trådar i tjocklek 8 och garnet är inom kategori Super Fine.

8/6-garn är tvinnat av 6 trådar i tjocklek 8 och är inom kategori Fine.

8/8-garn är tvinnat av 8 trådar i tjocklek 8 och är inom kategori Light

På bilden nedan ser du Rainbow Cotton 8/4 (överst), Rainbow Cotton 8/6 (i mitten) och Rainbow Cotton 8/8 (nederst). Som du ser är trådarna av samma tjocklek men 8/4 är tvinnat med 4 trådar, 8/6 med 6 trådar och 8/8 med 8 trådar.


8/6 är alltså 1½ gånger tjockare än 8/4, medan 8/8 är dubbelt så tjockt som 8/4. På bilden nedan ser du skillnaden 👇Varför är garnets tjocklek så viktig?

När du köper garn till ett projekt är det essentiellt att välja rätt garntjocklek. På detta viset är du säker på att uppnå rätt virk- eller stickfasthet och därmed rätt storlek på dina projekt. 

Nedan hittar du olika provlappar. Varje lapp är gjord med samma antal maskor och varv men i och med att garnerna har tre olika tjocklekar  blir maskor, varv och hela projektet större ju tjockare garnet är. Provlappen till vänster är av 8/4 garn, den i mitten av 8/6 garn och den till höger av 8/8 garn. 


Du hittar alltid garntjockleken på vår hemsida precis under produktbilden. Du hittar den även på nystanets banderoll. 


OBS: Även om tjockleken anges enligt standard kategorier rekommenderar vi alltid att du kollar stickfastheten också – bara för att vara på den säkra sidan. 

Ska du sticka eller virka efter mönster är det även en bra idé att göra en provlapp. Detta för att stickfastheten och därmed storleken på ditt arbete även beror på om du stickar/virkar löst eller hårt.


Läs mer här om varför du aldrig bör hoppa över provlappen.


Vad kan jag använda 8/4, 8/6 och 8/8 bomullsgarn till?

Bomullsgarn är otroligt mångsidigt. Det kan både sticka och virka med det, det är slitstarkt och det tål maskintvätt. Dessutom är bomull ganska formfast, vilket betyder att det ger stadga och inte vrider sig när det används och tvättas. 

Vi har många mönster på handdukar, kökshanddukar, disktrasor och grytlappar, alla av bomullsgarn då det tål vardagens utmaningar. Denna trasan är tex. virkad i Rainbow Cotton 8/4. Den kan laddas ner gratis här


Dessutom är rent bomullsgarn fantastiskt för amigurumi-projekter! På grund av garnets struktur håller det formen och ger virkade djur och dockor stadgan de behöver för inte att bli slaskiga. 

De flesta amigurumi-mönster är med 8/4 bomullsgarn men även med 8/6 og 8/8 bomullsgarn ibland. 

Du kan tex. virka Noshörningen Hollie i bomullsgarn 🎀 I mönstret rekommenderar vi Rainbow Cotton 8/4, men du kan även virka den i 8/6 eller 8/8, om du vill ha en större noshörning. Bara kom ihåg att det går åt mer garn om du använder ett tjockare garn. 


Bomull funkar även riktigt bra tillsammans med följtrådar. Kolla tex. vårt Tender Tallulah-mönster, som görs av Rainbow Cotton 8/4 i färgen Antique Rose (061) tillsammans med en tråd av Mohair Delight i Light Pink (17). Rainbow Cotton 8/4 bildar en andbar grundstruktur medan Mohair Delight ger en mjukt och fluffig yta. 


Är du redo att utforska vårt stora urval av 8/4, 8/6 og 8/8 garn?

I så fall rekommenderar jag alltid vår klassiska Rainbow Cotton-kollektion. Hitta Rainbow Cotton i 8/4-, 8/6- og 8/8-variant här

Vi har även packat fina garnpaket med snygga färgkombinationer. Perfekt om du behöver fler färger till ett projekt och har svårt att se vilka färger som passar bra ihop.

Jag har i alla fall prövat att hitta några färger till en filt jag skulle göra en gång. Då var det skönt att bara kunna köpa ett färdigt garnpaket

Rainbow Cotton 8/4 och 8/8 finns även med färgskiftningar om du vill ha lite spralligare projekt. Jag kan inte motstå färgen Emma (08), ett garn med många fina vårnyanser.


Ska du göra ett större projekt kan du testa Cotton Kings Cone 500 istället. Samma fina garnkvalité men i stora spolar med 1700 meter garn!

Klicka här för att se hela vårt stora urval av 8/4 garn, eller här för att se vårt 8/6 garn och här för att kolla in vårt 8/8 garn.  


Har du några projekt som du vill göra med Rainbow Cotton garn? Berätta gärna i kommentarrutan nedan 👇 


 

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Bomull

27 kr