Du har garanterat hört talas om hemmavirkade eller –stickade disktrasor, som många den senaste tiden har börjat med.  Jag är själv ett fan av de hemmagjorda disktrasorna eftersom de inte endast är riktigt snygga, utan faktiskt också har ett gott syfte.

Oavsett om du är nybörjare eller rutinerad inom virkning eller stickning, så är detta ett enkelt och överskådligt projekt. Om du däremot inte har mod att kasta dig ut i ett eget projekt, kan du också köpa dessa snygga disktrasor färdiga från Solwang Design. Men jag tycker att du ska ge det ett försök 

Nedan ger jag dig 5 goda anledningar till att skapa dina egna disktrasor.

1. Skona miljön 

Den första och kanske också den viktigaste anledningen är att de disktrasor som du själv virkar eller stickar är miljövänliga och innehåller inga mikroplaster, vilket de välkända, färgglada disktrasorna du kan köpa i mataffären gör. För även om vi här i den västliga världen försöker minska förbrukningen av plast genom att återvinna och förbränna plastavfall, så smyger sig trots det mikroplaster in i våra hem genom saker som disktrasor. 

Det kan vara en aning svårt att förstå, hur en sådan liten disktrasa kan förorena de stora världshaven. Men det är faktiskt så, att när man tvättar de plastiga disktrasorna i tvättmaskinen så lossnar små plastpartiklar som sedan sköljs ut med det smutsiga vattnet och därefter hamnar i ett reningsverk. Härifrån släpps de ut genom filtersystemet och hamnar alltså ute i världshaven.

Det finns naturligtvis enormt många källor till plastförorening i världshaven och disktrasor utgör endast en liten del av dem, men alla ska ju börja någonstans, så varför inte börja med att virka eller sticka dina egna disktrasor? Det behöver inte heller vara dyrt, du kan faktiskt bara använda gamla garnrester, gamla dukar, gardiner eller något annat du kan hitta och på detta sätt återanvända gamla material. Hållbarheten kommer vara på topp.

Se till exempel olika mönster från Gitte Gades bok “Strikkede klude fra A-Ø”, som innehåller många härliga mönster.  
2. Den perfekta värdinnegåvan  

Utöver detta tycker jag också att det är en fantastisk värdinnegåva som verkligen kan göras personlig. Du kan ju skapa din hemmagjorda disktrasa i all världens färger och mönster, där endast fantasin sätter gränser, och på detta sätt ge den en snygg och personlig touch.

Jag är själv förtjust i disktrasor i ribbat mönster från Cotton Junior 8/4 garnet, som både är enkla att göra men också blir riktigt fina. Jag är dock säker på att oavsett vilket mönster du beslutar dig för att använda, så blir mottagaren av gåvan riktigt glad, eftersom det verkligen är något speciellt att få hemmagjorda gåvor.


3. Mysig stämning och inre ro

Jag slappnar alltid av när jag virkar. Jag tycker helt enkelt att det är så avslappnande att sitta med sin virkning och en varm kopp te och bara låta bekymren försvinna. I en stressig vardag full av arbete, praktiska sysslor, träning, matlagning och allt som hör vardagen till, så är det skönt att kunna krypa in i en värld var man för en kort stund kan tillåta sig att glömma dessa saker.

Om du till exempel precis som jag, har en längre resa till jobbet var den mesta av transsporttiden är på ett tåg, så är virknings- eller stickningsprojektet också ett fantastiskt sätt att slå från tankarna lite innan vardagen bankar på dörren. Jag njuter i allafall av att använda tågturen till virkning framför att vara på sociala medier, som ju ofta är en stor tidstjuv för många av oss. 
4. Hemmagjorda disktrasor är för alla 

De hemmagjorda disktrasorna är ett projekt som alla kan vara med på oavsett om man är nybörjare eller rutinerad inom handarbete. Man kan ju själv bestämma hur avancerat mönstret ska vara och om man vill ha flera färger på sin trasa eller bara en. Och det är klart, att ju fler färger man väljer desto svårare blir det. Men jag törs nog säga att alla kan vara med när det kommer till hemmagjorda trasor.

Utöver detta så är disktrasor inte heller ett oöverskådligt projekt som tar flera veckor att göra, eftersom de inte ska vara speciellt stora och därför går förhållandevis snabbt att göra. Jag själv är typen som kan tröttna på ett projekt om det tar allt för lång tid – så dessa trasor är helt perfekta för mig, då jag använder max en vecka på dem. Om du behöver inspiration så kan jag rekommendera böckerna nedan, som ger dig fantastiska mönster både inom virkning och stickning, som är enkla att följa men svåra att lägga ifrån sig :-)

5. Enkelt och billigt garn

Garnet du kan använda för att virka eller sticka trasorna är som regel 100 % bomull och ekologiskt. Här hos Hobbii finns det exempelvis Cotton Junior 8/4 garnet, som är 100 % bomull och särskilt lämpligt för just disktrasor. Det finns ett flertal olika slags färger, så det är i stort sätt fritt val på alla plan och det är endast din fantasi som sätter gränser. Utöver att garnet är enkelt att arbeta med och kommer i många härliga färger, så är det också otroligt billigt 

Du kan också välja att använda ekologiskt garn, som också säljs hos Hobbii i flera olika färger och kvaliteter.  

Gratis mönster

Här får du 4 olika mönster på disktrasor - Rib disktrasor, Candy disktrasor, Single Rib disktrasor och Weave disktrasor. De är alla lätta att arbeta med och tar inte så lång tid att göra. OBS! Mönstren är på danska.


SPARA 17%

Organic Ekologisk 8/4 bomull - Mayflower

100% Ekologisk bomull

24 kr  29 kr